Uvođenje tradicionalnih simbola ne sme menjati koncept APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Uvođenje tradicionalnih simbola ne sme menjati koncept APV

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev napomenuo je danas da je AP Vojvodina konstituens Republike Srbije i da u njoj živi skoro 80 odsto Srba. On je, takođe, naglasio da su upravo očevi i dedovi tih Srba napravili koncept AP Vojvodine u kome se garantuje imovinska, lična i pravna jednakost i sigurnost, bez obzira na nacionalnu, konfesionalnu, partijsku pripadnost. Prilikom rasprave o odluci o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, Jakovljev je naglasio i da ukoliko je ideja njihovog uvođenja menjanje koncepta, onda to može da bude u direktnoj suprotnosti sa onim što je radio većinski narod u Vojvodini.

Transkript govora Dušana Jakovljeva pročitajte u nastavku.

LSV

- Bilo bi krajnje sebično od mene ako vam ne bih otkrio nešto što sam ovog trenutka shvatio – broj koraka koji treba da pređete do ovog mikrofona je obrnuto proporcionalan procentu koji osvojite na izborima. Ja sam prošle godine govorio na ovu temu, trebalo je da pređem samo dva koraka a sad gotovo čitavu binu.

Gospodine predsedniče,
koleginice i kolege, 
članovi Vlade,

Da pokušamo da se razumemo, mi danas razgovaramo o jednoj odluci koja se zove Predlog pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine. Kako je moguće da iz toga mogu da ispadnu sve one rečenice koje su danas za ovim mikrofonom izgovorene? Jednostavno mi nije jasno. Ajde da se razumemo mi oko te odluke. Kako je došlo uopšte do toga da mi danas, drugi put, razgovaramo o ovoj odluci? Evo reći ću vam kako je došlo. Došlo je tako što je radno telo osnovano od strane skupštinskog Odbora za ustavno-pravni položaj Vojvodine 7. marta 2014. godine prekoračilo svoj mandat, svoja ovlašćenja, izašlo iz njih. Zašto je to radno telo bilo osnovano? Zato što je bilo neophodno usaglasiti Statut AP Vojvodine sa Ustavom Srbije. Ustavni sud je doneo svoja stanovišta i to radno telo sačinjeno od stručnjaka, ozbiljno govorim od stručnjaka, proverite spisak, dobilo je zadatak da to uradi. 

Tog 7. marta je na dnevni red došla tačka broj 9, na koju je Ustavni sud imao dve primedbe, akcentovao je dve formalne stvari. Jedna je glasila: „Simboli AP Vojvodine ne mogu biti opisani Pokrajinskom skupštinskom odlukom, nego moraju da budu opisani i u Statutu“. Druga je glasila: „Ne može da se kaže 'upotreba', jer se reč 'upotreba' nalazi u Ustavu i odnosi se na simbole Republike Srbije, nego može da se koristi 'korišćenje'“. Tačka. Ništa više. A onda je nekom palo na pamet da prekrši danas toliko puta pominjano poštovanje i zakona, i reda, i odluka, i svega ostalog i da predloži uvođenje tradicionalnih simbola. Moj odnos prema Vojvodini, prema Srbiji, prema svetu i prema životu simboli ne određuju. Govorim o principu.

Kako se nastavilo, dame i gospodo, uvažene koleginice i kolege? Nastavilo se tako što se na primedbe jednih, kojima se ne dopadaju ovi drugi, i isto tako i obrnuto, odgovaralo na način koji je bio suprotan tradiciji o kojoj govorimo, koji je apsolutno suprotan nečemu što je duboko u srpskoj tradiciji, evo još malo pa, sedam vekova, nečemu što je napravljeno 1349, onaj deo Zakonika Stefana Dušana koji zabranjuje da se na optužbu odgovara optužbom. To je drugi razlog koji kod mene izaziva neprijatnost kada o ovome pričamo. Poštujem, naravno, i uvek ću poštovati i Statut i svaku donetu odluku, što ne znači da za nju moram i da glasam. 

Tri činjenice

Pre par dana je na zgradi novosadskog Pravnog fakulteta istaknuta zastava tradicionalna sa grbom. Na pitanje zašto pre donošenja odluke, odgovor je glasio: Opisana je u Statutu, Statut može direktno da se primenjuje. 
Jel tako? Nije tako. Nije tako iz prostog razloga što je u Statutu opisana zastava dimenzije, boje i uputstvo za štampu i opisan je grb. Zastava sa grbom u Statutu opisana nije. 

I na kraju mi dozvolite, pošto je već previše vremena potrošeno, dozvolite samo tri činjenice za koje sam uveren da samo krajnje sužena dnevno-politička svest može da ospori. Prva činjenica je da AP Vojvodina kao konstituens Srbije može da bude neodvojiv deo Republike Srbije i ništa drugo. Druga činjenica je da u Vojvodini živi nešto manje od 80 posto Srba. I treća činjenica je da su očevi i dedovi upravo tih Srba svesni zahteva vremena. Od koncepta jedinog mogućeg, Vojvodine pod krunom austrijskom i u domu ugarskom, napravili oni upravo koncept AP Vojvodine u kome se garantuje imovinska i lična, pravna jednakost i sigurnost, bez obzira na nacionalnu, bez obzira na konfesionalnu, bez obzira na partijsku pripadnost i bez obzira na to da li je moj predak ovde čekao Čarnojevića ili sam ja koliko juče prijavio svoj boravak u 
Rumi, Šidu ili Kikindi. Povedite računa o sledećem, poštovane koleginice i kolege, ja za ovu odluku glasati neću. Moja poslanička grupa za nju glasati neće. Ali, povedite računa, zbog ovoga što sam rekao. Ukoliko je ideja uvođenja tradicionalnih simbola menjanje koncepta, onda to može da bude u direktnoj suprotnosti sa onim što je radio većinski narod u Vojvodini.

Hvala vam. 

(BILSV, 15.09.2016)



Govori | Četvrtak, 20. 12. 2018. | Komentara: 0

LSV neće glasati za predlog budžeta APV za 2019.

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović kazao je da poslanici i poslanice LSV neće glasati za predloženi budžet AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Petak, 16. 11. 2018. | Komentara: 0

Ne podržavamo uspostavljanje novih nagrada na ovakav način

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine neće podržati uspostavljanje nove dve nagrade koje će se ubuduće dodeljivati značajnim ličnostima, rekao je na jučerašnjoj sednici parlamenta poslanik Aleksandar Jovanović.
Govori | Petak, 16. 11. 2018. | Komentara: 0

Lokalni funkcioneri ne doživljavaju zaštićena područja kao razvojni potencijal nego kao teret

Prebacivanjem nadležnosti očuvanja zaštićenih predela na javna komunalna preduzeća, nadležni žele da se oslobode odgovornosti, ali i potencijalnih neslaganja sa jakim lobijima, ocenila je na današnjoj sednici pokrajinskog parlamenta poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook