Čanak: Statut APV izrastao na lošem Ustavu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 23. 12. 2013. | Komentara: 0

Čanak: Statut APV izrastao na lošem Ustavu

NOVI SAD - Da li je šest meseci dovoljno dug period da se, prema odluci USS, načine korekcije Statuta, to znaju stručnjaci za ustavno pravo i ljudi koji se tim pitanjima bave. Moj lični utisak je da nema mnogo manevarskog prostora za suštinske promene Statuta APV, ni za promene na duži rok, jer je on izrastao na brzo i loše sklepanom Ustavu – rekao je u intervjuu za Večernje novosti predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

LSV
 
Posle saopštavanja odluke USS rekli ste da ćete nastaviti „na fonu traganja za istinom u međunarodnim institucijama“. Ne čini li vam se da se time stvara još veća tenzija između republičke i pokrajinske vlasti?

- Vojvodina je deo evropske porodice. Oduvek je bila i uvek će biti. Ona je evropski region i zato je svako pitanje u vezi s njom već internacionalizovano i već se posmatra.
 
A jeste li o najnovijoj situaciji u vezi sa Statutom na fonu sa Vučićem? Izrekli ste o njemu u poslednje vreme nekoliko vrlo pohvalnih reči...

- Nisam ja govorio pohvale, nego činjenice. A rekao sam da drži reč jer sam mu se obratio zbog alarmantnog stanja bezbednosti u Novom Sadu, a grad je odmah dobio načelnika policije i patrole Žandarmerije. Ne, nismo o Statutu razgovarali.
 
Da li će u korekcijama Statuta učestvovati vaša stranka?

- Sada treba sačekati da se o obrazloženju USS odredi Odbor za ustavno-pravna pitanja Skupštine AP Vojvodine 27. decembra. Sigurno je da neće izostati ni stav i reakcija LSV. Ali, isto tako, bilo bi zgodno da čujemo šta na tu temu kaže Narodna skupština Republike Srbije, koja je taj isti Statut APV potvrdila. Jer, stalno se o Statutu priča kao „seli zli autonomaši da cepaju Vojvodinu“, a zaboravlja se da je taj dokument potvrdio republički parlament i zaboravlja se ko je sve bio u većini koja je za to glasala.
 
Vi ste tada rekli da je Statut za vas šećerna vodica, ali ste, ipak, glasali za njega...


- Glasali smo jer makar malo, makar nešto sitno donosi Vojvodini. Međutim, kada je iz Skupštine Srbije vraćen posle 14 meseci u Skupštinu AP Vojvodine na doradu, naši poslanici nisu hteli više u tome da učestvuju i napustili su sednicu.
 
Potencirali ste internacionalizaciju još pre desetak godina, kada ste bili na vlasti sa DS... U čemu je razlika između vašeg ondašnjeg i današnjeg zalaganja?

- Autonomija Vojvodine je barometar istinskih demokratskih promena, spremnosti na decentralizaciju Srbije i poštovanje različitosti. Ona je jedan od lakmusa za potvrdu istinske opredeljenosti za evropski put. Godinama unazad, zaključno sa ovom 2013, u kojoj je četvrt veka od Miloševićevog ustavnog puča poznatog kao „jogurt revolucija“, videli smo da u većini stranaka sa centralom u Beogradu i dalje postoji prećutna saglasnost po pitanju gušenja autonomije i zakidanja Vojvodine.
 
Zar ste prečuli izjavu predsednika Nikolića i drugih predstavnika aktuelne republičke vlasti, koji ne negiraju specifičnosti Vojvodine?

- Godinama mi zahtevamo da se Vojvodini vrati i Ustavom garantuje njena puna autonomija. Da joj se vrati sve ono što je imala - zakonodavna, sudska, izvršna vlast, pravo na imovinu i prihode. I da sve to bude garantovano Ustavom. To je pisalo i u Platformi Izvršnog veća Vojvodine, ali se preko noći i bez konsultacije sa nama od toga odustalo jer je, bože moj, izboreno „najmanje sedam odsto budžeta“.
 
Da li će LSV, poput DS i SVM na lokalnom nivou, ući u koaliciju sa SNS?

- Što se LSV i SNS tiče, u ovom trenutku tako nešto nije moguće.
 
U kakvim su sada odnosima DS i LSV? Poručili ste im da više ne mogu da računaju na blanko podršku vaše stranke...

- Ne samo DS, nego niko. LSV više neće davati apriornu podršku nijednoj političkoj stranci. Ubuduće ćemo podržavati isključivo projekte, bez obzira na to s čije strane dolaze, koji su u interesu građana Vojvodine i cele Srbije, i proevropskog puta Vojvodine. Pre nekih skoro mesec dana u Novom Sadu smo Bojan Kostreš i ja imali sastanak sa Draganom Đilasom i Bojanom Pajtićem. Videćemo kako će to dalje ići.
 
Jesu li mogući vanredni izbori u Vojvodini i kada?


- Sigurno je da će pokušaji da se izazovu pokrajinski izbori sada biti još žešći. U ovom trenutku je još rano govoriti o tome. Treba sačekati da se artikuliše odgovor pokrajine na odluku USS.
 
A republički izbori?

- Izbori su potrebni SNS-u, jer mora da kapitalizuje to što sada ima. Srbija je zemlja čuda, ovde se sve preko noći okrene. Danas jeste - sutra niste. Pogledajte samo DS i setite se šta su sve imali?! Ono što je pouzdano jeste kome ne odgovaraju - SPS-u. Jer, teško da bi ponovo dobili mesto premijera.
 
S kojim liderom DS ste se bolje razumeli - sa Tadićem ili sada sa Đilasom i zašto?

- Tadić i ja smo lični prijatelji, bez obzira na neke političke razlike i sve zamerke koje ja imam i koje iznosim na račun DS, koja nije učinila ništa za autonomiju Vojvodine kada je imala vertikalu vlasti u Srbiji. Nisam ga napustio ni u noći kada je izgubio izbore i kada su mu se „stranački prijatelji“ razbežali. A Đilas mi se, evo, tek nedavno javio. Deset meseci ga nije bilo.

 (BILSV, 23.12.2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook