Bogaroški: Ustavom regulisati nadležnosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 20. 04. 2016. | Komentara: 0

Bogaroški: Ustavom regulisati nadležnosti

NOVI SAD – Dnevnik je u današnjem broju objavio odgovore na šest identičnih pitanja koja su postavljena političkim strankama koje se takmiče za osvajanje vlasti u Vojvodini, a koja se tiču položaja pokrajine. Potpredsednik Lige socijaldemorkata Vojvodine i prvi na listi za pokrajinske izbore “NENAD ČANAK-LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE-DIGNI GLAVU” Branislav Bogaroški ocenio je da položaj Vojvodine nije zadovoljavajući i da njene nadležnosti treba regulisati Ustavom.



U nastavku pročitajte kompletne odgovore na sva pitanja:

Da li je položaj Vojvodine zadovoljavajući?

- Nije.

Koje su nadležnosti koje ona mora da ima, a koje nisu potrebne?

- Između ostalog, recimo, nezamislivo je da Vojvodina nema mnogo veće nadležnosti u oblasti poljoprivrede i da naši paori trpe to što trpe od ministarke poljoprivrede. Vojvodina ima samo dve izvorne nadležnosti – da utvrđuje svoj grb i zastavu i uređuje pokrajinsku upravu. Ta druga nadležnost je, čak, dovedena u pitanje odlukom Ustavnog suda. Sve ostale nadležnosti se određuju zakonima Republike Srbije, što znači da su promenljive od zasedanja do zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije. Vojvodini je potrebno da nadležnosti o kojima se postigne konsenzus budu Ustavom definisane i garantovane, i samim tim nepromenljive. Jer je pravna sigurnost osnov i drušvenog i privrednog razvoja.

Da li treba menjati ustavnopravni položaj Vojvodine?

- Sigurno. Deset godina primene Ustava iz 2006. godine je pokazalo da Vojvodina definitivno nezaustavljivo klizi nadole i da okvir koji je postavljen za Vojvodinu nije dovoljan. Ni postavljene nadležnosti ni način njihovog finansiranja.

Treba li reformisati Pokrajinsku vladu kakva je bila uspostavljena u vreme mandata Bojana Pajtića?

- Sigurno je da ima prostora za poboljšanje. S druge strane, nije održiv ni položaj Pokrajinske vlade nametnut odlukom Ustavnog suda, koji je, podsetiću, iskasapio njene nadležnosti. Sastav Pokrajinske vlade pre svega zavisi od toga da li će stvarne nadležnosti AP Vojvodine biti na nivou na kojem su danas ili će biti i dalje ukidane izmenama svakog novog zakona koji se pojavi pred Narodnom skupštinom Republike Srbije. Jer onda se postavlja pitanje funkcionalnosti bilo kakve vlade.

Da li treba menjati Statut Vojvodine, koji je već dosta izmenjen odlukama Ustavnog suda Srbije?

- Statut Vojvodine je apsolutno nezadovoljavajući. Iz lošeg Ustava ne može izaći ni dobar Statut i sigurno da ni prethodna varijanta, pre intervencije Ustavnog suda, nije bila sjajna. Ali, posle odluke Ustavnog suda, potpuno je obesmišljen.

Koji je najbrži put privrednog i ekonomskog oporavka Vojvodine?

- Sami smo najbolje gazde svog novca i imovine. Za to nam je potrebna decentralizacija Republike Srbije, formiranje poreske uprave APV, vraćanje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, imovine i izvornih prihoda Vojvodini i sve to garantovano ustavom. Tada bismo imali budžet AP Vojvodine koji je primeren potrebama Pokrajine, a ne budžet koji služi samo da se zove da se ima budžet.

 

(BILSV, 20. 04. 2016)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook