Grujić: Nedopustivo propadanje Arhiva Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 23. 08. 2012. | Komentara: 0

Grujić: Nedopustivo propadanje Arhiva Vojvodine

Novi Sad - Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je prilikom današnje posete Arhivu Vojvodine da je nedopustivo da ta institucija, koja svedoči o nacionalnom i kulturnom identitetu, istorijskoj i pravnoj zasnovanosti državnog postojanja propada i da će pokrajina učiniti sve da se ovi problemi reše.

LSV

Prema njegovim rečima, na osnovu pripremljenih projekata o zameni električne instalacije i uvođenju protivpožarnog sistema pokrajina će aplicirati za sredstva kod Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a s druge strane putem Fonda za evropske poslove biće sagledane mogućnosti da neki od evropskih predpristupnih fondova učestvuje u ovom projektu, čija je vrednost oko 50 miliona dinara.    

 - Problem sa električnom instalacijom i protivpožarnim aparatima u Arhivu Vojvodine ne sme da postoje - istakao je Slaviša Grujić i dodao da bez rešavanja ovih problema ne može se adekvatno ni čuvati arhivska građa.

- Osim toga, radi se o osetljivoj arhivskoj građi, a svi uslovi za arhiviranjem i očuvanjem arhivske građe moraju biti ispoštovani - istakao je na kraju sekretar Grujić.

Direktor Arhiva Vojvodine Stevan Rajčević upozorio je da će arhivska građa biti ozbiljno ugrožena ukoliko se u dogledno vreme ne reši problem sa električnim instalacijama i ne opremi se zgrada protivpožarnim aparatima, kako je to regulisano Zakonom.

Akcenat današnjeg razgovora stavljen je na tehničko stanje objekta, jer se zgrada današnjeg Arhiva Vojvodine nalazi u objektu adaptiranom za potrebe  arhivske službe. Sve veći priliv arhivske građe diktirao je i potrebu da se on preseli u ovu zgradu, opremljenu savremenom opremom i odgovarajućim uslovima za obradu i korišćenje arhivske građe, ali su problemi nastali sa električnim instalacijama.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke Milan Micić.

(BILSV, 23.08.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook