Hitno rešiti problem otpada od lekova

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 19. 09. 2017. | Komentara: 0

Hitno rešiti problem otpada od lekova

Novi Sad, 19. septembar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo zaštite životne sredine da hitno krene u rešavanje problema otpada od neupotrebljenih ili lekova kojima je istekao rok trajanja, kao i drugog farmaceutskog otpada u Republici Srbiji.

LSV
 
Lekovi sve češće završavaju u rekama ili komunalnom otpadu, pa čak i u uličnoj prodaji. To je pre svega opasno, zatim ekološki štetno i civilizacijski nedopustivo.
 
Zakonski je propisano da bi apoteke morale da preuzimaju neupotrebljene ili lekove kojima je istekao rok trajanja i odlažu ih u posebne kontejnere, kako bi se taj otpad kasnije spalio u skladu sa propisima.
 
Međutim, budući da je, pre svega, skup transport, a zatim i sam proces spaljivanja, neke apoteke finansijski nisu u stanju da to obezbede, a neke prosto ignorišu tu obavezu i prećutkuju građanima da bi takav otpad trebalo da odlažu kod njih.
 
Upravo zato je važno da Republika Srbija uredi način na koji će olakšati apotekama da ispune svoju zakonsku obavezu, ali da ih onda i kontroliše da li to i čine.
 
Sigurno je da ovaj problem nije nastao juče, već zajedno sa nizom drugih problema raste već godinama, ali je isto tako krajnji trenutak da se počne sa njegovim rešavanjem.
 
Republika Srbija ne može i ne bi trebalo da sa time čeka na otvaranje Poglavlja 27 o pristupanju Evropskoj uniji, posvećenog oblasti zaštite životne sredine, jer to nije samo evropska vrednost, nego osnova iole uređenog društva u 21. veku. 


Stručni savet za zaštitu životne sredine 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook