Beogradski izbori pokazali da je gotova jedna era političkog organizovanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 08. 03. 2018. | Komentara: 0

Beogradski izbori pokazali da je gotova jedna era političkog organizovanja

BEOGRAD - Na održanim beogradskim izborima nije pobedila nijedna stranka sa ubeđenjem, nego je pobedila vlast i razne senke vlasti, ocenio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije. Prema njegovim rečima, takva situacija ne može još dugo da traje, jer „ova zemlja ne može bez ubeđenja“.

LSV

- U proteklih 28 godina svi su izbori bili sudbonosni. Ali,  naravno da to nije tako, jer posle jednih dolaze još jedni, pa još jedni i od toga se život sastoji. Međutim, ovi izbori su pokazali da je gotova jedna era, što smo i ranije znali. Predsednički izbori su pokazali vrlo slične rezultate, znači jasno je da se jedan politički koncept organizovanja potrošio – rekao je Čanak.

Objašnjavajući kako je teško bilo da višestranačje opstane i razvije se u Srbiji, Čanak je rekao da  se gotovo tri decenije od uspostavlja istog, deli u nekoliko epoha.

- U prvih 10 godina, od 1990. do 2000. smo imali ratove, a gde u ratovima može da se normalno odvija politički život. Posle svrgavanja Slobodana Miloševića smo došli u poziciju da niz godina imamo trvenja hoće li ili neće da se vrati stara garnitura, a nije povučen nijedan ozbiljan potez posle 2000. Nije se zabranilo bavljenje politikom onima koji su zemlju doveli u takvu situaciju, sve pod izgovorom da se ne može graditi višestranačje zabranjivanjem stranaka itd. – istako je lider LSV.

On je citirao misao iz perioda posle 5. Oktobra 2000. kojom su se tog dana SPS, JUL, radikali i njima slični plašili za svoje živote, dan kasnije za svoju imovinu, a dva kasnije su počeli da planiraju kako će da se vrate.  

- Nije se dovoljno radilo na višestranačju i sada nam je to što nam je. Da bi se ono održalo nisu potrebne samo stranke, već je neophodno imati čitavu infrastrukturu za to – ukazao je Čanak dodajući da danas gotovo nema stranke sa ideologijom.

- Ubeđenja su postala sirotinjska zabava. Od  24 liste, koliko ih je bilo na izborima, jedina koja ima uverenja vredna poštovanja je LDP,  i naravno zato nema glasača. Sve ostale su interesne grupe – smatra Čanak.

On je podvukao i da se na političku scenu mogu vratiti samo oni koji su na istu ušli sa ubeđenjima, ali ne iz interesa.

- Ovog trenutka LDP možda nema podršku, jer je daleko važnije šta ko kome može da završi s pozicije vlasti nego ko u šta veruje.  

Kako je rekao, svi pričaju o korupciji u politici, a ona počinje od sendviča za botove, od ulja i šećera u kampanji, tačnije korupcija počinje od građana.

- Pa šta se onda ko čudi što se ta korupcija diže na viši nivo.  Ako želite da imate stranke sa ubeđenjima onda poštujte ubeđenja, a ne šta ko može da vam završi , ko će da mi asflaltira ulicu i slično – rekao je Čanak.

Njuz.net država
 
- Ova cela zemlja je Njuz.net, jer je normalno da u državi postoji divlje groblje, da trećina Beograda bude na septičkim jamama, da u Novom Sadu ima oko 36.000 nelegalnih objekata. Pa kome padne napamet da išta divlje počne da gradi – upitao je Čanak i naveo primer kako u Vojvodini oko Uskrsa stari ljudi kreče kuće, a to rade jer se za vreme Austro-ugarske vlasti to pravilo moralo poštovati.

- Ko nije imao čistu fasadu trpeo je sankcije. Pa kada vi imate tako strogo sprovođenje pravne države onda imate i rezultate. A ovde država ne može da se izbori sa huliganima na ulici, a mogu sa terorističkim organizacijama. Tu se zatvaraju oči pred potpuno bizarnim stvarima – istakao je Čanak.
Govoreći o zahtevima da se ime Zrenjanina promeni, Čanak je naveo da je to naziv za grad već 72 godine, kao i da se zvao i Petrovgrad, ali i Bečkerek, pa čak Veliki Bečkerek.

- Petrovgrad je bio samo 8 godina. A zašto je sada bitan taj slučaj oko promene imena, pa da bi se sakrio skandal sa fabrikom vode – ukazao je Čanak.

(BILSV, 08.03.2018)



Iz medija | Ponedeljak, 21. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Nismo separatisti, ni izdajnici

Unošenje zastave Republike Srbije na Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine, što se desilo prvi put za 32 godine dugu istoriju stranke, bila je moja jasna poruka svima da je Srbija naša zemlja i da mi nismo ni separatisti, ni izdajnici. Bogata Vojvodina može da znači samo jaku Srbiju!
Iz medija | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Šta god LSV da odluči, to ću sa čašću raditi

Lično nikada nisam imao nikakvih političkih ambicija! Ja sam izdajnik jer nikad nisam uskliknuo s ljubavlju: „Vučiću ped*ru“, jer je to mera opozicionarstva valjda. Kada se sve stavi na gomilu, jasno je da su moji najveći gresi, pored tog, jedna kafanska tuča i što sam vozio sanke po zasneženom Novom Sadu. Glavna primedba im je što sam predugo predsednik LSV, e pa da vidim šta će sad da smisle! Ovako za Kurir političar Nenad Čanak komentariše to što se prvi put za 32 godine neće kandidovati za predsednika LSV na kongresu stranke koji se održava danas u u Novom Sadu. 
Iz medija | Sreda, 16. 11. 2022. | Komentara: 0

Ligašice i ligaši nisu neprijatelji Srbije

Kandidat za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže u intervjuu za „Politiku” da je koalicija sa Srpskom naprednom strankom u Vojvodini bila greška i da im je nanela veliku štetu. Na stranačkom kongresu LSV-a 19. novembra Kostreš bi trebalo da na mestu lidera partije zameni Nenada Čanka, koji je Ligu vodio 32 godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook