Hitno potrebna revizija Plana upravljana Nacionalnim parkom Fruška gora

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 16. 04. 2019. | Komentara: 0

Hitno potrebna revizija Plana upravljana Nacionalnim parkom Fruška gora

Novi Sad, 16. april 2019 - Poslednjih nedelja svedoci smo nekontrolisane seče šuma na području Fruške gore, koja se nalazi pod zaštitom Nacionalnog parka. 

Na kritike lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, Porajinski zavod za zaštitu prirode odgovorio je tvrdnjom da je seča šuma osnovni izvor prihoda Nacionalnog parka. 

LSV

Sama činjenica da je upravljaču dozvoljeno da obavlja pomenutu delatnost koja je u suprotnosti sa Zakonom o nacionalnim parkovima, Planom upravljanja i Planom razvoja šuma je kontradikotrna osnovnoj nameni Nacionalnog parka. Pogotovo je besmisleno podržati ove aktivnosti ako se zna da je Vojvodina najmanje pošumljena regija Evrope i da Pokrajinska vlada podstiče pošumljavanje kroz bespovratna sredstva. 

Iako se čini da je upravljač tj. JP glavni krivac za postojeće stanje, Liga socijaldemokrata Vojvodina smatra da je problem u neusklađenosti Zakona i lošoj finansijskoj podršci od strane države koja je nadležna za Nacionalne parkove. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine i narodna poslanica Nada Lazić više puta su pozivali nadležno ministarstvo da reaguju na masovnu seču šuma. Na postavljena poslanička pitanja odgovor nikada nije dobijen. Posle ovakvog nepodobnog ophođenja prema zaštićenom području, prinuđeni smo da pitamo da li bi situacija bila bolja kada bi se nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška gora vratila Vojvodini.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana ĐurđevićSaopštenja | Nedelja, 26. 05. 2019. | Komentara: 0

Izručiti Radetu i Jojića

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od državnih organa da ispoštuju zahtev Međunarodnog rezidualnog mehanizma i izruče Vjericu Radetu i Petra Jojića, kako bi im se sudilo zbog nepoštovanja suda.
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina mora da se brani od centralizma

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da je sudbina Vojvodine takva da sve što se događalo u proteklih 100 godina vodi ka tome da je ona bila eksploatisana. 
Saopštenja | Subota, 25. 05. 2019. | Komentara: 0

Rešenje problema sela je u decentralizaciji

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su najave o definisanju nove pozicije sela u Ustavu Republike Srbije, koje je izneo ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, krajnje neozbiljne i da neće doneti nikakav razultat. Ministar Krkobabić već mesecima govori o procvatu sela u našoj zemlji, o novim projektima, komisijama i radnim telima koje imaju zadatak da spreče nestajanje seoskih sredina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook