Građani ne veruju Vladi da će se graditi Fruškogorski koridor

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 27. 07. 2019. | Komentara: 0

Građani ne veruju Vladi da će se graditi Fruškogorski koridor

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je od premijerke Ane Brnabić informacije o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, dugovanjima države prema poljoprivrednicima i gašenju Kinološkog saveza Vojvodine. Ukazala je i na to da opština Vrbas izbegava zakonsku i ustavnu obavezu da uvede crnogorski jezik kao službeni, a interesovalo ju je i kada će početi davno najavljena izgradnja Fruškogorskog koridora. Kako je na početku svog izlaganja Papuga rekla, želela je pitanja da postavi resornim ministrima, ali pošto oni nisu prisustvovali sednici Skupštine Srbije, na kojoj se njima postavljaju pitanja, informacije je zatražila od premijerke.

LSV
 
- Ovo sam htela da pitam ministra Đorđevića. Više od 13 hiljada mama u Srbiji je oštećeno primenom Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Ministar je govorio da će biti izmenjen taj zakon. Kada će biti izmenjen taj zakon, da li će biti izmenjen do septembra? Da li će se novi zakon prema mamama odnositi drugačije? – upitala je Papuga.
 
- Šta ćete uraditi povodom toga što opština Vrbas uporno izbegava zakonsku i ustavnu obavezu uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu imajući u vidu da su za to ispunjeni svi zakonom propisani uslovi i da je pored toga inicijativu pokrenula i Crnogorska partija. Zakom je veoma decidan i jasan, on ne predviđa bilo kakvu anketu o tome da li neko govori određeni jezik, da li mu se sviđa taj jezik ili ne. Zakonski uslov je jedino broj nacionalno izjašnjenih građana na popisu – istakla je poslanica LSV i dodala se u opštini Vrbas, po popisu, kao Crnogorci izjasnilo 7.353 stanovnika, što je 17,5 posto. Kako je rekla, pre devet godina opština Mali Iđoš, u kojoj su neka naselja pretežno naseljena Crnogorcima, bez problema je uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu, a Vrbas to devet godina ne čini.
 
Papuga je upitala i da li će stvarno početi izgradnja Fruškogorskog koridora na jesen, jer su Vojvodina i Novi Sad na neki način sada odsečeni od Beograda i drugih delova Srbije. Kako je obrazložila, u toku je izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, zbog čega stanovnici do 2022. godine nemaju najjeftiniji prevoz – železnički prevoz. Putnici, kako kaže, sada koriste autobuski prevoz, tamo gde postoje linije. A na nekim deonicama ni nema autobuskih linija. Prema Papuginim rečima, nekada je kroz Frušku goru bilo veliko saobraćajno preopterećenje, sa do 12 hiljada vozila dnevno koja su prolazila preko Iriškog venca i kroz Irig, a sada je to daleko više.
 
Kako je dodala, niko ne osporava izgradnju puteva i modernizaciju železničke pruge, već je pitanje da li se moglo na neki način pomoći ljudima koji svakodnevno moraju da putuju kroz ovaj deo Vojvodine ili između Novog Sada i Beograda.
 
- Vi ste sedam godina na vlasti, mislim da su građani Vojvodine razmišljali o tome da Republici Srbiji, ministarstvima u Vladi, nije prioritet Fruškogorski koridor, jer se godinama obećava i jednostavno su skeptični prema tome. Možda je trebalo uvesti više autobusa, povlašćenije cene za ljude koji putuju iz Novog Sada na posao u Beograd. Mislim da se moglo pomoći građanima ako 3-4 godine neće imati mogućnost da putuju železnicom koja je jeftinija od autobusa – zaključila je Olena Papuga.
 
(SzILSV, 27.07.2019)



Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook