Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 27. 12. 2019. | Komentara: 0

Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga i Nenad Stevović iz Crnogorske partije predali su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta opštine Vrbas jer njime nije uvedena službena upotreba crnogorskog jezika.

LSV

Papuga je novinarima u Skupštini Srbije rekla da se u Vrbasu na popisu 2011. godine 7.333 ljudi, odnosno 17 odsto stanovnika izjasnilo da su Crnogoci, a Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma određuje da je 15 odsto dovoljno da bi se kao službeni uveo jezik nacionalne manjine. Ipak, istakla je Papuga, Vrbas izbegava tu zakonsku obavezu

Ona je kazala da su u Vrbasu kao službeni jezici u upotrebi mađarski i rusinski, te da zakon mora da se poštuje i da se uvede i crnogorski.

Nenad Stevović je istakao da je Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma dobar zakon utemeljen na visokim evropskim standardima iz domena zaštite i promocije manjinskih prava i da je njegovom doslednom primenom danas u Srbiji u 42 opštine u službenoj upotrebi ukupno 11 manjinskih jezika. Senku na jedinstveni multilingvalni ambijent i jezičko bogatstvo Srbije baca protivustavno i nezakonito ponašanje lokalne samouprave u Vrbasu koja godinama diskriminiše sopstvene građane crnogorske nacionalnosti, sprečavajući ih da koriste manjinska prava i slobode koja im Ustav i zakoni države Srbije omogućavaju.

(SzILSV, 27.12.2019)



Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook