Grujić u Beču otvorio izložbu Slutnja, krv i nada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 11. 2014. | Komentara: 0

Grujić u Beču otvorio izložbu Slutnja, krv i nada

BEČ – Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić otvorio je u bečkom Kunstlerhausu izložbu pod nazivom „Slutnja, krv i nada“, koja će trajati do 6. januara 2015. godine, objavio je list Danas.

LSV

Izložba je realizovana u saradnji galerije „Bel Art“ i bečkog Kunstlerhausa, gde se na oko 2.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavlja vojvođanska umetnost, koja obuhvata period od 1914. do 2014. godine, a autrijska publika videće u jednom reprezentativnom prostoru više od sto radova vojvođanskih umetnika u periodu između dva svetska rata.
– Naziv ove izložbe je pravi naziv umetnosti u proteklih sto godina naše zemlje – istakao je Grujić dodajući da je „turbulentno vreme kroz koje smo prošli nosilo slutnju, krv i nadu, a umetnost je to pratila.  
– Istorija se na sreću menja, a narod ostaje i zato ovaj naziv ne predstavlja samo vojvođansku umetnost, već i celu Srbiju, kroz našu zajedničku istorijsku priču, pa samim tim imam čast da otvorim ovu izložbu i da vam poželim da u njoj uživate – poželeo je na kraju izlaganja sekretar Grujić.
Direktor galerije Kunstlerhausa dr Peter Zavrel je poželeo dobrodošlicu u svoje ime i u ime asocijacije bečkih umetnika naglasivši da, iako ova kuća umetnika ima veoma bogat program i puno aktivnosti, sa zadovoljstvom je prihvatila predstavljanje vojvođanske umetnosti, jer su u okviru njene postavke izloženi radovi izuzetnih umetnika.
U ime grada Beča prisutne je pozdravio član gradskog veća zadužen za kulturu Ernst Voler, a u ime Ambasade Republike Srbije u Austriji obratio se ataše za kulturu Goran Bradić, dok je o samoj postavci govorio autor izložbe likovni kritičar Sava Stepanov.
– Izložba je koncepcijski podeljena na tri segmenta, tako da prvi njen deo čini postavka ‘Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti’, u kojoj su, uz Konjovićeve, uporedo prikazani i radovi umetnika iz istorije slikarstva od 1914. do 1990. godine – rekao je autor i dodao da je druga celina „Fatalne devedesete“, a treću čini postavka posle 2000, tranzicija u umetnosti - umetnost u tranziciji“, objasnio je Stepanov.

(BILSV, 18. 11. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook