Čanak: Internacionalizovati pitanje Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 31. 10. 2013. | Komentara: 0

Čanak: Internacionalizovati pitanje Vojvodine

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak založio se internacionalizaciju pitanja Vojvodine i rekao da u tome nema ništa čudno jer je pitanje Srbije odavno internacionalizovano.

LSV

– Pitanje Vojvodine mora se internacionalizovati kao jasno demokratsko pitanje. Jer i pitanje usklađivanja zakona Srbije sa zakonima EU je internacionalizacija pitanja Srbije i mešanje spoljnog faktora u unutrašnje stvari Srbije. A da ne spominjem međunarodne monetarne institucije i njihovo mešanje u unutrašnje stvari Srbije – rekao je Čanak u intervjuu za agenciju Beta. On je ocenio da je pitanje Vojvodine "vrlo osetljivo", jer je ta pokrajina jedina od osam federalnih jedinica bivše SFRJ čije pitanje nije rešeno.
– Vojvodina je bila pokrajina a sada nije ništa, odnosno ona je pokrajina samo na papiru, bez ikakve zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, bez prava na imovinu i izvorne prihode u punom smislu te reči. A i ono malo što ima, pošto nije garantovano ustavom, može da menja bilo koji saziv republičke skupštine – naveo je Čanak. On je odbacio optužbe da u Vojvodini ima separatizma i rekao da su takve optužbe zapravo "plašenje mečke rešetom", kako bi se sprečila bilo kakva rasprava o autonomiji Vojvodine.
– Takvim pristupom problem se ne rešava već se gura pod tepih, pa će vreme pokazati da je takva politika bila potpuno pogrešna – ocenio je Čanak.

Milošević "okupirao" Vojvodinu

Prema njegovim rečima, protivustavni puč, koji je nad Vojvodinom izveo Slobodan Milošević 1988. godine, nije bio ništa drugo do "okupacija" Vojvodine, koja je bila uvod u oružani pokušaj okupacije najvećeg dela SFRJ i nametanja beogradskog centralizma.
–Vojvodina ne traži nezavisnost, već autonomiju. A boriti se za autonomiju znači boriti se za izmenu kompletnog sistema u Srbiji, što je još teže. Lakše je odvojiti se od Srbije, nego Srbiju promeniti – kazao je Čanak. Dodao je da LSV ne ide lakšim putem, nego ide za svojim ubeđenjima, a ona su da Srbija treba da bude demokratska decentralizovana država, sa autonomnom pokrajinom Vojvodinom, koja treba da daje svoju konstruktivnu ulogu.
– Niko u Vojvodini nije spreman na to da se prolije i jedna kap krvi u borbi za njenu autonomiju. Nažalost, u Beogradu, zbog iskustava iz proteklih 20 godina, kao da se ne razume bilo šta drugo osim direktne konfrontacije – kazao je Čanak.
– Evo, pogledajte: Ivica Dačić, premijer i ministar policije, nema nikakav problem kada pregovara s Hasimom Tačijem, iako vrlo dobro zna ko sedi preko puta njega. Ali isti taj Dačić ima problem kada treba da razgovara s ljudima u Vojvodini o njihovom nezadovoljstvu položajem Vojvodine – rekao je Čanak.

Uništiti sve “vojvođansko”

On je ocenio da je trenutno na delu pokušaj "gušenja" pokrajinskog javnog medijskog servisa, Radio-televizije Vojvodine.
– Sasvim je sigurno da postoji želja da se uništi sve što ima prefiks 'vojvođanski'. Dakle, ako se RTV već ne može pretvoriti u rasadnik klerikalnih, klerofašističkih, ekstremno nacionalističkih i šovinističkih ideja, onda barem da se njegov uticaj što više smanji i da se jednostavno dokine nedostatkom novca – naveo je Čanak. On je ocenio da se pitanje autonomije Vojvodine mora rešavati kroz promene Ustava Srbije koje će neminovno uslediti ukoliko Srbija zaista želi u EU, ali je dodao da ne vidi u Beogradu saveznike za razgovor o autonomiji Vojvodine.
– Već 25 godina, od jogurt revolucije do danas, uporno se radilo na deinstitucionalizaciji Vojvodine i na njenom političkom marginalizovanju, u čemu se u ogromnoj meri i uspelo – ocenio je Čanak. On je kritikovao i EU i upitao "zašto i Evropska unija ćuti pred promenama granica Vojvodine".
– Nemojte zaboraviti da se granice Vojvodine stalno menjaju, od Drugog svetskog rata pa do danas, sa stalnim aspiracijama da recimo Pančevo postane jedna od beogradskih opština, a o južnom Sremu da i ne govorimo – kazao je lider LSV-a. Prema njegovim rečima, EU sa svojim regionima veoma je značajna šansa za Vojvodinu, ali ta šansa neće biti iskorišćena ukoliko Vojvodina ne bude imala svoj subjektivitet.

Izbori mogući ubrzo

Lider LSV je ocenio i da je moguće da će parlamentarni izbori u Srbiji biti raspisani ubrzo.
– Moguće je da izbori budu ubrzo, jer (predsednik Srpske napredne stranke) Aleksandar Vučić ima veliki politički kredibilitet, ali ne treba zaboraviti da se politički kredibilitet brzo i gubi – rekao je Čanak podsetivši da je najbolji primer za to vlada Zorana Živkovića, koja je tokom akcije "Sablja" 2003. godine nakon atentata na premijera Zorana Đinđića uživala toliku popularnost da je na izborima mogla da "pomete" sve političke protivnike.
– Međutim, samo tri-četiri meseca kasnije, kada su bili izbori, došlo se u poziciju da se katastrofalno izgubi, jer nije postojala jasna politička i ideološka kičma te vlade, pa se sve slomilo i urušilo u samo nekoliko meseci – podsetio je Čanak. On je dodao da niz pobeda Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima "duva vetar u jedra" toj stranci, ali je rekao i da bilo koji poraz, do kojeg mora pre ili kasnije doći, može da bude vrlo otrežnjujući, pa rejting SNS-a preko noći može da počne da se "klati".
– Dovoljno je da se otvori jedna veća afera, a otvaranje afera u ovoj zemlji je, kao što znamo, nacionalni sport, pa da rejting strmoglavo padne – ocenio je Čanak. Prema njegovim rečima, ne može se ići za tim da Vučić odlučuje o svemu, jer će postati "usko grlo, kakvih smo već imali u prethodnoj vladi".
– Jednostavno, njegova želja da povuče Srbiju napred može da postane kontraproduktivna, ako ne podeli odgovornost s drugima. A deoba odgovornosti s drugima znači poverenje u druge koje je danas vrlo teško steći. S druge strane, vrlo je teško imati te druge u koje se može imati taj tip poverenja, ako ih niste iznegovali u proteklih puno godina, a SNS postoji samo pet godiona. Malo, kratko... – kazao je Čanak.

Ostaje koalicija sa DS-om

Čanak je rekao i da "nije došlo do te tačke" da LSV napusti koaliciju sa Demokratskom strankom u Skupštini Vojvodine, iako postoje veoma ozbiljni problemi u komunikaciji.
– S (pokrajinskim premijerom i zamenikom predsednika DS-a) Bojanom Pajtićem sam se video nekoliko puta, recimo šest puta u poslednjih devet godina, a od toga četiri puta u poslednja dva meseca, što verovatno govori o pokušaju poboljšanja odnosa, ali se odluke i dalje donose po starom receptu, u krugovima DS-a a ne u koaliciji – naveo je Čanak. Prema njegovim rečima, stalni problem komunikacije u pokrajinskoj administraciji izražen je u "neviđeno arogantnom" stavu DS-a prema manjim partnerima, LSV-u i Savezu vojvođanskih Mađara (SVM).
– Zato nikada neću razumeti da se od nas očekuje apriorna podrška pokrajinskoj administraciji, a istovremeno elementarna pravila političkog bontona nisu ispoštovana, pa o potezima pokrajinske vlade saznajemo iz medija, kao i naše kolege iz SVM-a. I onda, kada se pobunimo protiv toga, to se odmah tumači kao naše približavanje Srpskoj naprednoj stranci – kazao je Čanak. Dodao je da s predsednikom DS-a Draganom Đilasom nije razgovarao deset meseci, iako je Đilas u nekoliko navrata govorio da želi da razgovara s njim.
– Ako neko 10 meseci ne vidi razlog čak ni za telefonsku komunikaciju s nekim na koga navodno računa, onda je to u najmanju ruku čudnovato. A ja sam onda došao u poziciju da budem napadnut zbog toga što sam se usudio da kažem da (predsednik SNS) Aleksandar Vučić u dobroj meri drži reč – naveo je Čanak. Objasnio je da je Vučića pozvao jer je bio "užasnut" stanjem bezbednosti u Novom Sadu i podsetio ga da Novi Sad bezmalo četiri godine nije uspeo da dobije načelnika policije.
– Taj problem je potom bio rešen, kao što je Vučić i obećao, u narednih nekoliko dana – rekao je Čanak.
Prema njegovim rečima, "ne može ništa da se desi" da za LSV bude prihvatljiva koalicija sa SNS na pokrajinskom nivou, sem da se pojavi neko ko će za građane Vojvodine ponuditi nekakav pomak napred i boljitak, "što je veoma mala verovatnoća".
– Svako ko dođe sa tim, imaće našu podršku. Pokazalo se da apriorne podrške više ne dolaze u obzir – kazao je Čanak. Upitan da li bi Aleksandar Vučić mogao da da takve garancije građanima Vojvodine, Čanak je rekao da je to moguće, što se tiče "kredibiliteta date reči", ali je upitao da li je u interesu SNS-a da daje takve garancije.
– I nemojte nikada zaboraviti da nije svako u SNS-u Aleksandar Vučić. SNS je došao u poziciju u koju uvek dođu stranke kojima naglo poraste popularnost. Jedno je kada vam stranka raste, a drugo je kada vam se stranka nadima, to su dve potpuno različite stvari – rekao je Čanak.

Bez izbora u Vojvodini

On je ocenio da su zahtevi za raspisivanje pokrajinskih izbora legitimni, ali je dodao da je legalitet na strani pokrajinske administracije, jer ima praktično dvotrećinsku većinu.
– Kada bi svi imali izbore tačno tada kada baš njima odgovara, onda bismo stalno imali izbore. A izbori su zato i oročeni na četiri godine. Neka se promeni zakon, neka izbori budu svakih šest meseci, pa će onda biti svakih šest meseci – rekao je Čanak. Dodao je da ne veruje u istraživanja javnog mnjenja i rekao da su izbori jedino istraživanje javnog mnjenja koje je merodavno za njega.
– I kada to bude bez batinanja aktivista suprotne strane, bez razbijanja glasačkih kutija, bez kupovine glasova. A oni koji kupuju glasove moraju biti osuđeni na najteže zatvorske kazne jer su napravili krivično delo podrivanja ustavnog poretka zemlje – poručio je Čanak. Dodao je da nikada neće zaboraviti ulogu Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića, Ivice Dačića iz devedesetih godina prošlog veka i podsetio da LSV zato i traži da se donese zakon o lustraciji, koji će jednom zauvek da to "raščisti i prečisti".
– To bi najviše odgovaralo SNS-u i SPS-u, da se već jednom završi ta faza u krvavoj istoriji ove zemlje. Zamislite na šta bi ličila Nemačka danas da nisu cela država i društvo prihvatili odgovornost i odbacili vezu s nacističkim periodom. Imali bismo potpuno drugačiju sliku Evrope danas – rekao je Čanak.

(BILSV, 31. 10. 2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook