Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

 
 
Izbori u LSV
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.

Transkript govora Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

LSV

Poštovani predsedniče,
predsedavajući,
predstavnici izvršne vlasti,
dame i gospodo poslanici,

Pred nama se nalazi predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. Potrudiću se da ne ulazim u detalje, pošto mi iskustvo govori da ko jako uđe u detalje ko zna gde na kraju završi. Tako da ću samo govoriti u što kraćim crtama.

Predlogom rebalansa budžeta ukupni prihodi i rashodi budžeta se povećavaju za 317 miliona dinara ili nekih 0,4% u odnosu na prvobitni inicijalni budžet. Ukupan obim budžeta će iznositi sada 74,9 milijardi umesto 74,6 milijardi koliko je prvobitno bilo planirano. Planirani budžetski deficit se povećava sa 4,4 milijarde dinara na pet milijardi, što znači 7,35% ukupnih primanja budžeta. Samo da napomenem da je za prvih šest meseci ostvaren suficit od 3,7 milijardi dinara. Dakle, ponavlja se praksa osrednje ili slabe realizacije budžeta u tekućoj godini, gde se na kraju godine akumuliraju sredstva i prenose u narednu godinu. Glavni razlog za rebalans budžeta, kao što ste čuli su naplaćeni prihodi od privatizacije koji nisu bili planirani u iznosu od 548 miliona dinara, kao i smanjenje rashoda za 330 miliona dinara, što je bilo planirano za izgradnju pozorišta u Subotici.

Navedena sredstva se raspoređuju u više navrata, uglavnom za kulturu, budžetsku rezervu, čuli smo za poljoprivredu, nekih 90 i nešto miliona. Liga socijaldemokrata Vojvodine je skrenula pažnju da za poljoprivredu treba više da odvojimo svakako i zbog toga što je budžet za poljoprivredu u ovoj godini u odnosu na prošlu skoro milijardu manji. Ali je zanimljiva stvar svakako i to, možemo da vidimo da Sekretarijat za privredu i turizam, ako se ne varam, po ovom rebalansu dobija nula dinara. Pre samo par skupština smo čuli da je turizam grana razvoja AP Vojvodine. Zanimljivo je kako sada ovim rebalansom njima dajemo nula dinara i isto postavljam pitanje da li zbog toga vaši koalicioni partneri SPS trenutno nisu u sali i ulaze samo na neki novi turistički način u Skupštinu, tj. da glasaju pa ponovo izlaze. Verovatno obilaze sajam. 

Napomenuo bih i vraćanje sredstava iz budžeta iz 2018. godine koji iznose 268 miliona dinara, a predviđena su za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju brzog puta Novi Sad – Zrenjanin i Zrenjanin – Borča. Pola ovog finansiranja će, takođe, preuzeti republika direktno, kao i subotičko pozorište.

Predloženi rebalans budžeta je posledica nepreciznog budžetskog planiranja ili kako je moj šef poslaničke grupe rekao budžetskog ping-ponga između Republike i Pokrajine. Sredstva se ne troše, a projekti stoje. Promena, tj. rebalans od 0,43% u odnosu na planirani obim budžeta samo po sebi govori koliko je ovaj rebalans opravdan i koliko služi u promotivne svrhe. Verovatno gde se promenama pojedinih budžetskih aproprijacija mogao postići isti cilj.

I ovaj rebalans budžeta ukazuje da je čim pre potrebno formulisanje pokrajinskog sistema javnog finansiranja koji bi bio kreiran u samim institucijama AP Vojvodine, a koji bi bio razrađen kroz Zakon o finansiranju pokrajine u republičkoj skupštini. Uz ovaj predlog potrebno bi bilo ponovno formiranje pokrajinske institucije za obradu statističkih podataka koji bi u velikoj meri uticali na svaku buduću izradu budžeta AP Vojvodine, kao i na realnije planiranje srednjoročnih i dugoročnih planova, a sve u cilju boljeg trošenja javnih sredstava i planiranje prioritetnih projekata. Zato LSV neće glasati za ovaj rebalans.

(SzILSV, 18.09.2019)
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Gde su rezultati saradnje sa regijama?

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće ubuduće glasati za predloge sporazuma koje potpisuje Pokrajinska vlada sa drugim regijama sve dok se ne budu videli neki rezultati te saradnje, izjavio je poslanik LSV Aleksandar Jovanović. Prema njegovim rečima, štancanje sporazuma o saradnjama može biti štetno, pa se može i očekivati da se od nagomilanih akata ne bude znalo sa kim Vojvodina sarađuje i kako.
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina kao skup razičitih naroda

Kontradiktorno je u potpunosti da se govori da je 10. decembar važan dan za Vojvodinu, a da se ne prizna 1945, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. On je podsetio da je ista ta deklaracija nastala baš zahvaljujući borbi protiv totalitarnih režima, fašizma i nacizma.
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Što je izostavljen antifašizam?

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, Robert Kolar apelovao je danas na skupštinsku većinu da usvoji amandman njegove poslaničke grupe i uvrsti 31. Juli 1945 u datume od značaja. Kako kaže, period posle drugog svetskog rata je postojao i ne može se brisati.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook