ČANAK: Radujem se istragama u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 10. 02. 2013. | Komentara: 0

ČANAK: Radujem se istragama u Vojvodini

NOVI SAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upozorio je u današnjem intervjuu Dnevniku da su potpuno neozbiljne tvrdnje da Vojvodina od formiranja nove Vlade Srbije „ubrzano gubi autonomiju” iz prostog razloga što, kako objašava – Vojvodina autonomiju ni nema.

LSV

– Baš kao što ni pokrajinska administracija ne gubi poziciju u odnosu na republičke organe zbog toga što su drugovi iz Beograda sad nešto iznenada krenuli u ofanzivu, već naprosto zato što se ovi prvi ni ne brane. A ne brane se zbog toga što su proteklih godina vrlo sračunato dokinuti svi institucionalni mehanizmi kojima bi APV i mogla nešto da učini, dok je prethodna vlast na čelu sa DS-om u velikoj meri straćila i one političke mehanizme, kojima je Vojvodina objektivno raspolagala, svodeći sve na unutarstranačke pogodbe i dilove – navodi Čanak.

Predstavnici republičke vlasti najavljuju čitav set afera koje se vezuju za Vojvodinu, poput Razvojne banke, Fonda za kapitalna ulaganja, Pokrajinske direkcije za robne rezerve...
– Otvaranje svih tih tema zapravo može samo da poboljša položaj Vojvodine. Naime, daleko je gore i opasnije stalno pričati o navodnim aferama a nikada ništa konkretno ne istražiti, jer se na taj način stvara privid da je pokrajinska administracija nekakvo leglo pljačke i korupcije. I nadam se da će što pre biti locirane sve zloupotrebe, ukoliko ih je bilo. Jer Vojvodina ima toliko malo institucija da je apsolutno nedopustivo da se za ma koju od njih veže čak i ideja o kakvim mutnim radnjama, a kamoli da je neko zaista, koristeći svoj položaj, isprljao ruke. Ali moram reći i to da su pokrajinski organi, čak i kada se radi o sumnjama da je bilo zloupotreba, svetlosnim godinama iza republičke administracije.

Da li je „borba protiv korupcije” u međuvremenu prerasla u mantru kojom se odgovara na svaki vid kritike?

– Ovde su oduvek postojale teme koje su služile umesto flastera preko usta: Kosovo, evropske integracije, sada borba protiv korupcije... Međutim, još je veći problem što se to pitanje borbe protiv korupcije i kriminala nažalost svelo na progon samo određenih, u osnovi nepopularnih likova, a ne na iskren obračun sa svim ovdašnjim barabama. Jer, ako bih želeo da budem zajedljiv, primetio bih da je očito bilo lakše uhapsiti Miroslava Miškovića nego vođu bilo koje „navijačke grupe”, pošto ispada da ovi potonji imaju više fanova i daleko jaču političku zaleđinu.
Svedoci smo svakodnevnih pucnjava po ulicama Novog Sada, ispred školskih dvorišta. Sve se glasnije po gradu priča da to ni nema veze sa nekakvim navijačima, nego obračunima trgovaca drogom i – niko ništa ne preduzima. Kao što nikom ne pada na pamet da uđe u trag probisvetima kojima smeta svaka različitost na koju smo mi u Vojvodini ponosni, pa to onda napadaju, ruše, pale, ruže... Zbog svega toga se i pitam da li je u pozadini te toliko proklamovane borbe  zaista  iskrena namera da se duboko zareže u kriminalne strukture društva ili je ona usmerena samo ka sticanju političkih poena.

Liga je ponovo zatražila „vojvođansku policiju” iako za tu ideju nije imala podršku ni kada je podržavala republičku vlast?

– Da, tačno je da smo bili potpuno izignorisani u pogledu inicijative da se rekonstruiše MUP, i to zbog toga što bi ustanovljenje „vojvođanske policije” značilo smanjenje mogućnosti da se iz Beograda povuče ručna kočnica kada je reč o obračunu sa svim oblicima kriminala na području Vojvodine. Pri tome, da se razumemo, to nije nikakvo cepanje MUP-a već se radi samo o drugačijem njegovom ustrojstvu, takvom koje bi obezbedilo veću nezavisnost policije od političkih uticaja. U svakom slučaju, mi ćemo taj zahtev postavljati i nadalje, jer nas ne interesuje ko je na vlasti, već princip. A druga je i veoma indikativna tema to što se ogromna većina tzv. beogradskih stranaka kada nisu na vlasti zalaže za sve što im negde donosi političke poene, ali onda izbegavaju da to i urade kada dođu na vlast.

Hoće li uskoro biti republičkih izbora?
– Oni su mogući, jer je unutar beogradskih kuhinja počela ozbiljna bitka za preuzimanje zasluga za približavanje Srbije EU. Uz sve primedbe na njen račun, činjenica je da ova vlada bar naizgled pokazuje daleko više odlučnosti da se obračuna sa korupcijom i kriminalom, kao i da ispoštuje zahteve EU, nego vlada Mirka Cvetkovića koju je podržavala LSV – i to sa žaljenjem moram da primetim. Kao rezultat, sasvim je izgledno da ćemo uskoro dobiti i datum za početak pregovora. Zapravo, taj sledeći naš evropski korak verovatno mogu da zaustave samo novi izbori, sa idejom da onda neka druga skupštinska većina sa nekom drugom vladom i drugim premijerom nastavi put ka EU. Mislim da negde u tim koordinatama treba tražiti razloge za raspisivanje vanrednih izbora, jer jasno je da uopšte nije pitanje da li je Ivica Dačić kadgod razgovarao sa osobom H, već kakve to sad odjednom ima veze, s obzirom na to da ta priča nije ni nova ni nepoznata. Ali kada se „tamo negde” donese odluka da se neko medijski satanizuje, realizacija ne predstavlja problem, što sam osetio i na svojoj koži, jer postoje medijski ogranci podivljalih državnih službi kojima nije problem da „meti” za samo dva dana na glavu izruče tone fekalija.

A da li će biti izbora u Vojvodini?
– To će u velikoj meri zavisiti od ishoda najavljenih istraga u vojvođanskim institucijama, kojima se, ponavljam, veoma radujem. Ukoliko se te istrage svedu na puki medijski linč pokrajinske administracije, onda od izbora neće biti ništa. Međutim, ukoliko se nedvosmisleno dokaže da je bilo zloupotreba, te kako je do njih došlo i ko je odgovoran, odnosno ako se pokaže da to ima veze sa pokrajinskom administracijom ili njenim istaknutim reprezentima, onda bi sud o kredibilitetu aktuelne vojvođanske vlasti naprosto morali dati birači.

Kakav je danas odnos LSV i DS, pogotovo nakon prelaska Aleksandre Jerkov? Recimo, ukoliko bude republičkih izbora, hoće li Liga ponovo biti na listi demokrata?
– Sa demokrata smo dobro sarađivali 16 godina i dugo smo bili bliski partneri, ali je već više mandata s njihove strane prisutan trend podmetanja nogu, jer se DS prilježno trudio da onemogući sve inicijative LSV, ili direktnim miniranjem ili njihovim preuzimanjem pa potom temeljnim razvodnjavanjem. Takođe, da se razumemo, nikada mi ništa nismo dobili na poklon od demokrata, naprotiv. Recimo, ako bi se posmatrao samo naš realan doprinos listi DS-a na poslednjim izborima, dakle da je kao reper uzet odnos broja donetih glasova i broja osvojenih mandata, Liga je trebalo da ima devet poslanika u Skupštini Srbije, a ima pet.
Međutim, o tome se nikada ne govori, već se kao argument poteže izborni model po kojem je Srbija jedna izborna jedinica, a koji je zakucao lično Šešelj dr Vojislav sa idejom da se onemogući regionalnim strankama da se uopšte pojave u parlamentu. LSV je poslednja autohtona, relevantna regionalna, građanska, antiratna stranka u Srbiji. I  zar ne bi onda iskreni prijatelji i saborci trebali da se potrude da takva stranka preživi i prevaziđe sve prepreke koju su pred nju stavili arhineprijatelji demokratije na ovim prostorima? Umesto toga, Demokratska stranka se u poslednje vreme uglavnom služila njihovim oružjem.
Naravno, treba dati šansu novom rukovodstvu DS-a, ali činjenica je da i u tom pogledu ostaje gorak ukus u ustima posle transfera Aleksandre Jerkov. Zaštio je ona to uradila, to je njena stvar, ali nije korektno što se iz Demokratske stranke  niko nije setio čak ni da me pozove, nego je sve odrađeno sa zamašnom dozom likovanja. Očito da DS ovog trenutka, ubrzano gubeći podršku u Vojvodini, pokušava da sve što je ovde vidljivo prevede u svoje redove po svaku cenu. Ali veliko je pitanje šta će od svega toga na kraju ispasti.

Izumiranje autističnih parazita

– Inicijativa da treba ukinuti AP Vojvodinu nije nova, s tim što je nekada njen najvatreniji zagovornik bio DSS, a sada se tu pojavljuju i druge grupacije slične provinijencije. U temeljima te ideje zapravo je dalja centralizacija države kroz njenu preteranu decentralizaciju, jer nijedan od tih mini–regiona, čije se osnivanje zagovara, nikada ne bi imao nikakvu šansu da se izbori za vlastite interese. Drugi razlog je namera da se prikaže kako su podjednako ekstremna zalaganja, s jedne strane LSV-a da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode, i, s druge strane, ova koja zagovaraju ukidanje APV. I, dakle, pošto su to, eto, ekstremi, onda je najbolje da položaj Vojvodine ostane kakav je sada, a to znači da nema nikakvu vlast, već da se svede na grupu autističnih parazita koji sede u Banovini čekajući da s vremenom izumru.

Sve po zakonu

Nakon prekjučerašnjeg ročišta u postupku koji se protiv vas vodi pred sudom u Novom Sadu, advokat oštećenog Pavla Lešanovića izjavio je da ste sporne večeri potezali pištolj. Odgovor vašeg pravnog zastupnika bio je da se radi o nastavku medijske satanizacije „iznošenjem senzacionalnih novosti kojih nema u zapisniku”..?
– Ne mogu po zakonu da dajem izjave na tu temu.

(BILSV, 10. 02. 2013.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook