Velike "bratske" i "patriotske" priče završe velikom krađom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 08. 05. 2018. | Komentara: 0

Velike "bratske" i "patriotske" priče završe velikom krađom

NOVI SAD – Mi moramo biti racionalni u odnosima sa Rusijom, ne izmišljati fantomske priče o novim vidovima saradnje, nezaboravljajući gde je naše mesto, ukazao je na sednici Skupštine AP Vojvodine poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. On je ponovio da LSV neće podržati predlog o formiranju još jednog takozvanog Ruskog humanitarnog centra, jer je ta priča izuzetno štetna za građane Vojvodine.

LSV

Transkript govora Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku:

 
Poštovano predsedništvo,
poslanice i poslanici,
članovi vlade

Postavlja se pitanje šta je cilj formiranja takvog jednog humanitarnog centra? Kaže se u materijalu, da postoje interesi građana Vojvodine, pa ja postavljam pitanje koji su to interesi s obzirom da smo čuli poprilično veliki broj floskula kojima se stalno u javnosti barata o nekom interesu? Kakva je to pomoć koju bi ovaj humanitarni centar zapravo nudio građanima Vojvodine?

Jasno je da ovo nije nikakav humanitarni centar, jasno je da ovo ulazi domen vojnih baza, odnosno vojno - bezbednosne baze na teritoriji Vojvodine. I ovo nije saradnja ovo je jedna vrsta okupacije, kolonizacija APV.

Smatramo da bilo kakvo dalje otvaranje takozvanog humanitarnog centra u Srbiji i u Vojvodini bi bila velika prepreka za bilo kakve dalje integracije Vojvodine i Srbije u Evropsku uniju, a mislim da to nije interes građana Vojvodine, ni kratkoročan ni srednjoročan ni dugoročan - da ne budemo u EU.

Vojvodina je oduvek bila deo Evrope, za mnoge bila zapadna Evropa i smatramo da formiranje novih prepreka i otvaranjem novih blokova i nekih humanitarnih centara, a koji bi pretendovali da budu faktički exteritorija u ovom slučaju Ruske Federacije na teritoriji APV, nije nikako dobra stvar. Naprotiv to je pogoršanje inače loših odnosa, odnosno teških situacije koje imamo na našem vrlo teškom putu ulaska u EU.

Skupo plaćena ekonomska saradnja


Svi mi znamo kako su skupo građani Vojvodine platili takozvanu prodaju Naftagasa koji je bio deo NIS-a  jednoj ruskoj kompaniji koja je u državnom vlasništvu Ruske Federacije i kolika je loša politička procena bila da se jedna tako važna energetska kompanija pokloni Ruskoj Federaciji, koliko smo mi imali ekonomskog interesa ili ne.

Kada govorimo o nekim ekonomskim interesima, odnosno stalno se govori kako mi nešto izvozimo u Rusiju i kako ovde investira Rusija, a postoji puno statističkih podataka, koje sama država objavljuje, dakle ovo nisu neke paušalne ocene, koji govore suprotno. Pa tako 80 odsto investicija u Srbiji su iz EU, a 2/3 izvoza Srbije, kada već stalno pričamo kako izvozimo neke jabuke u Rusiju, vam je u EU.

Ono što je takođe važno je da naša najveća saradnja posle EU su države CEFTE, a sama Rusija je daleko na začelju cele priče o ekonomskoj saradnji.
Naša industrija, poljoprivreda, ekonomija, celokupan razvoj, infrastruktura vezane su za Evropu, danas EU, a nije vezan ni pod kakvim istorijskim kontekstima i nije se razvijalo po okvirima Rusije.

Nemamo ništa protiv ruskog naroda


Ono što tvrdimo jeste da ne postoji nikakvi životni, ekonomski, dnevni, racionalni ili bilo kakvi drugi osnovi zašto bi se sada produbljivali dalje nekakve fantomske, izmišljene ideje o nekakvom bratskom odnosu sa Ruskom Federacijom. Ona svakako postoji, istorijski je postojala, ali uvek kada se govori o takvoj nekoj saradnji i velikim patriotskim pričama znamo kako se završi – nekom velikom krađom.

Da me neko ne razume pogrešno, nemamo mi ništa protiv ruskog naroda niti Rusije. Rusija je velika država i dala je mnogo toga važno za svet. Dala je veliki doprinos u nauci, umetnosti, kulturi, tehnologiji i naravno da mislim da mi treba da sarađujemo u tim osnovama, ali treba biti racionalan.

To je poruka svega ovoga: ne treba da izmišljamo neke fantomske priče niti da zaboravimo gde je naše mesto.

LSV  neće podržati ovaj predlog, a smatramo da su ovakvi predlozi izuzetno štetni za građane Vojvodine.

Hvala!                   

(BILSV, 08.05.2018)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook