Ispraviti nepravilnosti i ubrzati Zakon o klimatskim promenama

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 25. 09. 2018. | Komentara: 0

Ispraviti nepravilnosti i ubrzati Zakon o klimatskim promenama

Novi Sad, 25. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da ubrza rad na donošenju Zakona o klimatskim promenama i ispravi sve nepravilnosti uočene u Nacrtu tog zakona. Podsećamo ministra da taj zakon ne treba samo da doprinese da država otvori Poglavlje 27 posvećeno zaštiti životne sredine u Pregovorima o pristupanju EU, nego pruži jasnu viziju i pravac kako da se pitanje emisije gasova staklene bašte (GHG) zaista kvalitetno i dobro uredi. 

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u više navrata upozoravala na to da Republika Srbija nema vremena da čeka na usvajanje i implementaciju strateškog dokumenta u borbi protiv promene klime i da većna  zemalja članica EU već ima ne samo taj dokument, nego i Strategiju adaptacije na promenu klime, koja je usmerena na nov način obavljanja aktivnosti u skladu sa izmenjenim prirodnim uslovima.
 
Stručni saveti za zaštitu životne sredine, poljoprivredu, energetiku, zdravlje, nauku i saobraćaj LSV, pažljivo su analizirali Nacrt zakona o klimatskim promenama i nedavno upozorili javnost na niz uočenih nepravilnosti. Još jednom, ukazujemo na nekoliko, verujemo slučajnih propusta, poput prenosa javnih ovlašćenja fizičkim licima, ili odredbi u kojima se po svoj prilici sa određenom namerom izbegava korištenje dobro poznatih pojmova kao što su granične vrednosti emisija zagađujućih supstanci i time ostavlja prostor za zloupotrebe.
 
Najbolji put za kvalitetno, trajno i efikasno uređenje problematike emisije GHG bio bi da Vlada Republike Srbije donese Strategiju sa Akcionim planom kojom bi definisala sve aktivnosti u vezi sa odgovorom Republike Srbije na promenu klime, projektovanim potpunosti u skladu sa zahtevima Evropske unije, a nakon toga zakon i, u kratkom roku (definisanom Akcionim planom) sve prateće propise, planove i programe kojima će se osigurati efektivna primena zakona.
 
Umesto toga, krenulo se obrnutim putem i priprema se zakon o klimatskim promenama koji se u stvari ne odnosi na celokupnu oblast, nego fokusira na samo jedan deo, odnosno umanjenje emisije gasova staklene baste. Tome treba dodati i potpuno odsustvo odredbi kojima bi se definisala uloga lokalne samouprave u složenim aktivnostima i procesima koji se uređuju zakonom.
 
LSV ponovo napominje da je bolje bez ikakve žurbe pripremiti propise kojima se uređuje ceo sistem kontrole GHG, u kontekstu odgovarajućih zahteva EU koji se odnose na emisije zagađujućih supstanci iz industrijskih postrojenja i na trgovinu gasovima staklene bašte (EU Emission Trading System).

 
Predsednica
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić
Saopštenja | Subota, 23. 02. 2019. | Komentara: 0

Dok Vlada formira tim, sela ubrzano propadaju

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je stanje u selima Vojvodine i Srbije katastrofalno. Sela u našoj državi se masovno prazne. Veliki broj malih sela je nestao, a ona veća su na istom putu.
Saopštenja | Petak, 22. 02. 2019. | Komentara: 0

LSV Nenadu Popoviću: Umesto dogodine u Prizrenu, naučite reč Vojvodina

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su poslednje izjave Nenada Popovića, ministra u republičkoj vladi, samo nastavak licemerne politike duplih standarda i lažnog patriotizma.
Izjave | Petak, 22. 02. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Ne verujem zvaničnim izveštajima o razvoju Srbije

Što pre sve zemlje zapadnog Balkana budu u Evropskoj uniji pitanje granica , koje se ovde stalno poteže, postaće irelevantno. Tačnije, granice nisu pitanje na Balkanu, one su vrhovni izgovor koji se koristi uvek kada treba napraviti neko nevaljalstvo, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook