Tražimo da Skupština AP Vojvodine izdejstvuje proglašenje suše

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Govori | Četvrtak, 31. 08. 2017. | Komentara: 0

Tražimo da Skupština AP Vojvodine izdejstvuje proglašenje suše

NOVI SAD - Liga Socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za predlog rebalansa pokrajinskog budžeta, jer određuje minimalna sredstava za navodnjavanje i odvodnjavanje u godini pogubne suše. Pored izjašnjavanja o loše projektovanom rebalansu budžeta Saša Šućurović je u ime poslaničke  grupe LSV tražio da Skupština AP Vojvodine izdejstvuje proglašenje elementrane nepogode izazvane sušom.

LSV

Tanstkript govora poslanika Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedavajući, dame i gospodo odbornici, predsedniče Vlade, predstavnici izvršne vlasti,

Pred nama se nalazi drugi rebalans budžeta AP Vojvodine i kada ga pogledamo, i kada smo čuli predlagača, ispostavlja se  da je potreba za ovim rebalansom usledila nakon što su se pojavili dodatni prihodi usled bolje naplate poreza od pravnih lica i isto tako zbog nepreciznog plana otplate kredita, odnosno zbog kursne razlike i uštede koja je usledila nepreciznim projektovanjem sredstava za rušenje zgrade Radio -televizije Vojvodine na Mišeluku.

I suficit i deficit

Kada pogledamo, imamo sa jedne strane uštedu, a sa druge strane dodate prihode. I ja sam u predhodnom period bio predsednik opštine i ništa nema lepše od toga da se zbog toga radi rebalans. S jedne strane moramo da pohvalimo, prihode i uštede, ali postoji jedna sumnja, kako je i sam predlagač rekao, bila je procena još kada smo radili prvi rebalans, da će se ovo desiti, da će biti veća naplata poreza, zašto nije bila hrabrija odluka I da se tada uradio rebalans kako bi imali više vremena da ta sredstva utrošimo.

Ovako dolazimo u jednu situaciju, kako je i sam predsednik Vlade AP Vojvodine rekao, da imamo period od četiri meseca i da će se raspisati konkursi, pa treba da se urade javne nabavke, a da tim javnim nabavkama damo i onaj rok žalbe, zato postoji velika verovatnoća da se ta sredstva neće utrošiti. Odnosno da će tako neutrošena ostati i biti predstavljena kao suficit.

Takav slučaj smo imali u Novom Bečeju prošle godine, gde je budžet predstavljen na pola godine kao da ima gubitak, dok im nisu legla sredstva iz drugih nivoa vlasti, a kada su im legla nisu uspeli da ih potroše, pa su ih predstavili kao suficit. Postoji mogućnost da se to i ovde desi, pa da se ta ista sredstva sledeće godine predstave kao nova investiranja i faktički imamo prostora za manipulaciju da se jedna ista sredstva dva puta predstave.

Kanalska mreža

Dotakao bih se same raspodele sredstava koja su predmet rebalansa 677.000.000 miliona ide Upravi za kapitalna ulaganja, od toga potrošnim projektima za vodoprivredu i zaštitu životne sredine ide 150 miliona, za podršku razvoju projekata lokalnog i regionalnog razvoja 200 miliona, 430 miliona je podrška saobraćajne infrastructure i samo, naglašavam samo 126.170.000 dajemo Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Zašto sam dva puta naglasio SAMO, zato što sam primetio da su i poslanici pre mene pominjali sušu, da imamo elementarnu nepogodu izazvanu sušom.

I mislim da bi ova godina bila idealna da se ova sredstva koja su bila neplanski došla u budžet  što više usmere u tom pravcu. Poznato nam je da u Vojvodini ima negde oko ili više od 20.000 kilometara kanalske mreže. I ranije se ulagalo u te kanalske mreže i bilo je uvek potrebno još više i bolje ulagati. Da bi kanali bili dvonamenski kako je rekao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, potrebno je što više sredstava i zato mi upravo i predlažemo da  se izdvoji još više sredstava pa da se  rade svi projekti, kojih ima više od ovih 14 koje radimo. Prema mojim informacijama ima preko 20 projekata koji su spremni, a mi radimo samo 14.

Upravo zato bih se i dotakao tih 14 projekata. Znamo da imamo dve faze kod Abu Dabi fonda i zahvaljujem se još jednom pokrajinskom sekretaru što ih je sve nabrojao. Ali šta se dešava u ovih 14, tri su iz Srema, jedan je samo u severnobanatskom okrugu, svi ostali su u Bačkoj. Da li je to ravnomernost raspodele sredstava za te projekte. Ja dolazim iz srednje - banatskog okruga,  i tamo je izuzetna suša kao i u južnobanatskom okrugu, ali sada ne govorimo o sredstvima ni za jedan projekat u tom kraju.

Zahtevi upućeni skupštinama lokalnih samouprava


LSV je u svim opštinama i gradovima gde ima svoje odbornike tražila da se stavi na dnevni red lokalnih skupština da se proglasi elementarna nepogoda izazvana sušom, ne zato da bi dobili političke poene. Nas su građani birali iz tih sredina kako bi zajedno videli koji je to problem u toj sredini pa da tako nastupimo ka Pokrajini i Republici. Ne možemo, ako nas je narod birao da stavljamo glavu u pesak, moramo da rešavamo problem, a rešavanje problema nije bežanje od nadležnosti i onda dođemo ovde i pokrajinski sekretar kaže: „ Nisam nadležan“.

Pa ne, mi moramo da se dogovorimo, jer mi živimo u Vojvodini, mi znamo koji su naši problem i da tako nastupimo ka republičkoj vladi, pa da republička vlada reši problem koji imaju naši poljoprivrednici na teritoriji APV, zato zahtevamo od pokrajinske vlade da po hitnoj meri traži od republičke vlade da se donesu odluke kako bi se ublažile posledice ove elementarne nepogode izazvane sušom.

Zbog ovako loše raspodele sredstava ovog rebalansa LSV neće glasati za rebalans.

(BILSV, 31.08.2017)Govori | Petak, 22. 12. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: 14 milijardi u budžetu Republika ostaje dužna APV

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je na jučerašnjoj sednici pokrajinskog parlamenta da se kontinuitet svih vlasti u proteklih devet godina ogleda jedino u neimanju volje za donošenjem Zakona o finansiranju nadležnosti APV. Ona je dodala i da je zbog izostanka istog Srbija dužna Vojvodini preko 214 milijardi dinara, a tim novcem je pokrajina, recimo, mogla da otkupi Naftnu industriju Srbije.
Govori | Petak, 22. 12. 2017. | Komentara: 0

Jakovljev: Budžet samo raspodeljujemo između sekretarijata

Mi se ovde, kao i kod svakog donošenja budžeta, ustvari bavimo samo raspodelom između oblasti, raspodelom između sekretarijata, rekao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, Dušan Jakovljev na jučerašnjoj sednici, dodajući da poslanici pokrajinskog parlamenta ne utvrđuju budžet, oni dobiju gotovu cifru.
Govori | Četvrtak, 21. 12. 2017. | Komentara: 0

Šućurović: Nikad manje u budžetu za kanalsku mrežu

Prvo treba da sredimo postojeću kanalsku mrežu pa tek onda da planiramo novu, a na to nas opominje sušna godina koja je iza nas, rekao je danas poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović. On je na današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta objašnjavajući zašto LSV neće glasati za predlog Budžeta APV za 2018, kazao da želi da čuje da li je pokrajinski sekretar napravio lapsus kada je rekao da će od 490 miliona 472 miliona ići za navodnjavanje, dok će samo 18 miliona dinara ostati za plastenike i protivgradnu zaštitu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook