Šućurović: Veća izdvajanja za TOV

 
 
Izbori u LSV
Govori | Sreda, 19. 09. 2018. | Komentara: 0

Šućurović: Veća izdvajanja za TOV

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović zatražio je juče veća izdvajanja za Turističku organizaciju Vojvodine (TOV). On je tokom zasedanja Skupštine AP Vojvodine, komentarišući Izveštaj o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine za 2017. godinu, rekao i da upravo zbog malih novčanih sredstava koja se godinama izdvajaju za TOV, poslanički klub LSV ne glasa o tom dokumentu. Šućurović je i predložio da TOV uradi kategorizaciju lokalnih manifestacija i da ona odluči koji će se vojvođanski proizvod promovisati.

LSV

Transkript govora Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedavajući,
predstavnici izvršne vlasti,
dame i gospodo poslanici,

 
Pošto sam se jedan deo života bavio, a i sada se bavim turizmom, Izveštaj o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine detaljno sam pročitao. I mogu kao opozicioni poslanik da pohvalim rad Turističke organizacije Vojvodine, kako u ovom sazivu, tako i u prethodnom, pošto sam na dosta sajmova zajedno sa njima učestvovao. Složio bih se sa kolegama koji su pre mene govorili da je upravo turizam razvojna šansa Vojvodine, da je to privredna grana koja će znatno uticati na razvoj Vojvodine.

Stojadin vs formula 1

Imao sam prilike da putujem dosta, pre svega po regionu. I šta se dešava? Dešavaju se novi trendovi. Brže se živi, više niko ne putuje, više niko ne ide na godišnji odmor 15 dana, ide se samo par dana na more. Pojavljuju se novi turistički proizvodi. Svakako to više nisu turističke manifestacije. To naši članovi iz Turističke organizacije Vojvodine svakako znaju. Zato idu na te sve sajmove gde uče. Ali ja kao opozicioni poslanik morao bih da vam skrenem pažnju na jednu stvar. Istra i mi se hvalimo sa delom povećanim brojem noćenja. Istra je u selu od 5.000 stanovnika za dve godine sa 30 hiljada broj prenoćišta povećala na 60 hiljada. Baranja se ispraznila pošto su postali članovi EU, odlaze u EU, prazne se sela. Novi turistički proizvodi se pojavljuju - kuće za odmor. To isto naša turistička organizacija zna ali nema prilike da nauči naše građane. A nema prilike da nauči naše građane iz jednog razloga – što je budžet Turističke organizacije Vojvodine 60 miliona. Samo 60 miliona. Plus sa projektima 69, što je suviše malo.

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine i prošle godine nije glasala za Izveštaj upravo zato što smo rekli da TOV ne može da radi svoj posao sa tako malim sredstvima. Znate kako izgleda naša Turistička organizacija Vojvodina na tim sajmovima? Ja sam prisustvovao i video sam kako izgleda naš štand, kako izgleda štand Hrvatske ili neke zemlje iz regiona. Izgleda kao da hoćemo da se takmičimo sa formulom 1 a idemo sa stojadinom i pritom nismo sipali goriva.

Ako se već predstavljamo na svim tim manifestacijama, moramo da budemo bolji kako bi privukli turiste, a ne da izgledamo najlošije od svih njih. Naši štandovi su bili još oni beli od drveta ili šperploče, dok su drugi bili u 22. veku.

Regionalne manifestacije postaju seoske slave

Dotakao bih se isto turističkih manifestacija. Turistička organizacija Vojvodine je u izveštaju rekla da Vojvodina ima negde oko hiljadu manifestacija koje imaju nekontrolisani broj posetilaca. I prošle godine sam skrenuo pažnju da TOV mora da uradi kategorizaciju svih manifestacija. Danas smo bili svedoci da smo imali Izveštaj o izvršenju budžeta gde se tačno vidi da su transferna sredstva od Ministarstva turizma i trgovine negde oko 18 miliona ka lokalnim zajednicama, odnosno manifestacijama. Nekontrolisano dolazimo do situacije da se ponavljaju izvođači po tim manifestacijama. Dolazimo do situacije da regionalne manifestacije promovišemo po vašarima i da te same regionalne manifestacije postaju seoske slave. Zato imamo pad posetilaca na svim manifestacijama na teritoriji Vojvodine i Turistička organizacija zajedno sa Sekretarijatom za turizam i Ministarstvo moraju doći do rešenja kako će uraditi kategorizaciju svih tih manifestacija i tačno da se zna koji je to turistički proizvod koji u ovom trenutku „gura“ Vojvodina, odnosno Turistička organizacija Vojvodine.

Svedoci smo da na čelu turističkih organizacija u lokalnim zajednicama širom Vojvodine se nalaze nestručni ljudi. Zato tražimo od Turističke organizacije Vojvodine da se izbori kako bi ona uradila kategorizaciju svih turističkih manifestacija na teritoriji Vojvodine.

Hvala.

(BILSV, 19.09.2018)Govori | Subota, 08. 12. 2012. | Komentara: 1

Sa Vojvodinom treba razgovarati da se ne bi pregovaralo

Transkript govora predsednika LSV Nenada Čanka na IX Kongresu:
Uvaženi gosti, uvaženi delegati IX Kongresa Lige socijaldemokrata Vojvodine, predstavnici diplomatskog kora, želim da vas pozdravim, evo po deveti put govoreći o stanju u zemlji i o svemu onome što je naša stvarnost.
Govori | Četvrtak, 26. 07. 2012. | Komentara: 0

Govor Nenada Čanka nakon ekspozea mandatara

Stenogram govora lidera LSV i narodnog poslanika Nenada Čanka:
- Stara je istina da svako ima pravo na šansu. I ja zaista mislim da je to tačno. Ova vlada bi po tom osnovu sigurno morala imati pravo na šansu. Ali, ako vidimo malo bolje, ko treba da čini ovu vladu, imam utisak da su mnogi u njoj svoju šansu već imali. A neki i po više puta.
Govori | Utorak, 28. 02. 2012. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine i 29. put odbila raspravu o NIS-u

NOVI SAD – Više medija u Srbiji prenelo je govor potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Maje Sedlarević koja je na jučerašnjoj sednici pokrajinskog parlamenta po 29. put zatražila da se najviše predstavničko telo građanki i građana Vojvodine izjasni o gasnom aranžmanu sa Rusijom i privatizaciji Naftne industrije Srbije.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook