Građani Srbije su taoci beogradizacije

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 16. 01. 2020. | Komentara: 0

Građani Srbije su taoci beogradizacije

NOVI SAD – Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton kaže za „Vreme“ da je Vojvođanski front (VF) odgovor na trenutnu političku situaciju u zemlji, jer je Vojvodina već tri decenije na udaru centralista i nacionalista koji su je ekonomski devastirali i ponizili. On ukazuje da se VF zalaže za sekularnu i decentralizovanu Srbiju u kojoj Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. 

LSV

- Svi građani Srbije postali su taoci beogradizacije, koja uništava sve delove zemlje izvan glavnog grada. Našoj zemlji je potrebna jaka evropska i građanska opcija, koja će je modernizovati. Nedopustivo je da dobar deo naše političke elite i dalje mašta o Srbiji kao „rupi na persijskom tepihu Evrope“. Želimo da zaustavimo taj destruktivni uticaj Rusije. Zato i razgovaramo sa političkim partijama iz drugih krajeva Srbije. Potrebni su nam saveznici i izvan Vojvodine - kaže Marton. 

On odbacuje tvrdnje da Vojvođanski front daje legitimitet Vučićevom režimo, navodeći da je tačno da je LSV u komunalnoj koaliciji sa SNS-om u Novom Sadu, ali da je opozicija u gotovo četrdeset gradova i opština u Vojvodini, kao i da je opozicija na državnom i pokrajinskom nivou.

- LSV nikada nije podržao budžet koji je predložila vlada Srpske naprednje stranke. To se ne bi moglo reći za jednog od lidera Saveza za Srbiju Vuka Jeremića, koji je podržao državni budžet pre nekoliko godina, i to nazvao „tehničkom podrškom“ – kaže Marton i dodaje da su LSV i Vojvođanski front prava proevropska i građanska alternativa Srpskoj naprednoj stranci, ali i svim drugim političkim opcijama, kako u vlasti tako i u opoziciji.

Ističe da u Srbiji nema uslova za fer i demokratske izbore i da ih realno nikada nije ni bilo, iako ukazuje na to da LSV još uvek nije doneo konačnu odluku da li će izaći na izbore ili ne, Marton kaže da bojkot izbora koristi ruskim interesima na Balkanu, jer svaka nestabilnost ide u prilog zvaničnom Kremlju.

Portparol LSV navodi da se pitanje izbornog sistema ne može podvesti samo pod temu smanjenja cenzusa sa pet na tri odsto, a da je najveća izborna anomalija neproporcionalna zastupljenost delova zemlje. Po njemu, Srbija kao jedna izborna jedinica je odavno prevaziđen model.

- Mi smo predložili izmene izbornog sistema, koje predviđaju organizaciju Srbije u četiri izborne jedinice, sa mogućim preferencijalnim glasanjem. Na kraju, kada govorimo o najavi smanjenja cenzusa, treba istaći da je tako nešto trebalo učiniti mnogo ranije i mi ne vidimo problem da glasamo za ovaj predlog – kaže Marton.

 (SzILSV, 16.01.2020)
Saopštenja | Petak, 03. 04. 2020. | Komentara: 0

OLAKŠATI POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA KRETANJE I RAD

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez koji čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, pozivaju nadležne državne organe da u najkraćem mogućem roku iznađu rešenje kojim bi se u što većoj meri 
olakšao rad poljoprivrednih proizvođača.
Saopštenja | Četvrtak, 02. 04. 2020. | Komentara: 0

UDS INSISTIRA NA VANREDNOM NADZORU U KCV

Ujedinjena demokratska Srbija pozdravlja puštanje na slobodu novinarke Ane Lalić kojoj je tokom jučerašnjeg dana određeno policijsko zadržavanje i traži da se u vanrednom stanju svi, a posebno državni organi, ponašaju ozbiljno i odgovorno, kako bi gradjanima bilo lakše, a ne teže, da kroz ovaj težak period prođu. 
Izjave | Četvrtak, 02. 04. 2020. | Komentara: 0

Čanak: SPC se ponaša kao narko kartel

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da se ponaša kao narko kartel.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook