Šućurović: Inicijativa LSV podstakla predlog pokrajinske administracije

 
 
Izbori u LSV
Govori | Četvrtak, 12. 10. 2017. | Komentara: 0

Šućurović: Inicijativa LSV podstakla predlog pokrajinske administracije

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Saša Šućurović izjavio je danas da Liga socijaldemokrata Vojvodine predložila nekoliko mera za pomoć poljoprivrednicima koji su oštećeni sušom. Predstavljajući inicijativu LSV da se u AP Vojvodini proglasi elementarna nepogoda izazvana sušom i donesu mere za otklanjanje njenih posledica, on je naglasio da bi poslanici Lige podneli i ranije inicijativu ili bi zatražili vanredno zasedanje pokrajinskog parlamenta, da su znali da će to iznedriti mere koje je pokrajinska administracija predložila uoči zasedanja.

lsv

Transkript govora Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedniče, 
Predstavnici izvršne vlasti,
Dame i gospodo poslanici,

Liga socijaldemokrata Vojvodine je za ovu sednicu Skupštine AP Vojvodine predala niz zaključaka i mera kako bi se sanirale posledice izazvane sušom. U toku ove godine, odnosno leta, imali smo 60 dana sa temperaturama preko 30 stepeni i minimalnim padavinama. Kada govorimo o minimalnim padavinama, hteo bih da kažem da su one bile 50 posto manje nego što su prosečne u ovom periodu. Uslovi vlažnosti na dan 31. avgust, po Biltenu hidrometeorološkog zavoda Srbije, pokazuju da je na teritoriji Vojvodine bila ekstremna suša, dok je u ostatku Srbije jaka suša.

I lokalni parlamenti odbili pomoć poljoprivrednicima

Svakako su najviše stradali ratari na teritoriji AP Vojvodine i u prvim predviđanjima tokom jula i avgusta govorilo se da je šteta negde između 600 miliona i milijardu evra. Ovo je u zadnjih pet godina treća godina gde je naša zemlja zahvaćena sušom i zbog svega toga LSV je pokušala u svim lokalnim parlamentima gde ima svoje odbornike da deluje na lokalne samouprave i da stave kao tačku dnevnog reda sušu, odnosno da se proglasi vanredna situacija. Svaka lokalna zajednica nije stavila tu tačku na dnevni red, jer, kako su nam nezvanično rekli, plašili su se ko će, ako proglase elementarnu nepogodu, platiti štetu.

Zatim došla je i pokrajinska skupština gde smo imali predlog rebalansa, gde su se pojavila sredstva od bolje naplate poreza, pa je LSV izašla sa predlogom da se i od tih sredstava pomogne našim poljoprivrednicima. Tada je pokrajinski sekretarijat rekao da za to nisu nadležni, te smo mi iz LSV rekli da ne možemo da stavljamo glavu u pesak i da se krijemo iza nenadležnosti. Ali tada je pokrajinski sekretar za poljoprivredu rekao da će učestvovati u radu Odbora za poljoprivredu i da ćemo što pre doći do tih mera. Taj sastanak je bio 05. septembra, gde su sve opozicione stranke učestvovale zajedno sa vladajućom strankom. Vrlo konstruktivan sastanak gde je pokrajinski sekretar izneo niz mera, saslušao je opoziciju i došli smo do zajedničkih zaključaka. Ali, šta se sada dešava? Dešava se to da je sutradan trebalo da bude sastanak sa ministrom i od tog sastanka, od 06. septembra do danas mi te mere nismo čuli.

Juče je bio sastanak Odbora za poljoprivredu, članovi  su branili stavove i mere koje nisu čuli, u međuvremenu je bio sastanak i dve vlade. Ni u kratkoj konferenciji za novinare nismo saznali koje su to mere. Tako da zbog svega toga LSV, videvši da počinje nova agroekonomska sezona, odnosno da počinje setva, oko 20. septembra podnosimo ove mere kako bi se u pokrajinskom parlamentu govorilo i raspravljalo o suši, jer svakako najviše poljoprivrednika imamo na teritoriji Vojvodine. Da li su sve mere pravilno napisane, da li je sve to tako trebalo, to nije pitanje. Pitanje je da li ćemo pomoći našim poljoprivrednicima.

Predlozi LSV

Prvi zaključak koji je LSV podnela je sazivanje Štaba za vanredne situacije. Danas smo dobili informaciju da je zasedao tri puta, a koliko vidim nijednom nije raspravljao o suši. Štab treba da proglasi elementarnu nepogodu izazvanu sušom. Kada to uradi treba da se uradi procena ugroženosti. I kada to uradi, onda to da dođe do republičkih organa, da se dođe do mere koje su neophodne našim poljoprivrednicima. 

LSV je predložila i mere, da lakše dođemo do naših poljoprivrednika. Prva mera je svakako da se napravi reprogram svih poreskih plaćanja naših poljoprivrednika sa grejs periodom. Druga mera je prilagođavanje cena zakupa državnog zemljišta, jer imamo problem da stočari koji su uzeli ranije za narednu godinu, da im je suviše visoka cena i svakako prilagođavanje politike subvencionisanja po hektaru, jer mislimo da nije dovoljno da u ovom trenutku kada je ekstremna suša, samo 4.000 dinara po hektaru (2.000+ 2.000).

Pomoći poljoprivrednicima kada su u problemu

Ja dolazim iz opštine koja je poznata po tome da je u prethodnom periodu poljoprivredno dobro od 1.700 hektara su kupili 67 poljoprivrednih gazdinstava. Novi Bečej je poznat po tome da su upravo ti ljudi ojačali, a ojačali su ne kao tajkuni, već kao jaka poljoprivredna gazdinstva. Zadužili su se da to kupe, zadužili su se da kupe mehanizaciju da bi istu tu zemlju radili. 
I sada kada je ekstremna suša,ima površina gde nisu skinuli ni 10 odsto roda, a ima površina gde je totalna šteta.

Juče sam pričao sa poljoprivrednikom koji je rešio da proda dva jutra zemlje kako bi kvalitetno ušao u sledeću agroekonomsku godinu. Ne može Pokrajinska vlada... Ali da krenemo od ministra koji je još u avgustu rekao da će za dve nedelje dati rešenje, pa smo krenuli septembra, pa oktobra i sada ovaj niz mera koji smo dobili u zadnji čas, ne znam ni da li će proći kod Ministarstva finansija i kada će moći da se deluje. Zato očekujem od pokrajinskog sekretara da nam objasni sve mere, jer smo tu svakako da podržimo sve mere, ako to za rezultat ima da se pomogne našim poljoprivrednicima, da podržimo upravo zato što mislimo da je LSV ovom odlukom da se stavi na dnevni red uspela da ove mere danas budu ovde.

Da mi ovo nismo uradili mere još ne bi bile tu. Da smo znali da se čeka da neko ovo stavi na dnevni red mi bismo tražili vanredno zasedanje Skupštine AP Vojvodine, pa kako ovde lepo piše radno telo je odredilo ove mere. Pa što onda te mere nismo odredili u avgustu pa da smo pomogli poljoprivrednicima, pa da smo neka sredstva iz onog rebalansa stavili tu? Pa da kažemo da neko iz lokalne samouprave koja je pogođena sušom neka napravi svoj predlog mera.

Ovako smo došli do toga da se zemlja uveliko seje, a naši poljoprivrednici do danas nisu znali koje su to mere, a mislim da neće znati ni još mesec dana, jer ovo treba da odobri i Ministarstvo finansija. Moramo brže da radimo, jer poljoprivrednicima koji su stub naše privredne aktivnosti, jer treba da pomognemo poljoprivrednicima koji su sada u problemu nego neke druge stvari.

Nejasne mere Pokrajine

Replicirajući pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuku Radojeviću, Šućurović je istakao da je inicijativa Lige briga o građanima i građankama Vojvodine, a da svi poslanici Skupštine AP Vojvodine moraju da pomognu poljoprivrednicima da saniraju štetu koju su imali usled elementarne nepogode izazvane sušom. 
 
Odgovarajući na zamerke oko predložene inicijative, Šućurović je upitao da li bi se o suši pričalo na sednici da nije bilo Liginog predloga. Takođe, rekao je i da se o suši, kao sadašnjem problemu ne može pričati o prošlom vremenu, a onda govoriti kako će se u budućnosti navodnjavati.
 
- To je kao kada dođe neko sa velikom zuboboljom, a mi mu kažemo: Izdrži. Neka te boli zub, a mi ćemo ti kupiti četkicu i pastu za zube, za godinu dana, pa ćeš ti prati, pa te drugi zub neće boleti. Mi sad moramo da pričamo o suši i o tom problemu. Super je što je na osnovu naše inicijative došlo do novih predloga mera. Ovaj predlog mera koji smo danas dobili, neposredno pre skupštine, možemo da pozdravimo, ali moramo da pričamo o njima. Jer, mi smo ih dobili kao mišljenje. Ne znamo ko ih je usvojio, nema ih na sajtu ni pokrajinskog sekretarijata, ni ministarstva – ukazao je Šućurović.
 
Kada su u pitanju predložene mere, on je rekao da su mere o semenu i gorivu zakasnile, a upitao je i koliko je poljoprivrednika planirano za otpis kamate. Zatražio je i odgovor na pitanje kako će biti pomognuto paorima koji su redovno izmirivali svoje obaveze pa nemaju dugovanja za kamate. Šućurović je istakao da produžavanje vremena za apliciranje ne treba da bude posebna mera za pomoć poljoprivrednicima zahvaćenim sušom, već da to bude svakako učinjeno, a upitao je i zašto se planira interventni otkup kukuruza robnih rezervi. 
 
- Mi sad imamo manjak proizvoda, ne višak da otkupljuju. Zatim, masa ovih predloženih mera tek treba, verovatno, da ide na razmatranje u Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo finansija, pa tek onda da se odobre. A setva prolazi za 10 dana – zaključio je Šućurović.
 
(BILSV, 12.10.2017)
Govori | Utorak, 16. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Kada će crnogorski postati službeni jezik?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je na današnjem zasedanju skupštine Srbije pitala ministra državne i lokalne samouprave Branka Ružića kada će lokalna vlast u Vrbasu na svojoj teritoriji uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, imajući u vidu da su za to ispunjeni svi Zakonom propisani uslovi.
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

Izveštaj TOV pun nedostataka, vratiti ga na doradu

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine Robert Kolar rekao je da će poslanici LSV glasati protiv Izveštaja o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine za 2018. godinu. Kako je naveo, izveštaj je loš i pao je na „copy paste“ modelu, te da bi ga trebalo povući sa dnevnog reda i o njemu diskutovati neki drugi put. 
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV ne podržava Odluku o završnom računu APV za 2018.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV nisu glasali za Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta APV za 2018. godinu. Kako je rekao pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Jovanović, slična struktura završnog računa bila je i proteklih godina, a LSV neće podržati ništa što se „ovako paušalno i jednim veštačkim pumpanjem budžeta bude radilo, jer neće biti nikakvog napretka i neće biti razvoja Vojvodine“.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook