Čanak o platformama za izborne uslove

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Četvrtak, 04. 02. 2021. | Komentara: 0

Čanak o platformama za izborne uslove

BEOGRAD/NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da i on ima svoju platformu za konsultacije o izbornim uslovima uz posredstvo predstavnika EU, što bi bila četvrta iz redova opozicije. On u intervjuu za Srpski telegraf ocenjuje da je predlog onih koje predvodi lider SSP Dragan Đilas o formiranju ministarstva za sprovođenje izbora neozbiljan i politički netalentovan, te da ne mogu biti nosioci promena, mada prete ulicom, jer nikada se, između ostalog, nisu usudili ni da stanu na čelo ijednog protesta, znajući da ih niko ne bi sledio, nego su uvek izmišljali nekakve „nestranačke“ i „nadstranačke“ spasitelje, gde je najnoviji u nizu glavom i bradom – sveštenik (episkom diseldorfski i cele Nemačke Grigorije).

LSV

Opozicija već ima tri platforme o izbornim uslovima - jednu je izbacila NS Vuka Jeremića, drugu Dveri Boška Obradovića i treću SSP, DS, PSG. Sve ih znate, kako vidite to neslaganje? I gde ste Vi i LSV među njima?

- Mi imamo svoj predlog koji ćemo prezentovati javnosti kada za to dođe vreme. On bi omogućio ravnomernu zastupljenost narodnih poslanika iz svih delova Srbije i dao šansu i demokratiji i decentralizaciji, kao njenom neodvojivom delu.

Šta mislite o Đilasovim uslovima da se formira ministarstvo za izbore, postave „paralelna uredništva“ informativnog programa javnih servisa i razdvoje termini održavanja izbora za raličite nivoe vlasti?

- Jedino što tu ima smisla jeste razdvajanje termina izbora. Ostali predlozi su neozbiljni. S jedne strane ministarstvo za izbore bi trebalo da bude u vladi, koju isti taj SSP ne priznaje kao legitimnu, što su jasno i rekli posle izbora tvrdeći da je bojkot uspeo. S druge strane, nekakvo „paralelno" uređivanje medija, već u samoj ideji nosi pitanje - ko bi i kako određivao urednike? Kako smo došli do toga da vlast ima svoje, a opozicija svoje urednike? Ja tako ne vidim nezavisno novinarstvo. Dakle, ti predlozi su politički netalentovani.  

Kako komentarišete onda njegove navode da će se politička kriza preneti na ulice, ako se ne ispune zahtevi? Ili pretnju Obradovića da su u tom slučaju spremni za vaninstitucionalnu borbu?

- Ja u nekakvu ulogu te samozvane prave opozicije u protestima ne ulici neverujem. Prvo, uspeli su da unište svaki protest do sada, od onog „1 od 5 miliona“ do „Krvavih košulja“. Drugo, uspeli su da uklone svaki trag nadnacionalnog i građanskog iz tih protesta postajući instrumenti u rukama ljotićevskih Dveri i ostalih kleronacionalističko-proruskih elemenata. Treće, nikada se nisu usudili da stanu na čelo ijednog protesta znajući da ih niko ne bi sledio, nego su uvek izmišljali nekakve „nestranačke“ i „nadstranačke“ spasitelje, gde je najnoviji u nizu glavom i bradom - sveštenik. Sve ovo pokazuje da te ideje i ti ljudi ne mogu biti nosioci pozitivnih promena.

Jeste li uopšte opozicija zbog učešća u radu Vlade - članica LSV Olena Papuga je državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, LSV je u vlasti sa SNS u Novom Sadu.…

- Mi smo sasvim sigurno veća opozicija nego oni koji su pozivali na bojkot, blatili druge opozicione stranke i omogučili Vučiću da ima tolike poslanike u parlamentu. Na lokalnom nivou smo preuzeli odgovornost za funkcionisanje komunalnog sistema u gradu Novom Sadu jer se tu ne vodi politika, nego obezbeđuje normalan život svih građana. Što se tiče Olene Papuge, ona je svojim višedecenijskim radom na polju ljudskih i manjinskih prava dala toliki doprinos i obrazovanju i informisanju na jezicima nacionalnih zajednica, da je bilo potpuno normalno da prihvati poziv nestranačke ličnosti kao što je Gordana Čomić da joj pomogne na tom osetljivom zadatku.

Čemu konkretno će ona da doprinese?

- Vučić će verovatno dobiti međunarodne poene zbog poboljšanog položaja nacionalnih zajednica, kao i ukupnog stanja ljudskih prava u Srbiji, zahvaljujući, između ostalog, i ličnom radu Gordane Čomić i OIene Papuge. Ali, ako to znači da će deca učiti iz udžbenika na svom maternjem jeziku, koji će dobiti na vreme i da će ljudska prava ranjivih i osetljivih grupa biti bolje zaštićena nego do sada, onda nemam ništa protiv.
(SzILSV, 04.02.2021)Iz medija | Ponedeljak, 19. 04. 2021. | Komentara: 0

Nova vlast prodaje crnogorski interes ruskom kupcu

Dobar dio sadašnje vlasti u Crnoj Gori vidim kao preprodavce crnogorskog nacionalnog interesa ruskom kupcu – uz djelove političkog establišmenta u Srbiji kao posrednike u toj trgovini - kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak za podgoričku „Pobjedu“. 
Iz medija | Nedelja, 18. 04. 2021. | Komentara: 0

Jedina veća greška od bojkota bila bi novi bojkot

Srbija danas prolazi kroz period u kojem je svako poređenje s poznatim društvenim okolnostima nemoguće. Samim tim, i politički život se odvija u formi koja do sada nije viđena - kaže u intervjuu za „Blic“ Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Iz medija | Nedelja, 07. 02. 2021. | Komentara: 0

Zločinci udruženi protiv civilizovane Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o sukobu s ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem, te objasnio pozadinu njihove višedecenijske svađe koja je kulminirala pozivom na duel pištoljima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook