Zakon o poljoprivrednom zemljištu pun nepreciznosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 17. 11. 2015. | Komentara: 0

Zakon o poljoprivrednom zemljištu pun nepreciznosti

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton istakao je danast tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, da predloženi zakon nije dobar, da je pun nepreciznosti, kao i da će njegovo usvajanje izazvati brojne probleme u Vojvodini i Srbiji.

LSV

Transkript govora Aleksandra Martona možete pročitati u nastavku.

Poštovana potpredsednice, 
poslanice i poslanici,
članovi Vlade AP Vojvodine,

Po ko zna koji put se ponavlja ono o čemu mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine govorimo već godinama, a to je loša pozicija institucija Vojvodine u sistemu Republike Srbije. Kao što je poznato, Skupština Vojvodine je pre četvrt veka imala zakonodavno ovlašćenje. Drugim rečima, ona je donosila zakone koji su uređivali odnose u AP Vojvodini. Danas to nije tako. Od donošenja zakona, došli smo do toga da glas 120 poslanika Skupštine naše pokrajine vredi koliko glas jednog jedinog poslanika Narodne Skupštine Republike Srbije. 

Vratio bih se sada i na današnju temu. Umesto da vojvođanska skupština uređuje oblast poljoprivrede, svakako najvažniju u Vojvodini, došli smo do toga da je to u ingerenciji Skupštine u Beogradu. Priznaćemo da je to daleko od neobičnog. Nedostatak ovih ovlašćenja doveo nas je u poziciju da danas pokušavamo da spasemo šta se spasti može. Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu nije dobar i njegovo usvajanje u ovom trenutnom tekstu izazvaće brojne probleme u Vojvodini i Republici Srbiji. Zakon obiluje brojnim nepreciznositma koji mogu da dovedu do masovnih pojava nepravilnosti i koruptivnog delovanja. Ono što je sasvim jasno je da primena ovog zakona može ugroziti egzistenciju hiljada poljoprivrednih domaćinstava u Vojvodini. 

Svi poslanici da podrže amandmane

LSV traži da se tekst ovog zakona povuče i sačini novi. Naravno, pošto od povlačenja zakona u ovom trenutku nema ništa, ostalo nam je samo da pokušamo amandmanski da ga popravimo. Ipak, jasno je i teško u ovom trenutku ispraviti ovaj tekst i mislim da bi svi poslanici Skupštine AP Vojvodine trebali da podrže ovih šest amandmana. Ipak, Vlada Vojvodine nam je predložila amandmane na Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se obezbedio efikasniji uticaj na rad lokalnih samouprava u vezi donošenja godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Potom, predloženi amandmani, koje ćemo, nadam se, zajednički podržati, preciziraju uslove kojim se poljoprivredno zemljište može dati u zakup, kvalitetnije se uređuju rokovi za žalbu i obezbeđuju se jednaki uslovi svih učesnika u postupku licitacije zemljišta. Dalje, predloženim amandmanom predlaže se i brisanje iz zakona odredaba koji se odnose na pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u razlogu nesaglasnosti sa Ustavom Srbije i odsustva javnosti u postupku dodele zemljišta.

Pomenuo sam već da zakon obiluje brojnim nepreciznositma, tako da čak i opravdano rešenje u zakonu koji omogućava kupovinu zemlje manjim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima može biti dovedeno u sumnju. 

Poljoprivreda pomaže i BDP-u

I, naravno, došao sam do famoznog 1. septembra 2017. godine od kada će pod uslovima koji proističu iz ovog zakona vojvođansku zemlju moći da kupe i državljani stranih zemalja. Takvo rešenje je nedopustivo i mora se kvalitetno regulisati zakonom. Naravno da želimo integraciju naše zemlje sa EU, ali ko će štititi naše interese ako ne mi sami. Poznato je da smo pre sedam godina jako lako odustali od naših velikih bogatstava - nafte i gasa i sada postoji opravdani strah da ćemo izgubiti jedan od poslednjih resursa kojim raspolažemo, a to je naša zemlja.

I, sasvim na kraju, pozivam sve poslanike Skupštine da podrže ovaj predlog amandmana na Zakon o poljoprivrednom zemljištu i pokažu da im je stalo do očuvanja naših resursa. Na ovaj način ćemo pomoći našim poljoprivrednicima koji u velikoj meri obezbeđuju kakav-takav rast bruto domaćeg proizvoda Republike Srbije. Celokupan doprinos poljoprivrede sektorima privrede, prehrambenoj industriji, proizvođačima, pokazuje da učešće poljoprivrede nadmašuje 44 procenata u našem bruto društvenom proizvodu. I baš zato, Srbija je ionako ekonomski slaba država i nemojmo našim odlukama još više da je slabimo.

Hvala lepo.

(BILSV, 17.11.2015)



Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook