Čanak: Do smene vlasti u Vojvodini ne može bez lomova

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 25. 11. 2013. | Komentara: 0

Čanak: Do smene vlasti u Vojvodini ne može bez lomova

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da do smene vlasti u Vojvodini ne može da dođe bez ozbiljnih lomova, ali je kritikovao Savez vojvođanskih Mađara zato što je u nekim vojvođanskim gradovima "pretrčao na drugu stranu", a zadržao "poklone" Demokratske stranke koje je dobio da to ne čini.

LSV

Sledi razgovor sa Pajtićem

Čanak je u nastavku intervjua za Tanjug koji je danas objavljen rekao da će na tu temu narednih dana razgovarati sa predsednikom Vlade AP Vojvodine i liderom vojvođanskih demokrata Bojanom Pajtićem, a na pitanje da li očekuje da SVM uskoro napusti pokrajinsku vlast, kaže da će odgovor na to pitanje ostaviti za posle razgovora sa Pajtićem.

- DS, SVM i LSV imaju apsolutnu većinu u Skupštini Vojvodine, i to dvotrećinsku. Tu napraviti nekakve velike promene bez ozbiljnih lomova - nije moguće. Ali, mi smo imali situaciju da, recimo, u Subotici, Kikindi i još nekim mestima u Vojvodini SVM otvoreno pređe na stranu SNS i sa njima formira vlast... što najblaže rečeno nije politički korektno ponašanje - rekao je Čanak.

On je podsetio da je, kako je rekao, SVM samo milošću Bojana Pajtića i njegovom idejom da time učvrsti saradnju dobio mesto predsednika pokrajinske skupštine, uprakos činjenici da su osvojili duplo manje glasova na izborima od LSV, a samim tim i da imaju duplo manje poslanika. Prema njegovim rečima, Liga je prešla preko toga zbog stabilnosti situacije u Vojvodini, ali, ističe, ovo što se sada dešava nije korektno.

- Ne razumem šta još treba da se desi da bi se shvatilo da su neke stvari ovde rađene iz čistog računa Bojana Pajtića šta da se uradi da SVM ne pretrči na drugu stranu, a SVM je pretrčao, a zadržao poklone koje je za tu uslugu dobio. To nekako ne ide, kada se ozbiljni ljudi nešto dogovore - naglasio je predsednik LSV.

LSV – stranka nezgodnih svedoka

Upitan postoji li uopšte relevantna opozicija Srpskoj naprednoj stranci u Srbiji, Nenad Čanak je ukazao da je najveći protivnik SNS u ovom trenutku sama SNS, unutarpartijske frakcijske borbe i gomila novog čanstva. On je međutim naglasio da za nepostojanje relevantne opozicije nije odgovorna aktuelna vlast, već same demokrate:

- DS je zauzeta sama sobom, a svi ostali su, zahvaljući DS, njenoj politici i izbornom sistemu koga se držala sve ove godine, jednostavno gurnuti na margine odlučivanja. Vi sada imate situaciju da se svi čude što nema opozicije, a zaboravlja se da je upravo DS bila ta koja je radila na tome da se ukine bilo kakav oblik istinskog pluralizma u Srbiji, i da se napravi dogovorna politika. E, ta dogovorna politika je i dovela do ovoga gde smo sada mi - naglasio je lider LSV.

Ne treba zaboraviti, dodao je, ni da je SNS pravljen od strane DS, kao ni da su razni desničarski pokreti - od Dveri, pa nadalje - takođe pravljani od strane DS.

- Kao što ne treba zaboraviti ni da je glavna stvar bila kako sprečiti Šešelja da ima toliku popularnost kakvu ima, a zaboravlja se da nije pitanje Šeselj, nego idelogija krvi i tla koju je promovisao i čiji su rodonačelnici bili upravo oni koji su u jednom trenutku formirali i DS. Zaboravlja se stalno da je Šeselj dr Vojislav formirao SRS pod dirigentskom palicom DB, gnevan zbog toga što nije ušao u GO DS. To danas niko više ne pamti, ali zato LSV predstavlja stranku nezgodnih svedoka - zaključio je Nenad Čanak.

(BILSV, 25.11.2013.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook