Čanak: Evropa nas ucenjuje fašistima

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Četvrtak, 29. 09. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Evropa nas ucenjuje fašistima

BEOGRAD - Da smo oborili Zakon o javnoj svojini, ugrozili bismo opstanak vlade i dobijanje statusa kandidata za EU, a otvorili bismo vrata za dolazak Nikolića i Koštunice na vlast. Nenad Čanak, lider LSV, tako objašnjava u intervjuu za "Novosti" zašto je njegova stranka podržala u parlamentu propis oko kojeg su se proteklih dana "potukle" pokrajinske stranke:

Nenad Čanak

- Glasanjem protiv, mogli bismo da poništimo sve što je urađeno u protekle tri i po godine. Nije bilo dovoljno razloga za jednu takvu avanturu, naročito ako je većina naših amandmana prihvaćena.

Koja to dostignuća stranaka vlasti niste mogli da žrtvujete zbog vojvođanske imovine za koju se borite?
- Bilo bi potpuno netalentovano da smo zbog sitnog političkog ćara zaboravili na sve ispunjene dogovore koje smo imali sa vladajućim savezom: završetak saradnje sa Hagom, dobijanje "belog šengena", socijalno odgovorna rešenja prema poljoprivrednicima u Vojvodini ili izgradnja mosta kod Beške.

Zašto bar niste do kraja insistirali na zahtevu da Vojvodina dobije i železnicu?
- Dug je spisak stvari koje je pokrajina dobila ovim zakonom, a što su bili i zahtevi LSV. Ali poštovanje štetnog Ustava ograničilo nas je. Dotakli smo ustavni plafon koji je nizak. Zbog toga nije postojala mogućnost da železnica pripadne Vojvodini. Potvrdilo se da Ustav mora da se menja.

U kojoj meri je vaša svađa sa SVM oko imovine u stvari bitka za pokrajinske birače?
- Kod SVM se osećaju lični politički razlozi u parlamentarnom delovanju kako se približavaju izbori. Mislim da ih boli i to što više nisu na vlasti u Subotici, koja je bila njihovo neprikosnoveno uporište. Zbog toga im "Liga" i DS predstavljaju snage koje već sada treba prikazivati u lošem svetlu.

Koliko su osnovane vaše optužbe da SVM planira koaliciju sa SNS?

- SVM je stranka nacionalne manjine i oni imaju filozofiju da moraju da se bore za prava svog naroda bez obzira na to ko je na vlasti. Zato ne čudi mogućnost da mogu u budućnosti da se okrenu i ka SNS ako ovi pobede na izborima.

Po toj logici, mogli su u vlast i sa radikalima, a to se nije desilo?
- Sa radikalima nisu mogli dok se ovi nisu destilisali. Jer, "šešeljevci" su imali ideju da sve nesrbe potrpaju u vagone i deportuju. Od kako su Toma i Vučić, što bi rekao Vuk Drašković, "presvukli ćurak naopako", postali su prihvatljivi za SVM. Sad mu naprednjaci dođu - nacionalno osvešćene demokrate.

Jeste li odlučili da li ćete ponovo u predizborni savez sa DS?
- Konkretnih dogovora još nije bilo, ali je velika verovatnoća da ćemo ponovo zajednički izaći na parlamentarne izbore.

Možete li da zamislite LSV u republičkoj vlasti sa SNS, ukoliko se posle izbora formira nekakva "velika koalicija"?

- Ne. Ne postoji opcija da LSV bude u koaliciji sa radikalima, niti sa bilo kojim njihovim destilatima. Nas u toj priči neće biti. Ne verujem ni u koaliciju DS-SNS.

Podržavate li državnu politiku prema Kosovu i Metohiji?
- Politiku koja se zalaže za nenasilje, dijalog, zaštitu ljudskih prava uvek podržavamo. Naša ideja je i da se u prvi plan stave građani Kosova, a ne samo teritorija. Mnogi nesporazumi će nestati kad i Srbija i Kosovo postanu deo EU.

Kako da se rasplete konkretna kriza na severu Kosova kad se i evropske integracije dovode u pitanje?
- Blokada na administrativnim prelazima teško se može rasplesti dok međunarodni činioci ne pomognu. Zbog čega EU, na primer, kojoj je toliko stalo do mira na Kosovu, nije ucenila vladu u Prištini evropskim integracijama, ako ne napravi carinsku uniju sa Srbijom?!

Raste li to evroskepticizam čak i kod vas?
- U EU ili nema dovoljno vizionarstva ili nema dovoljno spremnosti da se reši problem na Kosovu. Sede u Briselu kao strogi profesori i ocenjuju da li smo dovoljno učinili u skladu sa njenim udžbenikom. Moram priznati da to kod mene razvija jednu dozu evroskepticizma. Taj skepticizam je još mali, ali postoji.

Spekuliše se i da bi Budimpešta mogla da nam blokira evrointegracije ako se ne vrati imovina potomcima Mađara koji su bili na strani okupatora...

- Neki "patrioti" kažu - ako treba da biramo između Kosova i Evrope izabraćemo Kosovo. A LSV kaže: ako biramo između EU i rehabilitacije onih koji su naše sugrađane streljali i bacali pod led, onda ćemo se ozbiljno zamisliti. Razmislićemo kakva je to EU i želimo li u nju uopšte da uđemo. Mora da postoji crvena linija. Apsurdno je da nas EU kojoj je jedan od ugaonih kamena antifašizam, ucenjuje sa fašistima.

PREMIJERI TAJNO ČAVRLJAJU

KAKO to da se bolje razumete sa Mirkom Cvetkovićem nego sa Bojanom Pajtićem?
- Pokrajinske institucije decenijama se urušavaju i taj proces se ne zaustavlja. Tu je moj suštinski nesporazum i sa ljudima u pokrajinskoj vladi. Izbegava se parlamentarna debata, preskaču se procedure i sve se, vidimo, rešava čak i nekim neformalnim stranačkim razgovorima između Pajtića i Cvetkovića. Ne vidi se ni kad ni kako su se sreli, ili su možda pričali telefonom? Njihov susret podseća na prijateljsko čavrljanje. Kad ja odem kod premijera Srbije, bar se izda saopštenje i ispoštuje se elementarna protokolarna forma.

(BILSV, 29.09.2011.)Iz medija | Ponedeljak, 17. 02. 2020. | Komentara: 0
Iz medija | Utorak, 04. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Alternativa izborima je građanski rat

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, u razgovoru za Danas kaže da je lično bliži izlasku na predstojeće parlamentarne izbore, uprkos nedostacima izbornog sistema i nekih drugih uslova za demokratske izbore, ali podseća da u LSV odluku o izlasku na izbore donosi Glavni odbor, koji o tome još nije odlučivao. 
Iz medija | Subota, 01. 02. 2020. | Komentara: 0

Liga ide na izbore po bolji rezultat nego pre četiri godine

Pripreme Lige socijaldemokrata Vojvodine za aprilske parlamentarne i lokalne izbore uveliko su u toku, o bojkotu nema ni govora, ističe predsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Kravić u intervjuu za NS reporter. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook