Ispraviti nepravilnosti i ubrzati Zakon o klimatskim promenama

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 25. 09. 2018. | Komentara: 0

Ispraviti nepravilnosti i ubrzati Zakon o klimatskim promenama

Novi Sad, 25. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da ubrza rad na donošenju Zakona o klimatskim promenama i ispravi sve nepravilnosti uočene u Nacrtu tog zakona. Podsećamo ministra da taj zakon ne treba samo da doprinese da država otvori Poglavlje 27 posvećeno zaštiti životne sredine u Pregovorima o pristupanju EU, nego pruži jasnu viziju i pravac kako da se pitanje emisije gasova staklene bašte (GHG) zaista kvalitetno i dobro uredi. 

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u više navrata upozoravala na to da Republika Srbija nema vremena da čeka na usvajanje i implementaciju strateškog dokumenta u borbi protiv promene klime i da većna  zemalja članica EU već ima ne samo taj dokument, nego i Strategiju adaptacije na promenu klime, koja je usmerena na nov način obavljanja aktivnosti u skladu sa izmenjenim prirodnim uslovima.
 
Stručni saveti za zaštitu životne sredine, poljoprivredu, energetiku, zdravlje, nauku i saobraćaj LSV, pažljivo su analizirali Nacrt zakona o klimatskim promenama i nedavno upozorili javnost na niz uočenih nepravilnosti. Još jednom, ukazujemo na nekoliko, verujemo slučajnih propusta, poput prenosa javnih ovlašćenja fizičkim licima, ili odredbi u kojima se po svoj prilici sa određenom namerom izbegava korištenje dobro poznatih pojmova kao što su granične vrednosti emisija zagađujućih supstanci i time ostavlja prostor za zloupotrebe.
 
Najbolji put za kvalitetno, trajno i efikasno uređenje problematike emisije GHG bio bi da Vlada Republike Srbije donese Strategiju sa Akcionim planom kojom bi definisala sve aktivnosti u vezi sa odgovorom Republike Srbije na promenu klime, projektovanim potpunosti u skladu sa zahtevima Evropske unije, a nakon toga zakon i, u kratkom roku (definisanom Akcionim planom) sve prateće propise, planove i programe kojima će se osigurati efektivna primena zakona.
 
Umesto toga, krenulo se obrnutim putem i priprema se zakon o klimatskim promenama koji se u stvari ne odnosi na celokupnu oblast, nego fokusira na samo jedan deo, odnosno umanjenje emisije gasova staklene baste. Tome treba dodati i potpuno odsustvo odredbi kojima bi se definisala uloga lokalne samouprave u složenim aktivnostima i procesima koji se uređuju zakonom.
 
LSV ponovo napominje da je bolje bez ikakve žurbe pripremiti propise kojima se uređuje ceo sistem kontrole GHG, u kontekstu odgovarajućih zahteva EU koji se odnose na emisije zagađujućih supstanci iz industrijskih postrojenja i na trgovinu gasovima staklene bašte (EU Emission Trading System).

 
Predsednica
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić
Saopštenja | Četvrtak, 18. 10. 2018. | Komentara: 0

Oštro kazniti poslanika Dveri Srđana Noga

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje smrću koje je, na račun predsednika Srbije i predsednice Vlade, izneo poslanik Dveri Srđan Nogo.
Iz medija | Sreda, 17. 10. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodini vratiti zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast

Moji stavovi i politika Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu se menjali i ligaši su, ako ne jedina, onda svakako jedna od retkih stranaka koja može to za sebe da kaže, ističe u razgovoru za Politiku lider LSV Nenad Čanak. Naglašava da zato ima privilegiju da sve što je govorio u toku prethodnih 28 godina može i danas da ponovi.
Odbori LSV | Utorak, 16. 10. 2018. | Komentara: 0

Nestručna i bahata vlast u Zrenjaninu da poštuje zakon ili da ode

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na nestručnost i bahatost predstavnika lokalne vlasti u Zrenjaninu. Njihov rad je hronično loš, a neozbiljnost je karakteristika koja se često uočava.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook