Vojvodina kao skup razičitih naroda

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina kao skup razičitih naroda

NOVI SAD – Kontradiktorno je u potpunosti da se govori da je 10. decembar važan dan za Vojvodinu, a da se ne prizna 1945, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. On je podsetio da je ista ta deklaracija nastala baš zahvaljujući borbi protiv totalitarnih režima, fašizma i nacizma.

LSV

Transkript govora Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku: 

Poštovani predsedavajući,
poštovani poslanici,
članovi Vlade, 

LSV je već rekla da neće podržati današnji Predlog odluke, jer smo predložili dva amandmana, dva datuma koja očigledno neće biti podržani s obizor da ih je vlada odbacila i kako smo čuli i predstavnik vladajuće većine je rekao da neće podržati ove predloge. A razlog koji je vlada iznela, citiraću: stav stručne javnosti iskazan tokom javne rasprave kao i stav predlagača ove skupštinske odluke je da se ne podrži predlog 31. jula 1945, kao datum od pokrajinskog značaja, i za drugi amandman isto ovo piše, isti je tekst samo je u pitanju 28. februar 1974. 

Stručna javnost 

Moram vas podsetiti da se javna rasprava održala vrlo skromno, na tri mesta, u Rumi, Zrenjaninu i Novom Sadu. I moram da vam kažem da sam ja prisustvovao jednom od tih javnih rasprava koja je bila u Novom Sadu, tačnije u Muzeju vojvodine, bivšem Muzeju revolucije, i gde smo čuli od dela stručne javnosti, na našu primedbu o ova dva datuma, da su podržali naš predlog i smatraju da su važni datumi. Jedan manji deo nije podržao ovaj predlog o kojem smo javno raspravljali. Tako da želim da kažem, prisutan sam bio i da ovo što piše u materijalu, da stručna javnost nije podržala predlog, nije baš u potpunosti na mestu. 

Ono što jeste pitanje i što jeste važno je da nipodaštavanje ova dva datuma, kao važna datuma za APV jeste nipodaštavanje života svih nas, naše bliske istorije, naših sećanja, naših najbližih... Nipodaštavanje Vojvodine u njenom najboljem svetlu, Vojvodine koja se tada najviše razvijala, koja je za sebe imala najsvetlije vrednosti civilizacijske i da je to ustvari nipodaštavanje istorijskog, pravnog kontinuiteta, odnosno postojanja, da je to nipodaštavanje Vojvodine i da je to predstavljanje delimične istine, da ne kažem falsifikovanje naše istorije. 

Najmirniji period u istoriji 

1945. je godina kada se doneta odluka privremene skupštine u DF Jugoslaviji  da se AP Vojvodina prisjedini Srbiji kao deo Jugoslavije. Jugoslaviji koja predstavlja diskontinuitet sa predhodnom Jugoslavijom koja je bila međunarodno priznata iz koje se javljaju svi drugi oblici Jugoslavije, a u kojoj smo svi mi faktički živeli. To je najduži i najmirniji period koji mi pamtimo, a bodga mi i neka duža istorija.

Ideja koju smo danas čuli od pojedinih poslanika jeste da se falsifikuje istorija na to da je to neki period nekih zločina i da se govori da su posle 1945. činjeni neki strašni zločini. Zločini jesu bili od pojedinaca posle rata i to je nesumnjivo, ali poistovećuju se antifašizam, poistovećuju se partizani, komunisti i sve se to poistovećuje kao nešto što je zlo i kao neka sotona.

Kontradiktorno je u potpunosti da se govori da je 10. decembar  važan dan za Vojvodinu, dan kada je skupština UN donela deklaraciju o ljudskim pravima, a da se ne prizna 1945. Moram vam reći da je ista ta deklaracija izašla kao borba protiv totalitarnih režima, protiv fašizma, protiv nacizma.

Skup različitosti

Što se tiče 1974., nemoguće je da ne kažemo da to nije važan datum za Vojvodinu, jer je to datum kada je Vojvodina ubedljivo se najviše razvijala. Posmatrati Vojvodinu kao zgradu gde žive stanari, svako u svom stanu, gde se jave jedno drugome na hodniku i to je najviše što mogu da rade, da se trpe tako, nije Vojvodina kakvu mi vidimo i nije Vojvodina kakva može da opstane. Vojvodina je skup različitih naroda, različitih ljudi, različitih ideja i APV ima svoj politički subjektivitet i ne treba ga kriviti i ne treba ga nipodaštavati. Smatramo da su ova dva datuma vrlo važna i trudićemo se da u budućnosti to ispravimo.

(BILSV, 20.06.2018)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook