Hitno zabraniti seču šume na Fruškoj gori!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 21. 05. 2020. | Komentara: 0

Hitno zabraniti seču šume na Fruškoj gori!

Novi Sad, 21. maj 2020 - Vojvođanski front – ujedinjeni za Novi Sad zahteva da se hitno zabrani seča šume i zaustavi ogoljavanje Fruške gore.

Iako to ne spada u gradsku nadležnost, svako ko voli Novi Sad, voli i Frušku goru i zato pozivamo sve aktere na političkoj sceni grada da se angažuju i ulože sav svoj uticaj u njenu zaštitu.

LSV

Svesni smo da je za rad JP „Nacionalni park Fruška gora“ godišnje potrebno 450 miliona dinara, dok od države stiže samo 28. Užasavajuća je činjenica da se razlika u novcu obezbeđuje sečom.
 
Zato ćemo se izboriti za to da Nacionalni park više ne bude javno preduzeće, nego javna ustanova čiji se rad potpuno finansira iz budžeta, čime će nestati opravdanje za mahnitu seču.
 
Pored toga, izborićemo se i za povećanje nadležnosti čuvarske službe, uz pravo legitimisanja i zadržavanja dok ne dođe policija.
 
U međuvremenu, apelujemo da se na svim lokacijama u nacionalnom parku, gde god nije moguće odmah zaustaviti seču, što pre zakonom propiše minimalna eksploatacija šuma, samo u količini neophodnoj za očuvanje u odgovarajućoj uzgojnoj poziciji.

Paralelno sa tim, moraju se intenzivirati sve aktivnosti na zaštiti i uzgoju šuma i drugih prirodnih vrednosti.

Krajnje je vreme da Pokrajinski fond za šume počne da se bavi svojim poslom i da finansira pošumljavanje na teritoriji čitave Vojvodine, umesto što pomaže izgradnju puteva za izvlačenje posečenog drveta na Fruškoj gori.

Isto tako, neophodno je hitno razmeniti državno poljoprivredno zemljište van Fruške gore za šume koje su vraćene crkvi u nacionalnom parku i to u proporciji koju utvrdi nezavisna i stručna komisija.
 
Fruška gora pobediti mora!
 
Vojvođanski front – ujedinjeni za Novi Sad
Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook