Čanak: Ne mislimo isto o svemu kao DS

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 12. 08. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ne mislimo isto o svemu kao DS

NOVI SAD - Programi LSV i DS se razlikuju u domenu Vojvodine i unutrašnjeg uređenja Srbije. Međutim, to trenutno nisu prioritetne teme jer su evropske integracije, a na prvom mestu ekonomski standard građana, teme koje su na vrhu naše agende.

Nenad Čanak

Zbog toga, mi sa demokratama još nismo otvorili teme oko kojih imamo različito mišljenje, pa u tom smislu većih uslovljavanja ne može biti - kaže za Blic predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, odgovarajući na pitanje pod kojim uslovom će DS pristati da ponovo izađe na izbore sa ligašima na jednoj listi. Razgovora o predizbornoj koaliciji sa DS, kaže Čanak, do sada nije bilo, ali dodaje da ne vidi zašto bi tu praksu menjali.

- Koalicija Za evropsku Srbiju dobila je poverenje građana za određeni program koji je manje-više sproveden. Mi ćemo da nastupimo sa nastavkom tog programa i mislim da poverenje građana neće izostati. Naš partner je DS i mi s njima direktno razgovaramo. S kime oni još razgovaraju, to ne znamo.

Između LSV i DS postoje neslaganja oko Zakona o javnoj svojini. Da li znate šta će Vojvodini pripasti tim zakonom?
- Sasvim sigurno neće dobiti sve što joj pripada. Ali, politika nije sprint, nego maraton. LSV je vratila pitanje Vojvodine u fokus interesovanja političkih subjekata u Srbiji. Uspeli smo da postane neupitno to da li Vojvodina treba da dobije autonomiju, kao i da to pitanje legitimizujemo do te mere da praktično više nemate nijednu stranku osim SRS koja govori o tome da Vojvodina ne treba da ima autonomiju. Svi ostali se ne slažu oko nivoa, ali se slažu da neki nivo autonomije mora postojati. Znači, uspeli smo da dođemo do toga da se Vojvodini počne vraćati imovina.

Podržali ste osmu deklaraciju o Kosovu. Zašto je to bilo važno?
- Pre svega, mi smo mogli da imamo mnogo primedaba. Ja sam u svom govoru u Skupštini i rekao da se navršava 99 godina uglavnom pogrešne politike Srbije prema Kosovu. Ali, u uslovima takvog zaoštravanja odnosa i ugrožavanja bezbednosti građana na Kosovu, gde su svaki glas razuma i svaka aktivnost koja vodi tome da se strasti smire dobrodošli, smatrali smo da treba da podržimo tu deklaraciju. Mada, ja ne verujem u njene preterane domete.

Koliko kriza sa Kosovom može da poremeti planove u vezi sa evropskim integracijama?
- Ne mislim da to baš jako utiče na naše približavanje EU.

Kolike su šanse da se nastave pregovori Beograda i Prištine?
- Kada bi zavisilo samo od Beograda i Prištine, šanse bi bile ravne nuli. Ali, pošto to zavisi isključivo od uslovljavanja međunarodne zajednice koja ne želi da ima takvo krizno žarište na Balkanu, mislim da će se ti pregovori nastaviti.

Hoće li vojvođanska privreda bankrotirati? Ištvan Pastor je nedavno izjavio da hoće jer sredstva iz republičkog budžeta ne pristižu, a Bojan Pajtić je rekao da je bankrot suviše jaka reč, ali da su podaci koje je izneo Pastor tačni.
- Ne verujem da će doći do bankrota, ali da će se situacija ozbiljno zaoštriti to je sasvim jasno. Mislim da je ovo potvrda upozorenja LSV još od donošenja "Koštuničinog Ustava" da će se to Vojvodini ozbiljno obiti o glavu jer sramnih sedam procenata koji pišu u Ustavu, jednostavno ne mogu da zadovolje potrebe Vojvodine, koja u budžet Srbije investira daleko više od toga. S druge strane, tih sedam odsto nisu sredstva kojima raspolaže vojvođanska administracija, nego u to spadaju i transferna sredstva, što otprilike znači da se svaka plata svakog državnog službnika Republike Srbije na teritoriji AP Vojvodine računa u pokrajinski budžet. 

"Politički obrt Đinđića"

Slavica Đukić Dejanović i Milutin Mrkonjić nedavno su izjavili da su Slobodan Milošević i Zoran Đinđić navodno planirali da naprave zajedničku koaliciju. Znate li nešto o tome?
- Da je bilo kontakata između njih, to je opštepoznato. Pošto na njima nisam bio prisutan, ne bih da komentarišem. Ali, Zoran Đinđić je bio čovek velikog pragamatizma i mene ne bi iznenadio nijedan politički obrt koji bi mogao da doprinese sprovođenju politike koju je on zastupao. Jer, nemojte zaboraviti da je, recimo, Zoran Đinđić prvu tehničku koaliciju koju je napravio u Skupštini Srbije napravio sa Vojislavom Šešeljem.

(BILSV, 12.08.2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook