Čanak: Ne mislimo isto o svemu kao DS

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Petak, 12. 08. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ne mislimo isto o svemu kao DS

NOVI SAD - Programi LSV i DS se razlikuju u domenu Vojvodine i unutrašnjeg uređenja Srbije. Međutim, to trenutno nisu prioritetne teme jer su evropske integracije, a na prvom mestu ekonomski standard građana, teme koje su na vrhu naše agende.

Nenad Čanak

Zbog toga, mi sa demokratama još nismo otvorili teme oko kojih imamo različito mišljenje, pa u tom smislu većih uslovljavanja ne može biti - kaže za Blic predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, odgovarajući na pitanje pod kojim uslovom će DS pristati da ponovo izađe na izbore sa ligašima na jednoj listi. Razgovora o predizbornoj koaliciji sa DS, kaže Čanak, do sada nije bilo, ali dodaje da ne vidi zašto bi tu praksu menjali.

- Koalicija Za evropsku Srbiju dobila je poverenje građana za određeni program koji je manje-više sproveden. Mi ćemo da nastupimo sa nastavkom tog programa i mislim da poverenje građana neće izostati. Naš partner je DS i mi s njima direktno razgovaramo. S kime oni još razgovaraju, to ne znamo.

Između LSV i DS postoje neslaganja oko Zakona o javnoj svojini. Da li znate šta će Vojvodini pripasti tim zakonom?
- Sasvim sigurno neće dobiti sve što joj pripada. Ali, politika nije sprint, nego maraton. LSV je vratila pitanje Vojvodine u fokus interesovanja političkih subjekata u Srbiji. Uspeli smo da postane neupitno to da li Vojvodina treba da dobije autonomiju, kao i da to pitanje legitimizujemo do te mere da praktično više nemate nijednu stranku osim SRS koja govori o tome da Vojvodina ne treba da ima autonomiju. Svi ostali se ne slažu oko nivoa, ali se slažu da neki nivo autonomije mora postojati. Znači, uspeli smo da dođemo do toga da se Vojvodini počne vraćati imovina.

Podržali ste osmu deklaraciju o Kosovu. Zašto je to bilo važno?
- Pre svega, mi smo mogli da imamo mnogo primedaba. Ja sam u svom govoru u Skupštini i rekao da se navršava 99 godina uglavnom pogrešne politike Srbije prema Kosovu. Ali, u uslovima takvog zaoštravanja odnosa i ugrožavanja bezbednosti građana na Kosovu, gde su svaki glas razuma i svaka aktivnost koja vodi tome da se strasti smire dobrodošli, smatrali smo da treba da podržimo tu deklaraciju. Mada, ja ne verujem u njene preterane domete.

Koliko kriza sa Kosovom može da poremeti planove u vezi sa evropskim integracijama?
- Ne mislim da to baš jako utiče na naše približavanje EU.

Kolike su šanse da se nastave pregovori Beograda i Prištine?
- Kada bi zavisilo samo od Beograda i Prištine, šanse bi bile ravne nuli. Ali, pošto to zavisi isključivo od uslovljavanja međunarodne zajednice koja ne želi da ima takvo krizno žarište na Balkanu, mislim da će se ti pregovori nastaviti.

Hoće li vojvođanska privreda bankrotirati? Ištvan Pastor je nedavno izjavio da hoće jer sredstva iz republičkog budžeta ne pristižu, a Bojan Pajtić je rekao da je bankrot suviše jaka reč, ali da su podaci koje je izneo Pastor tačni.
- Ne verujem da će doći do bankrota, ali da će se situacija ozbiljno zaoštriti to je sasvim jasno. Mislim da je ovo potvrda upozorenja LSV još od donošenja "Koštuničinog Ustava" da će se to Vojvodini ozbiljno obiti o glavu jer sramnih sedam procenata koji pišu u Ustavu, jednostavno ne mogu da zadovolje potrebe Vojvodine, koja u budžet Srbije investira daleko više od toga. S druge strane, tih sedam odsto nisu sredstva kojima raspolaže vojvođanska administracija, nego u to spadaju i transferna sredstva, što otprilike znači da se svaka plata svakog državnog službnika Republike Srbije na teritoriji AP Vojvodine računa u pokrajinski budžet. 

"Politički obrt Đinđića"

Slavica Đukić Dejanović i Milutin Mrkonjić nedavno su izjavili da su Slobodan Milošević i Zoran Đinđić navodno planirali da naprave zajedničku koaliciju. Znate li nešto o tome?
- Da je bilo kontakata između njih, to je opštepoznato. Pošto na njima nisam bio prisutan, ne bih da komentarišem. Ali, Zoran Đinđić je bio čovek velikog pragamatizma i mene ne bi iznenadio nijedan politički obrt koji bi mogao da doprinese sprovođenju politike koju je on zastupao. Jer, nemojte zaboraviti da je, recimo, Zoran Đinđić prvu tehničku koaliciju koju je napravio u Skupštini Srbije napravio sa Vojislavom Šešeljem.

(BILSV, 12.08.2011.)
Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Iz medija | Utorak, 06. 08. 2019. | Komentara: 0

Ispraviti suštinske greške iz devedesetih godina

Od kraja sedamdesetih je postojala politika koja je vodila podvajanju i nedovoljnom integrisanju Kosova u društvene tokove na pravi način što je doprinelo, uz jezičke barijere, segregaciji odnosa prema Kosovu, izjavio je za prištinsku RTK lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook