Vojvodina svedena na nivo pokrajina koje nisu ni osnovane?!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 29. 12. 2015. | Komentara: 0

Vojvodina svedena na nivo pokrajina koje nisu ni osnovane?!

NOVI SAD – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je danas da budžet APV ne zavisi od toga koliko su Vojvođani u 2015. godini bili vredni, ni od toga koliko su novca prikupili od akciza i PDV-a.

LSV

On je tokom rasprave o Budžetu Vojvodine za 2016. godinu istakao da on zavisi od uputstva koje se dobije iz Republike.
 
Transkript govora Jakovljeva pročitajte u nastavku.
 
Budžet APV zavisi od uputstva Republike
 
Gospodine predsedniče,
koleginice i kolege, članovi Vlade,
 
Budžet AP Vojvodine za 2016. godinu je toliki koliki je. On apsolutno ne zavisi od toga koliko su Vojvođani u 2015. godini bili vredni. On apsolutno ne zavisi od toga koliko je para po osnovu PDV-a ili akciza prikupljeno u Vojvodini. Nema nikakve veze sa tim. On zavisi od uputstva koje se dobije iz Republike. Biram reči, zato što je centralna vlast odjednom postala ružna reč. Ja mislim da nije, nego da je prirodno i normalno. On zavisi od zakona o budžetu Republike Srbije i on zavisi od Zakona o budžetskom sistemu Republike Srbije.
 
Čemu pokrajinski budžet služi? Služi tome da finansira nadležnosti koje pokrajina ima. Napravio sam istu grešku kao moj uvaženi kolega pre pola sata, pa ću sad pokušati iz nje da se izvučem što je moguće veštije, a da, pritom, ne povredim ni poslovnik niti bilo koga od vas.
 
Budžet pokrajine služi za finansiranje pokrajinskih nadležnosti. U jednom trenutku se nekome učinilo da je tih nadležnosti za ovoliku pokrajinu previše. Uradio je ono što je potpuno legalno, legitimno i u skladu sa zakonom. Obratio se Ustavnom sudu Republike Srbije. Ustavni sud Republike Srbije je procenio da neki od nadležnosti nisu u skladu sa Ustavom i mi te nadležnosti više nemamo. Ako ih nemamo, onda ne stižu ni pare za njihovo finansiranje te ne vidim potrebu da se reaguje na činjenicu koja je takva kakva je, koja se desila, koja se odigrala i mislim da to nije bilo kršenje bilo kakvo poslovničko od strane nekoga ko je ispred poslaničke grupe LSV govorio.
 
Naći investitore za geotermalne
i hidrotermalne potencijale APV
 
Postoji jedna druga stvar. Pominjan je, a i ja sam ga sada pomenuo, vrlo važan sistemski zakon a zove se Zakon o budžetskom sistemu. Ja ne znam da li sam samo ja čitao taj član, jer niko na njega pažnju obratio nije. Skrećem vam pažnju na član 24, gde se govori o finansiranju pokrajina u Republici Srbiji. Uvažene koleginice i kolege, AP Vojvodina je ustavna kategorija. Tamo se govori samo, jedino i isključivo o finansiranju autonomnih pokrajina. Budžet APV je ustavna kategorija. U Zakonu o budžetskom sistmu se govori samo o punjenju budžeta pokrajina. Kojih pokrajina? Možda onih iz člana 182. Ustava koje tek mogu, ako Republika Srbija odluči da je to racionalno, da budu osnovane. Da li je moguće da smo svedeni na nivo pokrajina koje nisu ni osnovane? I to sve ima veze sa budžetom jer dolazi sa iste adrese. Ja nemam nijednu nameru da bilo šta ružno bilo kome kažem.
 
Mislio sam da, pošto stvari stoje tako kako stoje, para ima toliko koliko ima, one su raspoređene u odnosu na umešnost sekretara koje smo mi ovde izabrali, da ne bi bilo možda loše da iskoristimo onu statutarnu odredbu da ovde nema podele vlasti, da je ovo skupštinski sistem i da možda pregledamo naše vizit-karte koje držimo na radnim stolovima ili džepovima ili već negde, pa se setimo naših prijatelja i naših kolega iz parlamenata onih pokrajina sa kojima Skupština APV ima potpisane sporazume o saradnji. Ja ću pomenuti Štajersku, pomenuću Gornju Austriju, pomenuću Baden Vitemberg, pomenuću oblasti iz Slovačke. Sve te zemlje koje pominjem su izuzetno zainteresovane za jedan resurs koji u Vojvodini postoji i koji Vojvodina ne koristi. Mislim na geotermalne, hidrotermalne potencijale. Zahvaljujući ovom budžetu, koji je ovakav kakav je, i za koga ja nikog ne okrivljujem što je takav, u narednoj godini sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine neće biti u stanju da finansira poslove na istraživanju vezano za ovaj izuzetno važan resurs. Možda bi bilo zanimljivo da se setimo naših prijatelja i da im skrenemo pažnju na ono gde bi sigurno neko od njih investirao.
 
Hvala.
 
(BILSV, 29.12.2015)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook