Zaboravili na zdravstvo i vodoprivredu, pa sad dižu kredit

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 29. 03. 2018. | Komentara: 0

Zaboravili na zdravstvo i vodoprivredu, pa sad dižu kredit

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović napomenuo je danas da je potrebno odrediti nadležnosti Vojvodine i usvojiti Zakon o finansiranju Vojvodine. On je, kritikujući rebalans budžeta za 2018. godinu i kreditno zaduživanje za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, istakao da se govori o postojanju plana, ali da on podrazumeva dizanje kredita. Predložio je da pokrajinski sekretarijati i republička ministarstva zajednički reše problem blokiranih apoteka i domova zdravlja u manjim lokalnim sredinama.

Transkript govora Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

LSV

Poštovani predsedniče,
predsedavajući,
predstavnici izvršne vlasti,
dame i gospodo poslanici,

Liga socijaldemokrata Vojvodine je „za“, ali kada kažem „za“ (mislim na) za izdvajanje novca za  zdravstvo, poljoprivredu i vodoprivredu čak i za uređenje zgrade Radio-televizije Vojvodine. Kao što je šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao, mi nismo za rebalans budžeta, nismo za novo kreditno zaduživanje. 

Budžet se priprema od avgusta

Ja sam bio na čelu opštine i znam kako se radi budžet. Priprema budžeta počinje za narednu godinu da se radi od avgusta, pa se planiraju stavke koje će se staviti u budžet. Mi smo usvojili budžet i dešava se da za samo tri meseca radimo rebalans zbog ključnih stvari koje nisu isplanirane.

I, postoji greška. Kad sam bio na čelu opštine možda sam nešto prevideo, ali kapitalna stvar ne može da se previdi. I sada za to što ste zaboravili, treba da dižemo kredit. Pa, ajde prvo da vidimo da li se ta sredstva mogu obezbediti iz postojećih sredstava, realizacijom postojećih kapitalnih projekata, odnosno nerealizacijom tamo gde postoji višak. 

Od predsednika Vlade čuli smo da postoji plan investiranja u zdravstvo i vodoprivredu.  Ako postoji plan za vodoprivredu i poljoprivredu, kako je onda moguće da sada dižemo kredit, a prošle godine kada je bio rebalans i kada je Liga socijaldemokrata Vojvodine govorila da se više sredstava upravo odvoji za poljoprivredu, pa smo isto tako govorili za budžet da ne može da se smanji uređenje kanalske mreže sa nekih 450 miliona na samo 100 miliona, a upravo sređivanje kanalske mreže je ono što je neophodno Vojvodini. U prethodnom periodu je sa tih 500 miliona i sa 500 miliona od lokalnih samouprava upravo je Vojvodina sređivala negde oko milijardu dinara kanalske mreže. 

Plan otplate za apoteke i domove zdravlja

Neophodno je, zato, isto i u zdravstvu, da dođemo do problematike koja nije nadležnost Vojvodine, ali da napravimo plan i u zdravstvu zajedno sa ministarstvom, zajedno sa pokrajinskim sekretarijatom i lokalnim samoupravama. Postoji masa opština gde su blokirane apoteke i domovi zdravlja. Ako napravimo plan otplate zajedno sa ministarstvom i sekretarijatom, mislim da se i ti ključni problemi mogu rešiti. A to može samo ako pravimo plan. Čuli smo da imamo plan, ali plan se završava tako što se diže kredit, faktički, u zadnji čas.

Neophodno je zato, pre svega, odrediti nadležnosti Vojvodine i usvojiti Zakon o finansiranju Vojvodine.

(BILSV, 29.03.2018)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook