Zašto je ukinuto finansiranje VANUK-a?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 28. 09. 2016. | Komentara: 0

Zašto je ukinuto finansiranje VANUK-a?

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev negodovao je danas zbog toga što je ukinuto finansiranje Vojvođanske akademije nauke, umetnosti i kulture. On je na sednici Skupštine Vojvodine, prilikom rasprave o rebalansu budžeta, rekao da je VANUK regularno osnovan, ali je problem što se Ustavni sud još nije oglasio tim povodom. Zbog toga je upitao šta će se desiti kada mišljenje stigne i da li će se tada raditi novi rebalans ili nešto drugo. 

LSV

Transkript govora Dušana Jakovljeva možete pročitati u nastavku:

- Za razliku od većine vas, uvažene koleginice i kolege, gospodine predsedniče, predsedništvo, članovi Vlade, ja ne raspolažem veštinom snalaženja u aktima poput ovog koji se zove rebalans budžeta, te, ukoliko sam nešto pogrešno video i pogrešno protumačio, najljubaznije vas molim da mi oprostite. 

Koliko god gledao u taj akt, ja nisam uspeo da pronađem jednu programsku aktivnost pod brojem 02011011, niti, pak, obrazloženje zašto je nema. Ta programska aktivnost, bila je negde dva miliona, bila je namenjena za podršku radu Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture. Zašto reagujem? Da je prepolovljeno ono što je predviđeno da se za to potroši, ne bih imao ništa protiv. Ima nešto preče. Da je smanjeno za tri četvrtine, opet ne bih reagovao, jer verujem da ima nešto preče. Ali ovakvo ukidanje me jednostavno tera da reagujem i kao poslanik i kao čovek.

Zašto?

Ako pogledate ocenu Ustavnog suda pod rednim brojem 12. o Statutu AP Vojvodine, član 17, vidite da je ta skupštinska odluka o osnivanju te ustanove potpuno u skladu sa ova dva dokumenta. No, nije dovoljno osnovati, treba i registrovati. Privredni sud u Novom Sadu je mogao da registruje i nema nikakvih problema, to radi. Privredni sud u Novom Sadu je mogao to da ne registruje, da odbije, opet nema problema, to ne radi. Međutim, Privredni sud je uradio nešto što se baš ne dešava često – obratio se Vladi Republike Srbije i zamolio da Vlada traži ocenu ustavnosti ove Pokrajinske skupštinske odluke, što je vlada i uradila. 

E sad, šta je ono što mene muči? Sledeća stvar.

Ustavni sud se po tom pitanju do sad oglasio nije. Danas je sreda. Mi danas usvojimo rebalans u kom ove programske aktivnosti nema. Ustavni sud može u petak da kaže: „Sve je to ljudi u redu, registrujte“. Šta ćemo onda da radimo? Da pravimo novi rebalans ili da radimo nešto drugo? E, upravo zbog toga što ja ne želim da pomislim u najcrnjim snovima da neko zna kakva će biti odluka US dajem sebi za pravo da mi ova činjenica bude dodatni razlog zašto, na žalost, neću glasati za ovaj rebalans. 

Gospodine predsedniče, prekinite me slobodno, ja imam običaj malo da produžim.
Neobično me je obradovalo pominjanje, ovako ili onako, nauke, naučno-istraživačkog rada. Bežalo se od te reči glavom bez obzira, upravo zbog ovoga što se zove Vojvođanska akademija, nauka, umetnosti i kulture. Međutim, zbog njenog izbacivanja, ja neću glasati za rebalans, ali neću propustiti priliku da ne odam - što je u ovakvim situacijama gde se definiše ko je pozicija, opozicija, jer se priča o budžetu - puno priznanje postojećoj vladi zbog odnosa prema jednoj drugoj instituciji koju je ista ova skupština, istina prošli saziv, osnovala i koja se zove Biosens, a koja se bavi direktnom primenom najnovijih naučnih dostignuća u poljoprivredi i koja će, koliko sutra, postati evropski centar izvrsnosti i pokazati da na ovu oblast treba mnogo, mnogo, mnogo više pažnje obraćati.

Hvala lepo.

(BILSV, 28.09.2016)



Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Centralizam je temelj ove vlasti

Ako nema podele vlasti, nema demokratije, što za posledicu ima urušavanje institucija, istakao je na sednici Skupštine AP Vojvodine poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović.
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

Ukazati pažnju i Vojvodini!

Narodni poslanik i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije ukazao da je kompletno pogrešna postavka pokušaja rešavanja pitanja Kosova.
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

LSV traži dela, a ne reči

U trećoj godini mandata Pokrajinske vlade neverovatno je da se donosi deklaracija, umesto da se do sada nešto konkretno uradilo po pitanju rešavanja ozbiljnih problema na polju zaštite životne sredine, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović na sednici Skupštine AP Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook