Zašto i pored sušne 2017. nisu odložene takse za odvodnjavanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Petak, 01. 06. 2018. | Komentara: 0

Zašto i pored sušne 2017. nisu odložene takse za odvodnjavanje

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović kritikovao je pokrajinsku vlast da nije ispunila obećanje da poljoprivrednicima odloži plaćanje takse za  odvodnjavnje. Podsetio je da je LSV tražila da taksa za odvodnjavanje za 2017. godinu bude ukinuta jer je godina bila sušna.

LSV

Transkript govora Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

Pred nama je odluka o završnom računu 2017. godine i  na ovom primeru vidimo da je matematika  čudo.  Opozicija će naći milion zamerki  na  ovaj završni račun,  pozicija argumente da ga brani i da dođemo do tih prihoda koji su više nego prihvatljivi. Ali, više nego prihvatljivi prihodi su upravo iz poreza i transfernih sredstava. A kod ustupljenih prihoda koje imamo, to su svi moji prethodnici isto komentarisali, imamo velik problem. Pogotovo kod zakupa poljoprivrednog zemljišta, a pokrajinska administracija je sada upravo rekla da nismo nadležni.

Nismo bili nadležni ni kada su bile suše, pa je u ovoj skupštini pokrajinski sekretar obećao kako ćemo prolongirati taksu za odvodnjavanje. Prolongirali smo im tako što smo im podelili rešenja upravo sada, početkom ove godine. Ne znam šta su naši poljoprivrednici uradili da već u januaru ove godine mogu da plate odvodnjavanje i da dobiju te takse koje smo im ovde obećali, odnosno pokrajinski sekretar je obećao, da će prolongirati, iako je LSV tražila da se te takse ukinu za 2017. godinu zbog velike suše.

Isto tako pričamo da nije nadležnost pokrajine zakup, odnosno sredstva od zakupa za poljoprivredno zemljište. Upravo na današnji dan se donosi program izdavanja državne zemlje u zakup. Danas je rok. 31. maj je rok za donošenje plana u svim lokalnim samoupravama o izdavanju državnog zemljišta.

Moram vam saopštiti. Pre ove skupštine ja sam imao i skupštinu  u 8 sati, pošto sam i tamo odbornik u opštini Novi Bečej, nisu doneli program. Ali ne samo da opština Novi Bečej nije donela program, nego sve opštine skoro u Banatu nisu isto donele program zato što se prešlo na elektronsku obradu tih podataka u poljoprivredi i ove godine opet nećemo imati dovoljno punjenje budžeta od sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Što se tiče rashodne strane, ne možemo da budemo zadovoljni nikako, nijedna kapitalna stvar u pokrajini nije urađena sa velikim procentom. To što Uprava za kapitalna ulaganja ima 90 i nešto posto, koliko smo čuli, urađenih javnih nabavki, a samo 46 posto realizacije sigurno nije dobro i sigurno postoji još neki problem.

(BILSV, 31.05.2018)



Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Sedlarević: Stepen autonomije garantovati Ustavom

NOVI SAD –  Aktuelni Ustav Republike Srbije mora da se menja, a posebno u delu koji se odnosi na AP Vojvodinu, jer stepen njene autonomije, nadležnosti i sredstva za finansiranje tih nadležnosti moraju biti garantovani Ustavom pošto će samo na taj način i autonomija biti garantovana Ustavom i, u krajnjem slučaju, sigurna, ukazala je tokom rasprave o Deklaraciji o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.  
U nastavku možete pročitati transkript njenog govora:
Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Moralna i politička obaveza Skupštine AP Vojvodine

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Deklaraciju o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Republike Srbije ili donošenje novog ustava Republike Srbije koju su predložili poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke i Nove demokratske stranke.
Govori | Sreda, 16. 07. 2014. | Komentara: 0

Što pre doneti zakon o civilnoj zaštiti

BEOGRAD – Zamenik predsednika poslaničke grupe LSV Bojan Kostreš upozorio je tokom današnje rasprave u parlamentu na temu vladinog Izveštaja o poplavama i Predloga zakona o otklanjanju posledica poplava u Srbiji da nedostaje izveštaj  JVP „Vode Vojvodine“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook