Hvale se fondovima za opštine i manjine, a pare daju za beogradsku zabavu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 06. 01. 2019. | Komentara: 0

Hvale se fondovima za opštine i manjine, a pare daju za beogradsku zabavu

Novi Sad, 06. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine i ranije je upozoravala na potpuni izostanak volje predstavnika vlasti za uspostavljanjem kvalitetnog sistema koji bi regulisao oblast zaštite lokalne samouprave i ljudskih i manjinskih prava.

Sve se svodi da marketing i hvalospeve nekakvim uspesima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

LSV

Ministar Branko Ružić juče je istakao da su se budžetski fondovi za nacionalne manjine i lokalne samouprave znatno povećali.

Sada se u Budžetskom fondu za nacionalne manjine nalazi 30 miliona dinara, što u prevodu znači da je za projekte nacionalnih manjina opredeljeno deset puta manje sredstava nego za novogodišnju rasvetu u gradu Beogradu.

Sa druge strane, u Budžetskom fondu za lokalne samouprave za 2019. godinu opredeljeno je 489 miliona dinara. Gotovo isti iznos je u 2018. godini dobio samo grad Beograd iz budžetskih rezervi Vlade Republike Srbije.

Naravno, u Ružićevom ministarstvu ne pominju ove iznose, te pokušavaju da se prikažu kao spasioci kulturne baštine nacionalnih manjina i gradova i opština u Republici Srbiji.

LSV već dugo ukazuje na pogubne posledice koje izaziva stroga centralizacija naše države.

Sredstva su zakonskim odredbama oduzeta lokalnim samoupravama, preseljena su u ruke „svemoćnih“ ministara koji onda malom ili malo većom kašičicom dele pomoć odabranim sredinama ili organizacijama.

Ova politika za posledicu ima drastičnu razliku u nivou razvijenosti krajeva u Republici Srbiji. Praktično, sem grada Beograda, svi ostali regioni siromaše. Srbija van Beograda se drastično prazni!

Ako naša država želi da se, makar, približi nivou razvijenosti zemalja Evropske unije, ovakva politika se mora što pre promeniti.
Srbiji je potreban nov, moderan Ustav, koji će omogućiti decentralizaciju celokupnog sistema vlasti!


Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Aleksandar Marton



Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook