I na pokrajinskim listama trećina žena

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 24. 01. 2012. | Komentara: 0

I na pokrajinskim listama trećina žena

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, kojom su blanko ostavke poslanika konačno otišle u penziju.

Maja Sedlarevic

Takođe, redosled poslanika na izbornim listama više neće moći da se menja, a na njima će morati da se nađe i 30 odsto predstavnika slabije zastupljenog pola, u ovom slučaju žena, što znači da će ih nakon narednih izbora toliko i faktički ući u parlament. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević podsetila je tokom današnje rasprave da je to rešenje omogućeno usvajanjem amandmana republičkih poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandre Jerkov i Olene Papuge na Zakon o izboru narodnih poslanika, u maju prošle godine. Takođe, dodala je ona, usvajanje tog amandmana pokazalo je i da nevladina organizacija, u ovom slučaju Centar modernih veština, u čije ime su Jerkova i Papuga podnele amandman, može da pokrene jednu inicijativu i nađe dobre sagovornike u parlamentu, a zatim se izbori za bitnu i veliku stvar.

– Ne postoje utopije, postoji rad, trud, zalaganje i postizanje rezultata. Ovo što mi danas menjamo pokrajinsku skupštinsku odluku o izboru poslanika, zaista vidim kao jedan od koraka u našoj daljoj borbi za ravnopravnost muškaraca i žena na mestima odlučivanja. Žene jednako vrede i u životu i u svakom poslu, verujte mi, i u bavljenju politikom i na mestima odlučivanja i volela bih da se neko drzne da kaže drugačije – istakla je Sedlarevićeva. Ona je navela da je to praktično nastavak u suštinskoj i faktičkoj borbi za rodnu ravnopravnost, koju pokrajinska administracija vodi već više od decenije. Sedlarevićeva je podsetila da je pokrajinski parlament još u sazivu od 2000. do 2004. godine na polju rodne ravnopravnosti uradio više od lokalnih samouprava, Republike i tadašnje državne zajednice.

(BILSV, 24. 01. 2012.)Izjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Ljudska prava na prvom mestu

Državna sekretarka u Ministarstvu za Ijudska i manjinska prava i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da je Zakon o istopolnim zajednicama samo objašnjavanje očiglednog za Ijude koji žive u takvim zajednicama. 
Izjave | Sreda, 21. 04. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe što pre usvojiti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podržao je skup koji je juče održao Socijalni kanabis klub, kojim je Srbija pozvana da usvoji zakon o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. 
Odbori LSV | Utorak, 20. 04. 2021. | Komentara: 0

Novi Sad je pokazao da nema mesta fašizmu i fašistima!

Novi Sad je juče još jednom jasno poručio da fašizmu i fašistima nema mesta na njegovim ulicama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook