Vojvodina ponovo nije spomenuta u ekspozeu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 10. 08. 2016. | Komentara: 0

Vojvodina ponovo nije spomenuta u ekspozeu

BEOGRAD – Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Republike Srbije Nenad Čanak zamerio je mandataru za sastav Vlade Srbije što ni ovog puta u ekspozeu nijednom nije pomenuo Vojvodinu. On je u svom govoru istakao da smo došli u poziciju da, kao što se ne izgovara reč Vojvodina, tako se ne izgovara ni pitanje dugova prema Vojvodini i ne govori se o tome šta treba da se radi u Vojvodini.
 
Transkript govora Nenada Čanka možete pročitati u nastavku.

LSV
 
- Veoma sam pažljivo juče slušao ovaj sažetak izlaganja gospodina Vučića, mandatara nove Vlade Republike Srbije. Ono što moram da primetim, to je da ova nova Vlada, u određenom smislu, i nije tako nova, s obzirom na činjenicu da je čini većina, sa koalicionim partnerima, koji su manje-više činili prošlu Vladu. U tom smislu, da bismo razgovarali o novoj Vladi, mislim da bi bilo korektno da se progovori barem neka reč o rezultatima prošle Vlade. Iz jednostavnog razloga što, da je došlo do promena i da je neko drugi formirao vladu, on bi se sasvim sigurno osvrnuo i na rad prošle vlade, što ovde nisam siguran da će se dogoditi.
 
Vojvodina ima svoje ime

Ovo govorim iz jednostavnog razloga što, kada je prošli put mandatar Vučić davao ekspoze, on je napravio jedan, učinilo mi se tada gaf, a sada očigledno to nije gaf, pošto se ponovilo, a to je da u svom višečasovnom izlaganju ni jedan jedini put ne kaže reč Vojvodina. Ni jedan jedini put. Vojvodina nije samo pokrajina, kako je premijer rekao. Ona ima svoje ime. To može delovati kao semantičko insistiranje na detaljima, ali, verujte mi, da to nije tako. Nego je mnogo dublji problem o kome želim da govorim zbog toga što, setimo se, da je pre godinu i nešto dana u ovoj istoj sali razgovarano o pravljenju jednog ozbiljnog tima koji će se baviti promenama političkog sistema u Srbiji. Taj tim za pravljenje novog političkog sistema u Srbiji, cela ta ideja je, jednostavno, sa sve manje i manje javnosti i sa sve više i više ćutanja, nestala. Isparila. I ja sa velikom radošću moram reći da sam pažljivo slušajući ekspoze mandatara čuo mnogo zanimljivih, korisnih i, nadasve, nadam se, tačnih informacija. Međutim, to su sve stvari koje su vezane za dnevno-političke stvari, a ne istovremeno i za sistemske promene u zemlji do kojih, koliko sam razumeo, mora doći.
 
Vojvođanska imovina nije samo u nekretninama
 
Pozdravljam promene u sastavu Vlade, jer neke ljude, koji su novi u Vladi, slučajno lično poznajem i mogu reći da su njihovi kvaliteti neupitni. Sasvim sam siguran da će gospodin Nedimović dati svoj doprinos ne samo razvoju poljoprivrede Sremu, Banatu i Bačkoj, nego i u celoj Srbiji. Međutim, mene interesuje nešto drugo. Mene interesuje pitanje mađarskog modela rešavanja pitanja poljoprivrednog zemljišta koje je mandatar spomenuo. Mađarsko rešenje je, za one koji to ne znaju, rešenje za koje se između ostalog Liga socijaldemokrata Vojvodine, između ostalih stranaka (bilo bi nepravedno reći da smo se samo mi za to zalagali), ali potpuno suprotstavljene političke opcije su se zalagale za upravo to da se donesu zakoni kojima će se zabraniti prodaja zemlje strancima. Barem na određeni rok. U tom smislu, mađarsko rešenje je ono što veoma pozdravljam, ali postavljam pitanje – do mađarskog rešenja se došlo promenom Ustava Republike Mađarske, da bi u Ustavu bilo zapisano ovo o čemu sada govorim. Da li mađarsko rešenje koje je spomenuo premijer u svom ekspozeu podrazumeva i promenu Ustava? Ako podrazumeva promenu Ustava, onda je prestanak promišljanja izmene političkog sistema u ovoj zemlji veoma opasno, jer ako će se Ustav samo menjati zato da bi se došlo do nekakvih dnevno-političkih poena, onda je to neodgovorno i mislim da se tako ne sme postupati. Jer smo već jednom imali priliku da se Ustav, kao što se dobro sećamo, donosi bez diskusije, bez javne rasprave i da se donese tako da je duže trajalo glasanje nego rasprava o samom tom Ustavu.
 
Pozdravljam prisustvo gospodina Kneževića u ovoj Vladi, ali bi bilo dobro, takođe, da gospodin Knežević upozna svoje kolege iz Vlade sa činjenicom da grad Zrenjanin, iz koga on dolazi, je bio uz grad Maribor najrazvijeniji industrijski centar u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. A sada tavori u osrednjosti nerazvijenog dela Srbije koji se zove Autonomna Pokrajina Vojvodina. Mi smo došli u poziciju da upravo zbog toga sada moramo da otvorimo suštinu priče o tome šta se zaista politički događa u pozadini.
 
Aktuelni premijer Vojvodine, gospodin Igor Mirović, je pokrenuo akciju da se vrati vojvođanska imovina u vidu vila koje je AP Vojvodina imala u Hrvatskoj i Sloveniji. Nisam primetio da je to spomenuto. Da li postoji, možda, razlika u mišljenjima premijera Vojvodine i premijera Srbije o tome? Da li je pitanje pitanja povraćaja vojvođanske imovine, preko koga se ćutke prešlo, ustvari dokaz mogućnosti postojanja vojvođanske imovine? Ako vojvođanska imovina može da postoji, ona ne mora biti samo u nekretninama, ona može biti u novcu. Ako imovina može biti u novcu, onda može postojati i dug. Ako postoji dug, onda ja postavljam pitanje šta se dogodilo sa ostalim delovima vojvođanske imovine u koje spadaju Vojvođanska pošta, Vojvođanska železnica, Elektrovojvodina itd. Da ne spominjem sve ono o čemu sam i razgovarao bio u prošlom sazivu sa ministrom finansija oko toga koliko je Vojvodina zakinuta nepoštovanjem ustavne odredbe o veličini budžeta Vojvodine i na taj način su Vojvođani uskraćeni za preko milijardu evra.
 
Pagonis više puta svetski prvak,
nego Ljajić ministar
 
Sve ovo govorim zbog sledećeg – treba biti svestan da su problemi sa kojima će se ova Vlada suočavati veoma duboki. Sa jedne strane imamo pitanje, recimo, sporta koje naizgled nije toliko u suštini političkog pitanja koje ja sada pokušavam da ovde kandidujem. Ali, postavljam drugo pitanje – kako je moguće da toliko bure digne jedna olimpijska medalja, zlatna medalja devojke sa Kosova i pitanja da li joj treba čestitati ili ne treba na sportskom uspehu, kada u Novom Sadu imate čoveka koji se zove Nenad Pagonis, Novosađanin, koji je više puta bio svetski prvak u kik-boksu nego što je Rasim Ljajić puta bio ministar. Mrtva je trka, ali... čovek je deset puta bio svetski prvak u kik boksu. Sve u svemu, ako imamo takvu situaciju, ako u Novom Sadu živi devojka koja je sa 15 godina kadetski svetski prvak u karateu i to se ne spominje, a jedna olimpijska medalja koju je osvojila džudistkinja sa Kosova je bila razlog da Olimpijske igre, umesto da budu mesto na kome će se razlike prevazilaziti, postaj emesto gde se razlike potenciraju. I upravo zbog toga mislim da su politička pitanja koja treb aotvoriti mnogo dublja nego što to izgleda.
 
Ja ne sumnjam u dobre namere ove Vlade, ne sumnjam u dobre namere mandatara, ne sumnjam u to da će ova Vlada dati šta god može od sebe da ljudi u Sribji žive bolje. Jer da sumnjam u to ne bih sedeo u ovoj sali. Međutim, ja sam sa gospodinom ministrom zdravlja, gospodinom Zlatiborom Lončarom, razgovarao pre više od pet meseci o pitanju zdravstvenog pregleda koji je sada obavezan da bi se dobila dozvola za kupovinu oružja. Taj zdravstveni pregled je toliko komplikovan, da je komplikovaniji od zdravstvenog pregleda koji je potreban za dozvolu da bi se upravljalo spejs šatlom. Naš sastanak je bio kratak. Trajao je svega par minuta. Gospodin Lončar je rekao da je to ozbiljna glupost i da to treba hitno promeniti. Sastanak je bio u petak, on je rekao da će to biti urađeno u ponedeljak. U ponedeljak mi je rečeno da ne može da se promeni, nego će trebati, ipak, nekoliko dana. Posle toga se došlo u situaciju da tih nekoliko dana se pretvori u par meseci. Raspisani su izbori i onda mi je gospodin Lončar doslovce rekao sledeće: „Birokratija neće da radi jer ne zna šta će biti“. U međuvremenu je od izbora prošlo još nekoliko meseci. Taj predmet i dalje nije rešen i vi ste u poziciji da bukvalno pola godine od nečega što smo pokrenuli kao inicijativu se ništa ne desi zbog toga što je birokratija uzela da upravlja ovom zemljom.
 
Da kancelarija premijera i Vlada ne budu usko grlo
 
To su stvari za koje bih ja ljubazno molio da mi se da elementarni odgovor – da li postoji politički program ove Vlade kako ova zemlja treba da izgleda? Jer je vrlo lepo govoriti o autoputevima koji se zidaju i koji se prave, ali imam jedno pitanje – koliko kilometara tih autoputeva će biti u Vojvodini? Koliko kilometara na mestu gde se najjeftinije zida autoput, gde mu je najmanja cena, a istovremeno je potrebno povezati, recimo, Banat između svojih značajnih mesta, povezati se sa Temišvarom i sa sovjim istoreijskim pravcima Istok – Zapad. Da bi se to uradilo, potrebno je mnogo manje sredstava, ali kao da smo došli u poziciju da, kao što se ne izgovara reč Vojvodina, da se ne izgovara ni pitanje dugova prema Vojvodini, da se ne govori o tome šta da se radi u Vojvodini.
 
Ja o ovome govorim zato što sam iz Vojvodine i mislim da svako mora reći na ovom mestu šta on misli da treba da se uradi tamo odakle je, da bi se od toga napravila jedna zemlja koja je svugde jednaka u pravima i svugde jednaka u obavezama. Ovako smo u poziciji da gospodin premijer, predsednik Vlade prošle i mandatar sledeće, preuzima na sebe da iz Beograda upravlja celom zemljom. To nije put kojim se može ići iz jednostavnog razloga što tim putem ćemo doći u poziciju da kancelarija premijera i ova Vlada postanu usko grlo u odlučivanju u ovoj zemlji i da kroz to usko grlo ne može da prolazi normalan život.
 
Pa bih Vas molio par odgovora na ovo što sam postavio.
 
Hvala lepo.
 
Replicirajući premijeru koji je svoj odgovor bazirao većim delom na karatistkinji sa Kosova, osvajačici zlatne medalje na Olimpijskim igrama i raspravi koja se povela u javnosti nakon tvita lidera LSV, Nenad Čanak je istakao da je očigledno da je premijer polemiku pratio iz druge ili treće ruke.

„Ja nikoga nisam nazvao Hitlerom. Ja sam rekao samo jedno – da je ta ideja da se diskvalifikuje bilo čiji sportski uspeh zbog njegovog porekla ili čega takvoga ima svoje korene u davnoj '36. godini, pa smo imali i 2006. godine da reprezentacija Hrvatske siđe sa pobedničkog postolja zbog toga što je tu bila reprezentacija SR Jugoslavije. Sećate se toga dobro kao i ja i znate vrlo dobro da je to tačno ono o čemu sam govorio.
 
Ali, imam dva samo pitanja, ako smo već krenuli o Kosovu i Ustavu. Prvo pitanje je da li je Srbija uložila službeni protest Olimpijskom komitetu zbog učešća Kosova i ako jeste koji je odgovor bio Olimpijskog komiteta? I drugi pitanje – govorite o tome da se poštuje Ustav i tako dalje, a u Vašem ekspozeu koji ste juče izneli Kosovo se nalazi u prvoj tački između članstva u Evropskoj uniji, spoljnoj politici, nacionalnoj bezbednosti i odnosima sa dijasporom. Drugim rečima, AP Kosovo spada u kombinaciju spoljne politike, nacionalne bezbednosti odnosa sa dijasporom, što je u punoj koliziji sa onim što ste rekli da se isključivo držite Ustava. Jer ako se držite tako Ustava kao što kažete, onda Kosovo ne može biti deo niti pitanja dijaspore, niti pitanja spoljne politike, niti veze sa članstvom u Evropskoj uniji“, kazao je Čanak.
 
(BILSV, 10.08.2016)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook