Hoćemo imovinu, novac i policijsku upravu za Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Hoćemo imovinu, novac i policijsku upravu za Vojvodinu

NOVI SAD - Spremni smo da s Beogradom razgovaramo o našim stavovima da bi Vojvodini trebalo da bude vraćena sva imovina koja joj je 1988. oduzeta, poput puteva, železnice, elektroprivrede i lutrije, ali nismo spremni da od njih odustanemo.

Aktivno ćemo učestvovati u pisanju zakona o imovini i finansiranju Pokrajine i lokalnih samouprava, koji su neophodni i za Vojvodinu i za evropsku perspektivu Srbije i, u tom smislu, raduju nas najnoviji stavovi republičkog premijera Mirka Cvetkovića - ističe u razgovoru za Danas Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ovih dana iz Vlade Srbije dobijeno je zeleno svetlo za Kancelariju Vojvodine u Briselu, čije je otvaranje najavljivano za početak ove godine. Duvaju li iz Beograda drugačiji politički vetrovi ka Pokrajini?
- Mislim da se aktuelna pokrajinska administracija vrlo stidljivo ponaša u odnosu na interese Vojvodine, i sto puta se osigura da će, kad treba da se povuče jedan i najmanji potez, to biti odobreno od strane Beograda. Ne vidim tu neki zaokret iz Beograda. Kancelarija AP Vojvodine u Briselu je već odavno trebalo da postoji i Liga na to godinama ukazuje.
 
Posle razgovara s premijerom Mirkom Cvetkovićem, ocenjujete li da će rekonstruisana Vlada Srbije imati više senzibiliteta za Vojvodinu?
- Ne vidim razliku u tom smislu između prošle i ove reorganizovane vlade, nego je tu značajno pomicanje pitanja Vojvodine na listi prioriteta.
 
Koje ste konkretne teme pokrenuli na tom sastanku sa Cvetkovićem?
- Više tema je pokrenuto. Konkretno, za Vojvodinu su značajna tri zakona - zakon o imovini Vojvodine, zakon o imovini lokalne samouprave i zakon o finansiranju AP Vojvodine. To su zakoni na kojima insistiramo, ali najvažnije je vraćanje sve imovine koja je Vojvodini oduzeta posle Miloševićevog puča 1988. godine, uključujući i puteve, železnice, do elektroprivrede i lutrije. Rekao sam da smo spremni da razgovaramo o našim stavovima, ali nismo spremni da od njih odustanemo, kao i da ćemo aktivno učestvovati u pisanju ovih zakona koji su dobri i za Vojvodinu, ali i za evropsku perspektivu Srbije.
 
Da li će usvajanje zakona o javnim prihodima i zakona o javnoj svojini Vojvodine i lokalnih samouprava u potpunosti rešiti pitanje finansiranja Pokrajine?
- Nema rešenja pitanja finansiranja Vojvodine bez rešenja pitanja njene imovine i imovine lokalnih samouprava. To je pitanje svih pitanja.
 
Tražite formiranje policijske uprave za Vojvodinu. Ministar Dačić kaže da za to trenutno nema pravnog osnova.
- Pravni eksperti koje sam kontaktirao dali su mi potpuno suprotno mišljenje. Moramo videti na osnovu čega on zaključuje da nema uslova, pa da vidimo šta je najbolje za građane Vojvodine. Mislim da ovakva organizacija Ministarstva unutrašnjih poslova ne doprinosi efikasnosti rada MUP-a na teritoriji Vojvodine, što se vidi i u stopi kriminala, zatim u sporosti u donošenju kadrovskih rešenja na teritoriji Vojvodine, kao i u nizu tinjajućih pitanja koje će prilikom prvog burnijeg perioda u Vojvodini esklairati. To ne treba tako raditi, treba ići eventualnim problemima u susret.
 
Treba li DS, koja ima većinu u parlamentu Vojvodine, da se zapita zašto je premijer Cvetković nakon rekonstrukcije prvo razgovarao s vama oko vojvođanskih pitanja?
- Ne bih to komentarisao. Ja kao član LSV nastupam kao neko koga ne interesuju unutarstranačke stvari DS, nego me interesuju samo i isključivo interesi Vojvodine. U tom pogledu, ono što mene zanima i raduje jeste činjenica da je premijer nakon našeg sastanka najavio da će u naredne dve nedelje biti formiran stručni tim koji će imati zadatak da izradi set zakona koji se tiče imovine Vojvodine i lokalnih samouprava, kao i da će u sastav tog stručnog tima ući stručnjaci iz Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine, kako bi ponuđena rešenja bila što kvalitetnija.
 
Za nedelju dana trebalo bi da bude završena reorganizacija pokrajinske administracije. Vidite li svrhu tog čina?
- To mi je vrlo čudnovato, iz jednostavnog razloga - ako je Vlada Vojvodine trebalo da se rekonstruiše, to je moglo da se učini bilo kada, s obzirom na to da pitanje većine u Skupštini APV ne postoji, odnosno da DS ima apsolutnu većinu. S druge strane, ako je to samo puko sledbeništvo primera republičke vlade, onda mi je to malo neozbiljno. Ipak, ne verujem da je aktuelna vojvođanska administracija baš tako neozbiljna da puko sledi primere iz Beograda, uopšte ne razmišljajući o razlozima.
 
Znači li to da postoji mogućnost da neki razlozi ipak postoje?
- Ne znam, sa mnom niko nije ni tražio razgovor o tome, a kamoli razgovarao.
 
Sedam godina Vojvodina ima svoju zastavu, ali ona se još uvek ne vijori u nekim opštinama u Pokrajini. Kada će svi Vojvođani stati pod trobojku sa tri zvezdice?
- Kampanjom LSV od 27. februara do danas, broj opština koje je još nisu istakle je dodatno prepolovljen, ali, to pitanje je najbolji mogući primer do čega dovodi činjenica što Vojvodina nema izvršnu vlast. Ništa vam ne vredi zakon, ako nema ko da ga sprovede, to jest ako nemate sud koji će suditi, ako nemate policiju koja će sprovesti tu odluku. Samim tim, odluke Skupštine i Vlade AP Vojvodine su mrtvo slovo na papiru ako se ne budu sprovodile.

(BILSV/Danas, 30. 03. 2011.)




Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook