Imamo bolji predlog mera za sprečavanje spaljivanja oranica od ministarstva

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 19. 10. 2018. | Komentara: 0

Imamo bolji predlog mera za sprečavanje spaljivanja oranica od ministarstva

Novi Sad, 19. oktobar 2018 - Timovi za sprečavanje spaljivanja strnjike koje su formirali Ministarstva unutrašnjih poslova, i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mogu na kratkoročnom planu doneti rezultate, ali ono što predlaže Liga socijaldemokrata Vojvodine je sistemsko I sveobuhvatno rešenje ovog problema koje nije samo marketinški potez I rešava problem na duže staze.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine pripremila je predlog nadležnim institucijama na osnovu podataka koje poseduje.

Odluka poljoprivrednog proizvođača za meru spaljivanja i pored saznanja o tome da na taj način oštećuje sopstvene oranice i humusni sloj  proističe iz više razloga.

Jedan od razloga je taj što većina poljoprivrednih proizvođača nema adekvatnu mehanizaciju kojom može da pripremi zemljište tanjiranjem ili zaoravanjem, prevelika investicija im je da plate da im se to uradi uslužno, a pored toga ovakav način obrade bez spaljivanja iziskuje i izuzetno veliku potrošnju goriva koja se kreće i do 20l goriva po katastarskom jutru. Zbog niske cene poljoprivrednih proizvoda, nelojalne konkurencija i uvozničkog lobija ovakvo ulaganje poljoprivrednici smatraju skoro nemogućim.

Poljoprivrednici znaju da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva i  biljnih ostataka, a nepoštovanje povlači visoke novčane kazne (za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara).

Kako bi se izbegla stalna opasnost, koju požari prouzrokovani paljenjem poljoprivrednih površina sa sobom nose, LSV predlaže da se pre svega smanji cena goriva i vrati subvencionisano gorivo namenjeno poljoprivrednim proizvođačima. Na taj način bi se moglo uticati da se više njih odluči za zakonitu metodu kojom se zemljište ne spaljuje.

Poboljšanje odnosa države prema poljoprivrednim proizvođačima i proizvodnji kao i stavaranje zdravije klime u toj oblasti je takođe od vitalnog značaja. 

Neophodno je obezbediti kvalitetniji rad poljočuvarskih službi, koje treba dodatno osposobiti, edukovati i uložiti u njih sredstva kako bi se proširile tako, da preuzmu adekvatnu, stalnu brigu i nadzor pored ostalog i nad ovom oblašću.

 

Liga paora Vojvodine

 
Saopštenja | Nedelja, 18. 11. 2018. | Komentara: 0

Beogradski ukrasi bitniji od vode, obilaznica i naftne rente

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva članove Vlade Republike Srbije da održe sednicu kabinete na kojoj će analizirati nivo razvijenosti svih krajeva države. Posebnu pažnju trebalo bi da posvete poređenju kvaliteta života u Beogradu i drugim krajevima države.
Saopštenja | Nedelja, 18. 11. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina se i danas pljačka, negira i ponižava!

Povodom sada već svakodnevnog falsifikovanja istorije od strane vladajuće stranke u Vojvodini, Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da sve „prisajediniteljske“ manifestacije služe isključivo za skretanje pažnje sa pljačke kojoj je Vojvodina izložena već pune tri decenije.
Saopštenja | Subota, 17. 11. 2018. | Komentara: 0

Nedopustivo je da osuđenika Mladića emituju na našim medijima

Promovisanjem planetarno prepoznatljivih ratnih zločinaca u medijima, Srbija se krupnim koracima vraća u 90-te godine prošlog veka.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook