Grujić: Pokrajina će pomoći izdavačima knjiga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 09. 2012. | Komentara: 0

Grujić: Pokrajina će pomoći izdavačima knjiga

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je se problemima teške situacije u izdavaštvu ide u susret i oni će se postepeno rešavati. Kako je rekao, u skladu sa donošenjem pokrajinskog budžeta takve će biti i mogućnosti za subvencionisanje izdavaštva od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.
- Podrška knjizi i negovanje kulture čitanja veoma je važno i zato ćemo pokušati da na predstojećem Sajmu knjiga za vaše najvažnije naslove obezbedimo prostor od bar 20 metara kvadratnih, gde biste mogli da se predstavite.

LSVOsim toga pokušaćemo da rešimo i problem sa poštanskim taksama, koje su visoke i na taj način vam omogućimo lakši prolaz na tržišta - istakao je Grujić na sastanku sa predstavnicima Udruženja izdavača Vojvodine.

Članovi Udruženja informisali su resornog sekretara da se zna da knjiga danas opstaje i izdaje se na dva načina. Jedan je o trošku izdavača, koji procenjuje njenu vrednost na tržištu, a drugi je izdavanje o trošku autora. Obe varijante su skoro neodržive, zato je pomoć države, odnosno Pokrajine neophodna. Osim toga, veliki je trošak danas i promocija, kao i predstavljanje na Sajmu knjiga u Beogradu, kao najvećoj knjiškoj manifestaciji, kao i prodaja izdanja, nekoj od postojeće 54 biblioteke koliko ih trenutno ima u Vojvodini.

Na sastanku o ovim temama govorili su Zoran Stojanović, predsednik Skupštine udruženja, inače vlasnik Izdavačke knjižarnice Zorana Stojanovića iz Sremskih Karlovca, Nenad Šaponja, osnivač izdavačke kuće Agora iz Zrenjanina, Selimir Radulović, osnivač IK „Orpheus“ iz Novog Sada, Zoran Kolundžija, predsednik Upravnog odbora, (Prometej Novi Sad) i Sima Matić (Tiski cvet).

(BILSV, 08.09.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook