Čanak: Decentralizovati Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 30. 03. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Decentralizovati Srbiju

NOVI SAD – Kandidat za predsednika Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je danas da bi Srbiju trebalo decentralizovati tako da je čine tri pokrajine i dve autonomne oblasti koje bi imale vlast u zemlji. Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), Čanak je kazao da bi pokrajine bile Vojvodina, Šumadija i Moravska, dok bi Beograd imao poseban, a Sandžak status autonomne oblasti.

LSV

- U njima bi se vlast birala od naroda za narod. One bi imale vlast u zemlji, dok bi država vodila odbranu, fiskalnu, monetarnu politiku. Zato se mora promeniti postojeći Ustav kako bi te autonomije bile ustavno definisane - kazao je Čanak.

On je naveo i da bi Predsedništvo Srbije preselio iz Beograda u Kragujevac, jer bi to doprinelo razvoju Šumadije.

- Predsedništvo bih preselio, ne u Novi Sad već u Kragujevac kao istorijsku prestonicu Srbije. Kao administrativni centar, Kragujevac bi dobio diplomatska predstavništva, ali i novi motiv za razvoj cele Šumadije i Srbije ispod Save i Dunava - kazao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine dodajući da se pita i zašto država daje subvencije za otvaranje novih radnih mesta isključivo stranim, a ne i domaćim investitorima.

Čanak je rekao i da u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora sigurno ne bi podržao Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja ili Boška Obradovića, a da bi od ostalih kandidata podržao svakog ko bi njega podržao.

Na pitanje šta bi eventualno priznanje nezavisnosti Kosova promenilo u svakodnevnom životu stanovnika Srbije, Čanak je kazao da građani "ne bi živeli u patriotskim lažima koje su nas dovele dovde".

- Imamo ogromnu imovinu na Kosovu za koju ne možemo da se borimo, jer ne priznajemo nezavisnost Prištine. I izbore bi bilo lakše organizovati na Kosovu kada bi to mogli da radimo preko diplomatskih predstavništava – rekao je Canak.

(BILSV, 30.03.2017)



Gostovanje predsedničkog kandidata LSV Nenada Čanka u emisiji RTV „Pravi ugao“ pogledajte na: https://youtu.be/VEI67DnjdXY




Iz medija | Subota, 18. 06. 2022. | Komentara: 0

Putinofili u Srbiji podnose prijave protiv svih koji vide da je car go

Nenad Čanak, lider LSV, vratio se posle više od nedelju dana iz ratom zahvaćene Ukrajine u Srbiju, a to putovanje izazvalo je interesovanje javnosti, ali i oprečne komentare – od toga: „Bravo, svaka čast“, pa do toga da je to ludost, te da ne treba ni da se vraća u Srbiju.
Iz medija | Četvrtak, 16. 06. 2022. | Komentara: 0

Ruska agresija na Ukrajinu je svetska sramota XXI veka

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, proteklih nekoliko dana sa bliskim saradnicima boravi u Ukrajini. Tom prilikom obišao je Lavov, Kijev, Harkiv. Obišao je mesta stradanja i razgovarao sa meštanima ratom zahvaćenih područja, kako sa Ukrajincima, tako i Rusima.
Iz medija | Četvrtak, 12. 05. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Jačanje desnice u Srbiji je iznenađenje samo Vučiću

Vučić će sa novom vladom čekati zadnji trenutak da vidi rasplet u Ukrajini, povezivanje Civilne zaštite RS-a sa ruskom agenturom u Humanitarnom centru u Nišu je akt veleizdaje, jačanje desnice u Srbiji iznenađenje je samo Vučiću, ako je uopšte, jer je to logičan slijed stvari, a jedini izlaz je primiti ostatak Balkana u Evropsku uniju odmah, sad, bez suvišnih zašto, kaže za Dane Nenad Čanak



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook