Anticivilizacijski master Tomislav

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 31. 05. 2012. | Komentara: 1

Anticivilizacijski master Tomislav

NOVI SAD - Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, jedine stranke vladajuće koalicije u Vojvodini koja je zabeležila uspeh, ističe da je razlog tome veoma jednostavan.

Nenad Čanak

- Mi se već 22 godine borimo za iste ideje i to ljudi znaju da cene - objašnjava na početku razgovora za NIN.
- I neke druge stranke,  sa kojima  se nimalo ne slažem, poput DSS, opstaju na sceni jer imaju jasan program i ne menjaju prema potrebama - kaže glavni simbol  „autonomaša“. Čanak je bio na sastanku u sedištu Demokratske stranke na kojem je Boris Tadić odlučio da pristane da bude mandatar buduće vlade.
- Ili će ta vlada u najkraćem periodu vući najoštrije poteze štednje i stabilizacije privrede, ili je sve to unapred osuđeno na propast. Verujem u Borisa Tadića koji će, oslobođen neophodnosti predsedničke širine, moći da pokaže svoje prave organizacione talente u koje ne sumnjam“, kaže Čanak.

Kako vam deluje Srbija posle izbora, šta će se dogoditi u odnosima između Beograda i Novog Sada?
- Ništa se spekatularno neće desiti posle izbora, to je sigurno, ali je sigurno i da ovi izbori doprinose taloženju frustracije koja dugo traje. Podsetio bih da je na izborima 1990. godine ovde kandidat Ivan Đurić pobedio Miloševića, da su u Vojvodini bili najširi antiratni protesti ali i da je, istovremeno, zbog shvatanja građanskih obaveza,  bio najveći odziv na mobilizaciju. U Vojvodini Ustav nije prošao na referendumu, a  sada ni Nikolić master Tomislav nije pobedio na predsedničkim izborima. Vojvodina stalno pokazuje da drugačije misli i glasa i ta se volja stalno poništava iz Beograda i centralne Srbije.

Hoće li je to udaljiti od ostatka Srbije?
- U Vojvodini nikada nije postojao separatistički pokret, upravo zato su se velike patriote stalno bunile i borile protiv nekakvog separatizma, jer su znali da tu bitku ne mogu da izgube, jer zapravo nemaju protivnika. Tamo gde su imali istinskog protivnika, gde je zaista postojao separatizam, kao na Kosovu, tamo su se bavili nekim sasvim drugim temama. U emotivnom smislu, ne na nivou političkog projekta, jaz između Beograda i Vojvodine se produbljuje svaki put kada se nešto ovako dogodi, kada građani Vojvodine vide da su glasali na jedan način ali da to nije imalo uticaja na konačan ishod. Pobeda Nikolić master Tomislava je za mene anticivilizacijska ali nije neočekivana. Nisam verovao da će se dogoditi sada ali se ona morala jednom  dogoditi, jer kada vi krenete od pretpostavke da je sve u politici dozvoljeno, i ako ne kaznite stranke koje su nas vodile devedesetih, onda morate da znate da će kad-tad ta opcija doći na vlast.

Zar nije upravo vladajuća koalicija napravila pomirenje sa socijalistima i na taj način legitimisala partije koje su bile na vlasti devedesetih godina?
- Nije vladajuća koalicija nego Demokratska stranka, a ona nije vladajuća koalicija.

Ali jeste vodeća u koaliciji..
Ona je bila glavna kada je imala mnogo više glasova nego sada. Ne treba zaboraviti da je samo u Vojvodini Demokratska stranka izgubila tri sedmine glasova i da je sa 350,000 pala na 200.000 glasova.

Kakvu će ulogu u budućem periodu imati Dačić, a kakvu Nikolić?
Verujem da će Ivica Dačić ostati uz sadašnju koaliciju jer zna da je ovo naprednjačko čudo više nego kratkog roka i zna da bi se ta stranka već raspala da nije, sticajem okolnosti, Nikolić izabran za predsednika. To je interesna grupacija oformljena oko političkih pragmata i radikalskih frustracija, projekat u kojem će svi učesnici želeti da se pošto-poto naplate a  ta naplata nije moguća bez vlade. Zato bi se Nikolić sutra menjao sa Tadićem, dao bi mu da bude predsednik samo da naprednjaci uđu u vladu, makar dobili samo tri ministarstva, pod uslovom da budu unosna. Prvo što je Nikolić uradio, otišao je  kongres Putinove partije, koju zovu Jedinstvena korupcija. A ako me pitate šta će Nikolić raditi kao predsednik, apsolutno verujem da će on nastaviti da radi ono što je radio kao potpredsednik vlade. Neće raditi ništa.

Poslednji alarm

Demokratska stranka je na prošlim izborima, 2008. godine, zabeležila neopravdano veliki uspeh zbog čega su se pomalo udaljili od realnosti i donekle su doživeli sudbinu SPS sa kraja devedesetih, kada je sve izgledalo najbolje po njih ali su socijalisti zaboravili da sve i izgleda najbolje u sumrak. Zato mislim da je ovim izborima poslat poslednji alarm Demokratskoj stranci, ali i svim  demokratski orijentisanim ljudima u zemlji. Ljutkanje unutar DS oko toga ko je kriv za neuspeh treba što pre da se završi, kako bi se hitno formirala vlada i setiti se da je Milan Milutinović godinama bio predsednik Srbija, a da niko to nije znao jer je premijer bio Zoran Đinđić.

(BILSV, 31.05.2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook