Čanak: Decentralizovati Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 30. 03. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Decentralizovati Srbiju

NOVI SAD – Kandidat za predsednika Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je danas da bi Srbiju trebalo decentralizovati tako da je čine tri pokrajine i dve autonomne oblasti koje bi imale vlast u zemlji. Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), Čanak je kazao da bi pokrajine bile Vojvodina, Šumadija i Moravska, dok bi Beograd imao poseban, a Sandžak status autonomne oblasti.

LSV

- U njima bi se vlast birala od naroda za narod. One bi imale vlast u zemlji, dok bi država vodila odbranu, fiskalnu, monetarnu politiku. Zato se mora promeniti postojeći Ustav kako bi te autonomije bile ustavno definisane - kazao je Čanak.

On je naveo i da bi Predsedništvo Srbije preselio iz Beograda u Kragujevac, jer bi to doprinelo razvoju Šumadije.

- Predsedništvo bih preselio, ne u Novi Sad već u Kragujevac kao istorijsku prestonicu Srbije. Kao administrativni centar, Kragujevac bi dobio diplomatska predstavništva, ali i novi motiv za razvoj cele Šumadije i Srbije ispod Save i Dunava - kazao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine dodajući da se pita i zašto država daje subvencije za otvaranje novih radnih mesta isključivo stranim, a ne i domaćim investitorima.

Čanak je rekao i da u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora sigurno ne bi podržao Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja ili Boška Obradovića, a da bi od ostalih kandidata podržao svakog ko bi njega podržao.

Na pitanje šta bi eventualno priznanje nezavisnosti Kosova promenilo u svakodnevnom životu stanovnika Srbije, Čanak je kazao da građani "ne bi živeli u patriotskim lažima koje su nas dovele dovde".

- Imamo ogromnu imovinu na Kosovu za koju ne možemo da se borimo, jer ne priznajemo nezavisnost Prištine. I izbore bi bilo lakše organizovati na Kosovu kada bi to mogli da radimo preko diplomatskih predstavništava – rekao je Canak.

(BILSV, 30.03.2017)



Gostovanje predsedničkog kandidata LSV Nenada Čanka u emisiji RTV „Pravi ugao“ pogledajte na: https://youtu.be/VEI67DnjdXY




Iz medija | Nedelja, 08. 01. 2023. | Komentara: 0

Bojan Kostreš: Sukob Dodika i Vučića biće sve dublji, ruske pretnje treba shvatiti ozbiljno

Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, za Oslobođenje i O kanal govori o daljim koracima LSV, o odnosima u regionu i budućnosti Bosne i Hercegovine i Srbije.
Iz medija | Četvrtak, 01. 12. 2022. | Komentara: 0

Vučić mora dobiti alternativu

Srbija ponovo klizi u izolaciju i vreme je da se ponudi stvarna alternativa, koja neće reciklirati Vučićev program, kao što je on Tadićev, Tadić Koštuničin, a Koštunica Miloševićev. Vreme je da konačno prekinemo začarani krug populizma, nacionalizma, centralizma, ksenofobije, antievropejstva, autoritarnosti i putinizma, napisao je u svom autorskom tekstu za NIN predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš
Iz medija | Četvrtak, 24. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Odlučan sam da ispravimo greške

"Ono što je najvažnije jeste da Liga treba da se, u periodu koji je pred nama, modernizuje i da pronađe nove načine komunikacije sa svojim biračima i sa građankama i građanima Vojvodine. Nama je važno da u prvi plan stavimo ono kako ljudi u Vojvodini žive, bez obzira na njihov maternji jezik, veru, naciju, poreklo, mesto odakle su i kada su u Vojvodinu došli."



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook