Vojvodini ni kontrolna uloga u IPARD programima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 13. 12. 2016. | Komentara: 0

Vojvodini ni kontrolna uloga u IPARD programima

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić ukazala je danas da su poljoprivrednici u Srbiji, verujući prethodnoj ministarki poljoprivrede, izgubili godinu i po dana čekajući na Ministarstvo poljoprivrede i zakonska rešenja da bi koristili IPARD programe.

 LSV

Ona je u Skupštini Srbije, tokom rasprave o setu zakona iz oblasti poljoprivrede, upitala ministra kako da mu posle svega toga paori veruju. Tokom načelna rasprave o izmenama i dopunnama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakona o vodama ona je najavila i više amandmana poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine kojima ova poslanička grupa želi da poboljša zakonska rešenja.

Transkript govora Marinike Tepić možete pročitati u nastavku.


Zahvaljujem predsedavajući,

uvaženi gosti članovi Vlade,

koleginice i kolege narodni poslanici,

U uvodnom izlaganju gospodina ministra, kao i u izlaganjima mojih prethodnika uglavnom je fokus stavljen između ova tri poljoprivredna zakona, na zakon koji se u proceduralnom smislu najdirektnije bavi IPARD programima. Ja ću se, takođe, u pretežnom delu svog izlaganja osvrnuti na to, s tim da blokirajuće faktore koje je nekoliko puta potencirao i sam ministar kada je reč o nesposobnosti u ovom trenutku da se akredituje Uprava za agrarna plaćanja, moram da vratim nekoliko meseci, pa i godina unazad.
 

Od godine do godine

Ja ću vas podsetiti da smo mi još u martu 2015. godine slušali od ministarke Bošković Bogosavljević da će sredstva IPARD programa biti obezbeđena do kraja te godine. Dakle, 2015. godine. Onda smo u junu iste godine slušali najavu prethodne ministarke kada je rekla da će prvi poziv za korisnike novca iz IPARD fondova biti početkom 2016. godine, odnoseći se na ovih ključnih i tako bitnih 175 miliona evra iz IPARD fonda. Kada je ministarka bila pitana, takođe u junu 2015. godine, kada se očekuje akreditacija Agencije za agrarna plaćanja da bi se ova sredstva mogla koristiti, ona je iz cuga, iz topa rekla da su sve aktivnosti koje su planirane preduzete u roku, u smislu pripremanja ovih procedura. A onda nas je zatekla vest u septembru mesecu 2016. godine, znači neko vreme zvanično nakon formiranja Vlade, sada smo od ministra čuli da je ova vest stigla iz Brisela još 8. avgusta, dakle nekoliko dana zapravo pre izbora republičke Vlade, koja se ispostavila da je bruka i sramota za Srbiju, a to je da je zbog nesposobnosti države i rada Ministarstva poljoprivrede u ovom trenutku blokirana akreditacija Uprave za agrarna plaćanja a samim tim i pravo na povlačenje u prvoj tranši 15 miliona evra za naše paore, a potom prograsivno i za ostatak sredstava u narednih nekoliko godina!


Meni je izuzetno problematično to što su naši poljoprivrednici, verujući ministarki, izgubili, kao i svi mi zajedno, gotovo godinu i po dana zbog „sad ćemo, mi ćemo“ fazu i „sve je spremno, sad ćemo mi sve to uraditi“. Onda se ispostavilo da to tako nije i ja, rekla bih, iako ste pohvalili u prethodnom Vašem izlaganju Vašu prethodnicu, nekako sa izraza Vašeg lica ne stičem utisak da Vi verujete u te pohvale. Ali, moje ključno pitanje je: Ako smo mi izgubili godinu i po dana na „sad ćemo, mi ćemo“ fazu, kako mi sada Vama da verujemo, gospodine ministre, da ćete Vi to tako jasno i tačno i ispravno rešiti do aprila meseca, odnosno do kraja naredne godine?


Sve i da uzmemo u obzir, ajde da kažemo, zavičajnu empatiju u odnosu na naše vojvođansko zajedništvo i ceneći Vaš prethodni rad, to nije ipak dovoljno opravdanje a kamoli dovoljna empatija za, takođe, neke nedostajuće odredbe u ovim zakonima na koje će Liga socijaldemokrata Vojvodine pokušati da utiče i da ih amandmanski predloži. Nadam se da ćete svesni onoga što je bila zaista sramota za ovu zemlju do avgusta meseca, kada smo čuli za ovaj poražavajući rezuzltat, odnosno nemogućnost da akreditujemo Upravu za agrarna plaćanja, uzeti u obzir naše amandmane i pospešiti kvalitet ova tri zakona koja su trenutno u raspravi. Jer, dozvolićete, Vi vrlo dobro znate ko se drži za reč a ko se drži za uši. Mi bismo zaista voleli da verujemo u sve reči koje ste vi ovde izneli, ali bojim se da nam treba mnogo više argumenata za to i vidim da odobravate ovaj moj stav i razumete, apsolutno, sve naše nedoumice sa kojima vrlo iskreno nastupamo ovde u Narodnoj skupštini.

Šta je sa podsticajima u biljnoj proizvodnji?

 

Ono što je za nas, zaista, neverovatno jeste da niste uspeli da prepoznate Vojvodinu, čak ni u kontrolnoj ulozi, odnosno ulozio nadzora nad IPARD sredstvima, pa makar kao poveren posao prema organima AP Vojvodine i to ćemo takođe amandmanom pokušati da pospešimo i verujem da ćete imati razumevanja za to, jer Vi vrlo dobro znate da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu intenzivno učestvovao u obukama koje su bile organizovane od strane Ministarstva kada je reč o ovim programima, i to u više navrata.

Takođe, moram da zamerim što, ja sam očekivala da ćete se pozabaviti ipak i, nažalost, važećom uredbom koja derogira zakon u ovim odredbama, a to je i podsticajima u biljnoj proizvodnji. Jer, od nekadašnjih ili doskorašnjih , praktično, 100 evra po hektaru podsticaj je i dalje sveden na 3.000 dinara po hektaru. Uredbom se vlada, kada je reč o ovim podsticajima u biljnoj proizvodnji, moram reći da su naši, naročito banatski paori, izuzetno zbog toga zabrinuti, apsolutno ne videći svoju perspektivu kada je reč o biljnoj proizvodnji.

U Nemačkoj maksimum 30.000 svinja a u Srbiji može i do 50.000 svinja po farmi


Ono što nas, takođe, zanima a nismo uspeli da razaznamo iz ovih zakonskih štiva jeste da li će, takozvana ranjiva područja biti određena i definisana, na primer, pre početka rada kompanije Tenis ili posle početka rada kompanije Tenis. To je jako bitno, imajući u vidu da, takođe, niste prepoznali jedan bitan segment a mi ćemo amandmanom pokušati da poboljšamo zakon i u tom pravcu, a to je zaštita životne sredine i svega što podrazumeva zaštita životne sredine i svega što podrazumeva zaštita životne sredine usled intenzivne poljoprivrede proizvodnje. Ja ću vam sada navesti jedan plastičan primer onako kako sam ga ja, koja nisam poljoprivredni inžinjer ili inžinjer zaštite životne sredine, uspela da prepoznam a da ga svi učesnici u diskusiji razumeju i vratiću se na prethodno pomenutu kompaniju Tenis.

Meni su stručnjaci iz Vaše oblasti objasnili da u matičnoj zemlji ove kompanije, a to je Nemačka, ne može, na primer, jedna farma da broji više od 30.000 svinja, dok su najave da će, naročito na našem banatskom prostoru, farme kompanije Tenis moći da imaju i do 50.000 svinja. Takođe su mi stručnjaci iz Vaše oblasti objasnili da su u Nemačkoj vrlo striktne procedure kada je reč o prečišćavanju otpadnih voda, odnosno svega onoga što proizilazi sa farmi kao što su farme kompanije Tenis, odnosno da vode koje se ispuštaju, naravno zagađene, sa farme, moraju da budu na višoj tački sliva nego što je ona tačka u reci, u vodi, odakle ta kompanija uzima vodu za dalje korišćenje. To znači da ova kompanija i sve druge slične njoj, treba naročito da vode računa o onim vodama koje ispušta u reku, odnosno da mora da ima posebne pogone i filtere za prečišćavanje ovih voda. Ukoliko se kompanija Tenis angažuje i startuje u ovako uređenom ili uslovno rečeno uređenom okviru, onda, koliko ja znam, neće imati potrebu da na ovaj način postupa kada je reč o fazi ispuštanja, odnosno uzimanja voda. Uostalom, zašto bi ona u zemlji Srbiji ulagala dodatna dva miliona evra za ovakve pogone. Tako da, naprosto kroz ovaj primer želim da postavim dodatno pitanje oko tretmana ranjivih područja, odnosno oko ovog stanja sa brojem svinja i sa ponašanjem u odnosu na životnu sredinu pošto to nismo prepoznali u ovim propisima.

15 meseci gubimo na administriranje

Ono što nas, takođe, zanima i, takođe, dovodi u sumnju naše poverenje prema Vašoj datoj reči ovde, kada je reč o ispunjavanju rokova, da se vratim na Upravu za agrarna plaćanja i IPARD program, jeste to što ste Vi za celokupno administriranje, da kažem, projektnim procesom, predvideli devet plus šest meseci. Dakle, gotovo godinu i po dana se gubi na administriranje projektom, što je, ako ste sami naveli, kraj akreditacionog procesa zaključeno u aprilu mesecu, da će se prostor za konkurisanje i apliciranje otvoriti do kraja ove godine, tih više od godinu dana nikako ne može da uđe u onaj godišnji limit kada prvih 15 miliona dinara mogu da se povuku iz IPARD fonda. I mi ćemo, takođe, konstruktivno želeći da učestvujemo u popravljanju ovih zakonskih rešenja, predložiti amandmane kojima preporučujemo da se drastično ili značajno skrate ove proceduralne administrativne faze, naročito imajući u vidu da ste i sami rekli da je sve spremno, da su ljudski kapaciteti gotovo na savršenom nivou, da sve ide po planu i onda nema razloga da devet meseci, plus šest meseci traje administrativna faza za odlučivanje o projektima koji bi imali pravo da povlače sredstva iz IPARD fonda.

I, dodatno bih htela da skrenem pažnju i na, takođe, još jedan segment koji je nama nedostajuć, nije prepoznat u zakonu, a to su podsticaju vezani za ruralni turizam. Vi ste, sigurna sam, verovatno i bolje nego ja, pošto imate priliku da obilazite celu zemlju, upoznati sa situacijom koliko mala gazdinstva funkcionišu u sivoj zoni u ovoj oblasti ruralnog turizma koja bi upravo ono što je i Vama cilj, mogla da ih zadrži na svojim matičnim područjima. Dakle, da se ne upute onim tokovima ekonomske migracije i da, prepoznajući podsticaje i podršku ruralnom turizmu, vrlo decidno navedeno u zakonu, po našem amandmanu ono što sada nedostaje da im pomognemo da se i oni uključe u ovaj sistem i da, zapravo, nastave da žive od svog rada onako kako su to i do sada činili.

Hvala Vam.


Šta ako opet bude izbora?

Replicirajući bivšoj ministarki poljoprivrede Snežani Bogosavljević Bošković koja je kazala da navodi poslanice LSV ne stoje, Marinika Tepić je istakla da ona nije koristila imaginarne argumente nego ono što je izneto u javnosti, a to su audio i video izjave koje su dostupne i proverljive.

- Čuli smo i da su izbori krivi za sve. Ne po prvi put kad su neki propusti, kad su greške u pitanju, uvek su izbori krivi za sve. Čuli smo i ko je zaslužan. Nismo čuli ko je odgovoran za ove blokirajuće faktore a i ovo ko je zaslužan mi nije bilo potpuno jasno. Jedna strana tvrdi da je ona zaslužna, Vas kad slušam, ministre, i čujem da ste Vi zaslužni. Volela bih da čujem i od Vas ko je zaslužan za pravac odblokirajućeg postupanja i, naravno, želim i da Vas pitam: Šta ćemo, ministre, ako opet bude izbora? Opet ništa od IPARD programa? Ako se ispostavi, kao što smo čuli, da izbori jesu blokirali sve ove procedure i postupanja u prethodnom periodu, potpuno je jasno, ne trebaju argumenti, činjenice su tu, da ćemo opet biti na nuli ako opet bude izbora – zaključila je poslanica LSV Marinika Tepić.

(BILSV, 13.12.2016)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook