Hoćemo da spasemo sve vojvođansko

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 25. 06. 2015. | Komentara: 0

Hoćemo da spasemo sve vojvođansko

NOVI SAD – Jučerašnjim dogovorom lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića deo Elektroprivrede Srbije prelazi u Vojvodinu, i to je prvi put da nešto ne ide iz Vojvodine tamo nego dolazi ovde, istakao je juče potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev.

LSV

Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio televiziji Vojvodine, Jakovljev je ocenio da se na taj način priznaje, ne samo to što je rekao Čanak da je Vojvodina deo Srbije, nego da se u Vojvodini radi na način koji treba prihvatiti.

Protiv centralističkog recepta

Jakovljev je podsetio da je pokrajinski parlament u dva navrata, a 2012. godine i uz podršku opozicije, usvajao zaključke kojima je ukazano da bi bilo vrlo loše da se „Elektrovojvodina“, kao važna strateška grana u Vojvodini, na bilo koji način pomeri sa mesta na kojem je, kao i da je neprihvatljivo da se ona, kao ubedljivo najbolji operativni distributivni sistem od pet postojećih u Srbiji, sa najboljom opremom, najstručnijim ljudima, najkvalifikovanijim, najefikasnijim i sa naplatom do 97 posto, pripoji Beogradu koji je gubitaš.
– Najgore je što bi to bio nastavak prakse započete još kod penzionog fonda. Da se kaže: Najbolje je za Srbiju da se uzme ovo što je dobro u Vojvodini; uzmu se pare, uzme se imovina pa se stavi tamo, pa svima bude dobro. Nije bilo dobro penzionerima, nije bilo dobro kad je to urađeno sa Fondom za zdravstvo, kad je urađeno sa Lutrijom, sa Naftagasom i tako dalje. I sad odjednom isti recept – upozorio je Jakovljev. On je napomenuo i da je LSV na osnovu tih skupštinskih odluka postavljala poslanička pitanja u Skupštini Srbije, kao i da je Glavni odbor LSV pre mesec dana doneo odluku da se pismom obrati Vladi i zamoli najljubaznije da se odluka o pripajanju „Elektrovojvodine“ poništi.
– Pismo je poslato, posledica toga pisma je poziv premijera predsedniku Čanku koji nije pozvan i nije pisao samo kao predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. Mora da vam bude jasno da je gospodin Čanak narodni poslanik koji ima komunikaciju sa vladom. Posledica te komunikacije je bio današnji razgovor koji je rezultirao obećanjem da će vlada sutra doneti odluku – kazao je Jakovljev. Podsetio je i da je nakon odluka Skupštine AP Vojvodine direktor EPS-a odgovorio da je to preduzeće vlasništvo Vlade Republike Srbije.
– E, mi hoćemo sve što možemo vojvođansko da spasemo. Jedan od načina je današnji dogovor koji će sutra rezultirasti odlukom vlade da će se srce EPS-a nalaziti u Vojvodini. Malo li je – zapitao je Jakovljev.

Rezultati nakon rekostrukcije

Odgovarajući na opaske Predraga Matejina iz SNS da je vojvođanska vlast u krizi, a da je jedna od kriza rešena time što je LSV dobila mesto pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Jakovljev je rekao da je Liga tražila da se napravi vlada koja će da funkcioniše, jer pre toga to nije bio slučaj.
– Stavite ruku na srce i kažite, Pokrajinska vlada u mandatu u kojem ste Vi poslanik, pre rekonsturkcije i posle rekonstrukcije, ako ne vidite pozitivne pomake, onda je to posledica samo tvrdog političkog stava. Pozitivnih pomaka posle rekonstrukcije ima i ja mogu da ih nabrojim koliko hoćete – rekao je Jakovljev. A govoreći o problemima oko izgradnje Žeželjevog mosta u Novom Sadu, Jakovljev je podsetio da je ranije Fond za kapitalna ulaganja mogao da plaća direktno izvođačima, a sada više ne može, pa su zato sredstva preneta na Novi Sad.
– Ali i kada je mogao da plaća, a nije platio, jedini razlog je bio taj što je nedostajao jedan papirić ispod koga se potpiše Nadzorni organ. Pokrajinska administracija može da bude i ovakva i onakva, ali zakon ove države neće da krši. Ako vama nadzorni organ ne kaže u ovu poziciju je ugrađeno toliko i toliko, takvog i takvog materijala, vi ne smete to da platite jer pravite krivično delo – kaže Jakovljev. Rekao je i da deklaracije koje je u proteklom periodu usvajala Skupština AP Vojvodine imaju veze s tim, te da su tri donete da bi se doneo zakon o finansiranju koji bi ovakve probleme rešio.
– Deklaracija o ustavno-pravnom položaju je bila početak, posle nje je došla Platforma, jer je Vlada Srbije rekla pravimo ekipu koja će da pregovara. Skupština Vojvodine kao odgovorni parlament je napravila Platformu na osnovu koje će se razgovarati – naveo je Jakovljev. Pošto do sastanka nije došlo, pokrajinska administracija je napravila nacrt zakona o finansiranju Vojvodine, koji se trenutno nalazi kod poslaničkih grupa.

Rešiti položaj Vojvodine

Govoreći o problemima sa kojima se AP Vojvodina susreće po pitanju izgradnje infrastrukture, Jakovljev je ukazao da pokrajina nema pravo na gradi puteve, da ih održava, čak ni da čisti sneg. Kako je naveo Vojvodina ne treba da dobija ništa, već treba da ima izvorne prihode i od tih para da pravi puteve.
– Ustav će morati da reši položaj Vojvodine na način da Vojvodina ima zakonodavnu, koja je nekonkurentska zakonodavna, prema tome nema veze sa državnosti; moraće da ima izvršnu vlast, a ne skupštinski sistem kakav ima danas po nakaradnom tumačenju Ustavnog suda, koji ne postoji na belome svetu nigde; sudsku vlast koja će čuvati to što zakonodavna donese, svoju imovinu i svoje izvorne prihode i to će pisati u Ustavu Republike Srbije – zaključio je Jakovljev.

(BILSV, 25. 06. 2015)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook