Ispraviti nepravilnosti i ubrzati Zakon o klimatskim promenama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 25. 09. 2018. | Komentara: 0

Ispraviti nepravilnosti i ubrzati Zakon o klimatskim promenama

Novi Sad, 25. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da ubrza rad na donošenju Zakona o klimatskim promenama i ispravi sve nepravilnosti uočene u Nacrtu tog zakona. Podsećamo ministra da taj zakon ne treba samo da doprinese da država otvori Poglavlje 27 posvećeno zaštiti životne sredine u Pregovorima o pristupanju EU, nego pruži jasnu viziju i pravac kako da se pitanje emisije gasova staklene bašte (GHG) zaista kvalitetno i dobro uredi. 

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u više navrata upozoravala na to da Republika Srbija nema vremena da čeka na usvajanje i implementaciju strateškog dokumenta u borbi protiv promene klime i da većna  zemalja članica EU već ima ne samo taj dokument, nego i Strategiju adaptacije na promenu klime, koja je usmerena na nov način obavljanja aktivnosti u skladu sa izmenjenim prirodnim uslovima.
 
Stručni saveti za zaštitu životne sredine, poljoprivredu, energetiku, zdravlje, nauku i saobraćaj LSV, pažljivo su analizirali Nacrt zakona o klimatskim promenama i nedavno upozorili javnost na niz uočenih nepravilnosti. Još jednom, ukazujemo na nekoliko, verujemo slučajnih propusta, poput prenosa javnih ovlašćenja fizičkim licima, ili odredbi u kojima se po svoj prilici sa određenom namerom izbegava korištenje dobro poznatih pojmova kao što su granične vrednosti emisija zagađujućih supstanci i time ostavlja prostor za zloupotrebe.
 
Najbolji put za kvalitetno, trajno i efikasno uređenje problematike emisije GHG bio bi da Vlada Republike Srbije donese Strategiju sa Akcionim planom kojom bi definisala sve aktivnosti u vezi sa odgovorom Republike Srbije na promenu klime, projektovanim potpunosti u skladu sa zahtevima Evropske unije, a nakon toga zakon i, u kratkom roku (definisanom Akcionim planom) sve prateće propise, planove i programe kojima će se osigurati efektivna primena zakona.
 
Umesto toga, krenulo se obrnutim putem i priprema se zakon o klimatskim promenama koji se u stvari ne odnosi na celokupnu oblast, nego fokusira na samo jedan deo, odnosno umanjenje emisije gasova staklene baste. Tome treba dodati i potpuno odsustvo odredbi kojima bi se definisala uloga lokalne samouprave u složenim aktivnostima i procesima koji se uređuju zakonom.
 
LSV ponovo napominje da je bolje bez ikakve žurbe pripremiti propise kojima se uređuje ceo sistem kontrole GHG, u kontekstu odgovarajućih zahteva EU koji se odnose na emisije zagađujućih supstanci iz industrijskih postrojenja i na trgovinu gasovima staklene bašte (EU Emission Trading System).

 
Predsednica
Stručnog saveta za zaštitu životne sredine
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nataša Lalić




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook