Građani Mađarske glasali protiv populizma i pokazali da se vlast osvaja na izborima a ne bojkotom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 10. 2019. | Komentara: 0

Građani Mađarske glasali protiv populizma i pokazali da se vlast osvaja na izborima a ne bojkotom

Novi Sad, 14. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine čestita građanima susedne Mađarske na pobedi demokratije nad autokratijom i stabilokratijom Viktora Orbana, jednog od najdestruktivnijih evropskih populista. Glasajući za opoziciju, a protiv Orbana, građani su obezbedili pobedu u Budimpešti i u nekoliko većih gradova u Mađarskoj. Na taj način, mađarsko društvo je još jednom potvrdilo da želi da živi u slobodi i demokratiji. 

LSV

Izražavamo nadu da je Orbanov poraz početak sloma desničarskih, populističkih pokreta, koji su pretili da Evropu povedu u nove opasne podele. 

Izbori u Mađarskoj nas podsećaju i na veliku pobedu demokratske opozicije nad Miloševićevim zločinačkim režimom, u zimu 1996/97. godine. Kao u Mađarskoj danas, tada je opozicija pobedila u nekoliko desetina većih gradova i opština u Srbiji, čime je Miloševićeva svevlast bila nepovratno okrnjena, a opozicija je na lokalu dobila resurse za presudnu bitku koja će se okončati odbranom izbornih rezultata i padom Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine. 

Veliku pobedu na lokalnim izborima 1996/97. godine izvojevala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, kada smo bili deo Koalicije Vojvodina. Veliku pobedu izvojevaćemo i na izborima na proleće sledeće godine u Srbiji, kao Vojvođanski front. A da bi se pobedilo – na izborima se mora učestvovati!

Tim pre nam nisu jasni motivi pojedinih koalicija, pokreta i stranaka da bojkotuju naredne izbore. Opoziciji u Mađarskoj je još teže nego opoziciji u Srbiji, ali su imali svest da se na izbore mora izaći, jer je to jedini način da se na miran način smeni vlast. I jer je to jedini način da se pokaže snaga, da se pokaže da stranke imaju infrastrukturu, da putuju po celoj zemlji i razgovaraju sa građanima i da su dovoljno snažne i sposobne da obezbede kontrolu izbornog procesa. I da su za demokratiju, a ne za nacionalizam, populizam i autokratiju. Ovi izbori su važna pouka kako se demokratski menja svaka vlast pa i u Srbiji, a ne bojkotašenjem uz čekanje ruskih tenkova.

Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenad ČanakSaopštenja | Utorak, 19. 11. 2019. | Komentara: 0

Desnim ekstremistima nije mesto u javnim institucijama, nego pred javnim tužiocem i sudovima

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da spreče održavanje promotivnih skupova desničarske organizacije koju predvodi Miša Vacić. 
Odbori LSV | Utorak, 19. 11. 2019. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne poznaje reč lokalpatriotizam

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje od čelnika gradske vlast u Zrenjaninu da bar povremeno pokažu, makar minimalan stepen lokalpatriotizma. Nažalost, njihovo svakodnevno delovanje ukazuje na suprotno.
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 11. 2019. | Komentara: 0

Dokle je stiglo otkrivanje lokacija sa opasnim otpadom?

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da javnosti saopšti dokle se stiglo sa otkrivanjem lokacija sa  sakrivenim opasnim otpadom širom zemlje.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook