Ispraviti nepravilnosti i ubrzati Zakon o klimatskim promenama

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 25. 09. 2018. | Komentara: 0

Ispraviti nepravilnosti i ubrzati Zakon o klimatskim promenama

Novi Sad, 25. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da ubrza rad na donošenju Zakona o klimatskim promenama i ispravi sve nepravilnosti uočene u Nacrtu tog zakona. Podsećamo ministra da taj zakon ne treba samo da doprinese da država otvori Poglavlje 27 posvećeno zaštiti životne sredine u Pregovorima o pristupanju EU, nego pruži jasnu viziju i pravac kako da se pitanje emisije gasova staklene bašte (GHG) zaista kvalitetno i dobro uredi. 

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u više navrata upozoravala na to da Republika Srbija nema vremena da čeka na usvajanje i implementaciju strateškog dokumenta u borbi protiv promene klime i da većna  zemalja članica EU već ima ne samo taj dokument, nego i Strategiju adaptacije na promenu klime, koja je usmerena na nov način obavljanja aktivnosti u skladu sa izmenjenim prirodnim uslovima.
 
Stručni saveti za zaštitu životne sredine, poljoprivredu, energetiku, zdravlje, nauku i saobraćaj LSV, pažljivo su analizirali Nacrt zakona o klimatskim promenama i nedavno upozorili javnost na niz uočenih nepravilnosti. Još jednom, ukazujemo na nekoliko, verujemo slučajnih propusta, poput prenosa javnih ovlašćenja fizičkim licima, ili odredbi u kojima se po svoj prilici sa određenom namerom izbegava korištenje dobro poznatih pojmova kao što su granične vrednosti emisija zagađujućih supstanci i time ostavlja prostor za zloupotrebe.
 
Najbolji put za kvalitetno, trajno i efikasno uređenje problematike emisije GHG bio bi da Vlada Republike Srbije donese Strategiju sa Akcionim planom kojom bi definisala sve aktivnosti u vezi sa odgovorom Republike Srbije na promenu klime, projektovanim potpunosti u skladu sa zahtevima Evropske unije, a nakon toga zakon i, u kratkom roku (definisanom Akcionim planom) sve prateće propise, planove i programe kojima će se osigurati efektivna primena zakona.
 
Umesto toga, krenulo se obrnutim putem i priprema se zakon o klimatskim promenama koji se u stvari ne odnosi na celokupnu oblast, nego fokusira na samo jedan deo, odnosno umanjenje emisije gasova staklene baste. Tome treba dodati i potpuno odsustvo odredbi kojima bi se definisala uloga lokalne samouprave u složenim aktivnostima i procesima koji se uređuju zakonom.
 
LSV ponovo napominje da je bolje bez ikakve žurbe pripremiti propise kojima se uređuje ceo sistem kontrole GHG, u kontekstu odgovarajućih zahteva EU koji se odnose na emisije zagađujućih supstanci iz industrijskih postrojenja i na trgovinu gasovima staklene bašte (EU Emission Trading System).

 
Predsednica
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić
Događaji | Utorak, 18. 12. 2018. | Komentara: 0

Bez decentralizacije od Srbije samo ono uz Koridor 10

Srbija se mora decentralizovati i to mora biti Ustavom garantovano, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na radnom doručku sa novinarima.
Izjave | Utorak, 18. 12. 2018. | Komentara: 0

Kostreš: Bojkot izbora pogrešna odluka, ali ni učešće po svaku cenu nije rešenje

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za Danas da je bojkot izbora, što, kako pišu mediji, najavljuje opozicija, pogrešna odluka sama po sebi, ali da i učešće po svaku cenu nije rešenje. 
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 12. 2018. | Komentara: 0

Lustracija ne sme biti samo predizborno obećanje

Bilo bi jako dobro po ovu zemlju ako su opozicione stranke, koje ovih dana sve intenzivnije zagovaraju sprovođenje lustracije, iskreno posvećene tom cilju. I bilo bi jako loše, ako je to samo jedna predizborna parola.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook