Hoće li Dinkić da pokloni i Petrovaradinsku tvrđavu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 10. 2012. | Komentara: 2

Hoće li Dinkić da pokloni i Petrovaradinsku tvrđavu?

BEOGRAD – Delegacija Srbije koja je pre nekoliko danas boravila u Abu Dabiju, apsolutno je mimo Zakona o poljoprivrednom zemljištu i suprotno njegovim odredbama ponudila tamošnjem šeiku 25.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, ukazala je danas predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Ona je zbog toga od parlamenta zatražila odgovor na pitanje da li je mimo znanja Narodne skupštine promenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Upozorila je i da najava takvog poklanjanjanja zemljišta ide direktno na štetu poljoprivrednika, ali i na ugled naše zemlje kao zemlje u kojoj se poštuju zakoni i u kojoj postoji vladavina prava.
– Da li mi to u Srbiji sada imamo dogovornu ekonomiju, s obzirom na to da je ovo upravo klasičan primer upravo toga – zapitala je Jerkova.

Žrtva dogovorne ekonomije

Aleksandra Jerkov je upozorila da je Autonomna pokrajina Vojvodina u Republici Srbiji najbolje mogla da oseti opasnosti dogovorne ekonomije, zbog čega je neophodno naozbiljnije razmotriti i ovo pitanje. Podsetila je i da je najvrednija vojvođanska imovina - Naftagas, pod imenom NIS poklonjen Ruskoj federaciji za obećanje o Južnom toku, a da jedino što država danas ima od čitavog famoznog sporazuma jeste samo poklanjanje NIS-a.
– A sada imamo situaciju da Mlađan Dinkić najavljuje i poklanja bez tendera 25.000 hektara zemljišta Ujedinjenim arapskim emiratima, opet u zamenu za obećanja o nekakvim budućim investicijama – istakla je ona. Jerkova ocenjuje da Dinkić na taj način zapravo pokazuje šta misli o Vojvodini u kojoj njegova stranka i nije prešla cenzus, kao i svoj stav o vojvođanskim poljoprivrednicima i preduzećima zainteresovanim za uzimanje u zakup tog zemljišta.
– Dinkić pokazuje i šta misli o restituciji, s obzirom da je zemljište koje je obećao predmet restitucije, i da mnogi građani očekuju ishod tog spora. Više je nego očigledno da Dinkić ne može da ustupa 25.000 hektara zemlje bez tendera zbog toga što je on tako odlučio i procenio da je tako najbolje  – navela je Jerkova.

Oprez zbog Dinkića

– Da li možemo očekivati da u nekim narednim dogovorima, zahvaljujući svojoj slobodnoj proceni Dinkić pokloni, recimo, Petrovaradinsku tvrđavu, ili 25.000 građanski i građana AP Vojvodine – istakla je ona. Poslanica LSV dodaje da Vojvodini trebaju investicije i svež kapital, te da poljoprivreda nije u sjajnom stanju, ali da nas dosadašnje iskustvo sa dogovornom ekonomijom i učinak Mlađana Dinkića teraju na oprez. Ona je rekla i da Ujedinjenim arapskim emiratima treba jasno reći kakav je to pregovarač Mlađan Dinkić, podsetivši istovremeno da je pre nekoliko godina najavljivao da JAT neće dobiti ni dinara iz budžeta, da bi nekoliko meseci kasnije skupština toj kompaniji odobrila kredit od 10 miliona evra, te da je Dinkić 2010. godine najavljivao podelu akcija JAT-a, da bi zatim rekao da od tih akcija možda neće biti ništa.
– Treba da bude jasno da ono što im je ponuđeno direktno u suprotnosti sa zakonima ove zemlje. Narodna skupština treba da zaštiti svoj integritet, svoje dostojanstvo i da ne dozvoli da ministri po slobodnom nahođenju krše zakone zbog toga što su u tom trenutku procenili da je najbolje – upozorila je Aleksandra Jerkov i zapitala da li će skupština uraditi nešto povodom toga što se ne poštuje Zakon o poljoprivrednom zemljištu.  

(BILSV, 23. 10. 2012.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook