Hoće li građani smeti da pišu peticije zbog smrada sa velikih farmi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 09. 02. 2016. | Komentara: 0

Hoće li građani smeti da pišu peticije zbog smrada sa velikih farmi

BEOGRAD – Povodom nedavne odluke o zabrani gajenja stoke u naseljenim mestima u opštini Alibunar, koja je doneta nakon peticija građana zbog smrada, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić pitala je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Vladu Republike Srbije da li će slične građanske inicijative biti moguće i u slučaju velikih farmi koje kompanija „Tenis“ planira da otvori na teritoriji AP Vojvodine.



Kako je navela, po najnovijim informacijama, kompanija „Tenis“ bi, umesto ranije najavljivanih 1,5 miliona svinja trebalo da na svojim farmama uzgaja čak tri miliona, što znači da bi u Vojvodini bilo više svinja nego stanovnika.

– Kako će se sprečiti neprijatni mirisi sa ovih farmi? Gde će se odlagati otpad? Da li će građani opština Kikinda, Pančevo, Vršac, Kovin i Zrenjanin moći da pišu peticiju protiv smrada i izdejstvuju odluku o zabrani gajenja svinja preko nekog broja ili će se tom slučaju iseljavati žitelji najbližih naselja? Jer, ako ostanu ovaj dogovor i ovoliki broj svinja koji će se gajiti na toj teritoriji, taj smrad može da bude čak i prekogranični problem – navela je poslanica LSV.

Nada Lazić je podsetila da su pre nedelju dana odbornici SO Alibunar, koje predvode Srpska napredna stranka i SPS, doneli odluku kojom se stočarima te opštine ograničava broj grla stoke koju mogu da uzgajaju. Prema toj odluci, u naseljenim mestima na teritoriji cele opštine Alibunar sme da se drži maksimalno pet krava, odnosno deset svinja, koza ili ovaca i do 60 komada živine.

– To znači da će vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koja imaju više od ovog broja, morati da pokolju ili budzašto prodaju krave muzare, sve tovne svinje i svu ostalu stoku koja je ovom odlukom proglašena za višak. Ako ova odluka zaživi, stočari koji gaje krave muzare, izgubili bi pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, jer je uslov za to da ima namanje 15 matični krava – upozorila je poslanica LSV. Lazić je podsetila da je kao obraloženje te odluke navedeno da su građani podneli čak pet peticija zbog smrada stoke, kao i da se po tom pitanju Ministarstvo oglasilo nenadležnim.

(BILSV, 09. 02. 2016)



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook