Građani Mađarske glasali protiv populizma i pokazali da se vlast osvaja na izborima a ne bojkotom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

Građani Mađarske glasali protiv populizma i pokazali da se vlast osvaja na izborima a ne bojkotom

Novi Sad, 14. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine čestita građanima susedne Mađarske na pobedi demokratije nad autokratijom i stabilokratijom Viktora Orbana, jednog od najdestruktivnijih evropskih populista. Glasajući za opoziciju, a protiv Orbana, građani su obezbedili pobedu u Budimpešti i u nekoliko većih gradova u Mađarskoj. Na taj način, mađarsko društvo je još jednom potvrdilo da želi da živi u slobodi i demokratiji. 

LSV

Izražavamo nadu da je Orbanov poraz početak sloma desničarskih, populističkih pokreta, koji su pretili da Evropu povedu u nove opasne podele. 

Izbori u Mađarskoj nas podsećaju i na veliku pobedu demokratske opozicije nad Miloševićevim zločinačkim režimom, u zimu 1996/97. godine. Kao u Mađarskoj danas, tada je opozicija pobedila u nekoliko desetina većih gradova i opština u Srbiji, čime je Miloševićeva svevlast bila nepovratno okrnjena, a opozicija je na lokalu dobila resurse za presudnu bitku koja će se okončati odbranom izbornih rezultata i padom Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine. 

Veliku pobedu na lokalnim izborima 1996/97. godine izvojevala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, kada smo bili deo Koalicije Vojvodina. Veliku pobedu izvojevaćemo i na izborima na proleće sledeće godine u Srbiji, kao Vojvođanski front. A da bi se pobedilo – na izborima se mora učestvovati!

Tim pre nam nisu jasni motivi pojedinih koalicija, pokreta i stranaka da bojkotuju naredne izbore. Opoziciji u Mađarskoj je još teže nego opoziciji u Srbiji, ali su imali svest da se na izbore mora izaći, jer je to jedini način da se na miran način smeni vlast. I jer je to jedini način da se pokaže snaga, da se pokaže da stranke imaju infrastrukturu, da putuju po celoj zemlji i razgovaraju sa građanima i da su dovoljno snažne i sposobne da obezbede kontrolu izbornog procesa. I da su za demokratiju, a ne za nacionalizam, populizam i autokratiju. Ovi izbori su važna pouka kako se demokratski menja svaka vlast pa i u Srbiji, a ne bojkotašenjem uz čekanje ruskih tenkova.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakSaopštenja | Petak, 28. 02. 2020. | Komentara: 0

Dva nova potpisnika Memoranduma o budućnosti Vojvodine

Savez vojvođanskih Slovaka i Vojvođanska zelena unija nove su potpisnice Memoranduma o budućnosti Vojvodine. U ime ovih organizacija, Memorandum su potpisali Jaroslav Popović i Stevan Savić.

Saopštenja | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Ispred Pokrajinske vlade obeležen rođendan zastave Vojvodine

Vojvođanski front je razvijanjem vojvođanske zastave od 15 metara, ispred zgrade Pokrajinske vlade, obeležio 16 godina od kada je ona odlukom Skupštine AP Vojvodine ušla u zvaničnu upotrebu.
Izjave | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Važna je jedinstvena lista koja će se suprotstaviti Vučićevom režimu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zakazao je sednicu Predsedništva i Glavnog odbora za danas, a generalni sekretar LSV Bojan Kostreš izjavio je da očekuje donošenje odluke o izlasku na izbore.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook