Šućurović: Nikad manje u budžetu za kanalsku mrežu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 21. 12. 2017. | Komentara: 0

Šućurović: Nikad manje u budžetu za kanalsku mrežu

NOVI SAD – Prvo treba da sredimo postojeću kanalsku mrežu pa tek onda da planiramo novu, a na to nas opominje sušna godina koja je iza nas, rekao je danas poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović. On je na današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta objašnjavajući zašto LSV neće glasati za predlog Budžeta APV za 2018, kazao da želi da čuje da li je pokrajinski sekretar napravio lapsus kada je rekao da će od 490 miliona 472 miliona ići za navodnjavanje, dok će samo 18 miliona dinara ostati za plastenike i protivgradnu zaštitu.

LSV

Transkript poslanika LSV možete pročitati u nastavku


Poštovani predsedniče,
predsedniče vlade,
predstavnici izvršne vlasti,
dame i gospodo poslanici,

Kao što je šef poslaničke grupe LSV rekao mi nećemo glasati za ovaj budžet zato što nije u skladu sa Ustavom, nit je sedam posto nit imamo 3/7 za kapitalne investicije. Mogli smo danas da čujemo i neke nove pojmove što se tiče budžeta, da imamo operativni deo ili suvereni deo od 28 milijardi i 800 miliona, pa bih vas molio da što pre dođemo do Zakona o finansiranju, odnosno do Zakona o nadležnostima pa da nam ceo budžet bude operativan.

Bez vremena za poslanike

To su stvari koje u ovom trenutku ne možemo da ispravimo, ali šta je ono što možemo na ovoj skupštini da uradimo odmah. A to je da ne dozvolimo da se nikada više objedine tačke budžeta i programa.

Došli smo u situaciju da šefovi poslaničkih grupa ne mogu da pričaju o programima ili su skučeni sa vremenom isto tako i svi poslanici. Zbog svega toga, ja se više neću osvrtati na budžet, nego ću više pričati o programima.

Došli smo u situaciju kada smo svi pričali o poljoprivredi, pa se LSV, kada smo pričali o rebalansu, pobunila tražeći da se doda više sekretarijatu za poljoprivredu, a sada smo u situaciji da su upravo taj sekretarijat i poljoprivreda uskraćeni za 900 miliona dinara. Dolazimo do jedne bitne stvari, ali i problematike: da li će naplata biti kao ove godine? Ove godine je naplata bila 52 posto od korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Da li ste upoznati da u svim opštinama gde je dodeljena zemlja investitorima na 30 godina nije održana licitacija? Znači sledeće godine neće biti tih sredstava.

Sanjaju o novoj, a ni postojeću kanalsku mrežu ne održavaju

Zato u programu za zaštitiu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta dolazimo do zanimljive situacije: umanjen je za 800 miliona, ali gledaj čuda... Pričamo svi o navodnjavanju i puna su nam usta istog, a samo 105 miliona je za kanalsku mrežu, nikad manje. A 190 miliona za atarske puteve.

Šta se tu dešava? Bio sam svojevremeno predsednik opštine i u to vreme pokrajinski sekretarijati su učestvovali u čišćenju kanalske mreže sa 60 odsto, sada je to 30 odsto. Znači loša je motivacija lokalnih samouprava da učestvuju u čišćenju kanalske mreže.

Pričamo o Abu Dabi fondovima, o novoj kanalskoj mreži, a ne održavamo našu postojeću. Svima je poznato da imamo 22 hiljade kilometara kanalske mreže kroz Vojvodinu, koju sada ne održavamo, a maštamo o novoj. Imali smo godinu suše iza nas, koja je dobra opomena. I prvo smo trebali srediti tu mrežu, jer je to prioritet u odnosu na atarske puteve u ovom momentu.

Dotakao bih se i da li je pokrajinski sekretar napravio lapsus kada je rekao od sredstava koja su predviđena, 490 miliona da će 472 miliona ići za navodnjavanje a da ostaje samo 18 miliona dinara za plastenike i protivgradnu zaštitu ili je zaista takav plan. Isto tako, pokrajinski sekretar je u svom obrazloženju rekao da je akcenat na malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, pa je naveo da će biti projekti do 11 miliona. Ne znam koje je malo ili srednje poljoprivredno gazdinstvo sa 11 miliona, ako je učešće 70 posto, onda ono više nije te kategorije.

Programi za bogate poljoprivrednike i 1% šuma

Dotakao bih se i programa za ruralni razvoj. Umanjen je za 150 miliona, a zanimljivo je da je 463 miliona ukupno od  čega 200 ide mladima. Naravno dajemo podršku mladima kako bi ostali na selu. Ali, prošle godine i sada vidimo da su konkursi 500 hiljada do 2,5 miliona dinara, a šta mladi poljoprivrednik može da uradi za 500 hiljada? Mislim da su to prevelika sredstva i da je trebalo da bude niža granica. Ovako izgleda da će ovi konkursi i sredstva biti namenjeni za mlade ali i bogate poljoprivrednike, jer star-ap koji je ovde predviđen polazi od toga da treba da se uloži minimun nekih 4.000 eura, a ako je početnik, verovatno nema ta sredstva.

Dotakao bih se i programa za šume. Gde takođe postoje problemi. Za pošumljavanje je odvojeno samo 25 miliona, a za puteve 100 miliona. Mislim da je pokrajinski sekretarijat morao da motiviše lokalne samouprave i sve one koji su korisnici ovih sredstava da sami održavaju šume i da sami pošumljavaju, a ne da se koristi 100 miliona za puteve. Naveo bih da je u pojedinim delovima Banata pošumljeno samo jedanje odsto.

(BILSV, 21.12.2017) 



Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Jasno definisati nadležnosti Vojvodine u budućem Ustavu Srbije

NOVI SAD – Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine i poslanik LSV Dušan Jakovljev istakao je danas da su promene Ustava neminovne, a da zarad precizno definisanih nadležnosti Vojvodine zakonondavne inicijative moraju krenuti iz pokrajinskog parlamenta.
Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Pitanje Vojvodine je pitanje boljeg života

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige scijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton istakao je danas da je Vojvodina, nekada jaka pokrajina sa širokom lepezom ovlašćenja postala stavka u Ustavu koja malo toga ima od forme, a gotovo ništa od suštine.
Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Kolar: Skupština da povrati izgubljenu inicijativu

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine izgubila je inicijativu poslednjih nekoliko godina i namera je Lige socijaldemokrata Vojvodine da se ona vrati tamo gde je bila u periodu između 2000. i 2008. godine, ukazao je tokom današnje skupštinske rasprave poslanik LSV Robert Kolar.
Transkript njegovog govora tokom rasprave o Deklaraciji o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, možete pročitati u nastavku:



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook