Čas s kog se neće bežati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 13. 06. 2013. | Komentara: 0

Čas s kog se neće bežati

NOVI SAD - U deset srednjih škola u Vojvodini od septembra se uvodi seksualno obrazovanje. Na časovima novog oglednog predmeta deca će saznati sve o posledicama seksualnog odnosa, naučiti kako da se zaštite od neželjene trudnoće te kako da prihvate promene koje im se dešavaju.

LSV

Mladići misle da je abortus kontracepcija


Prema istraživanjima stručnjaka, Srbija je jedna od vodećih zemalja u Evropi po broju maloletničkih trudnoća i urađenih abortusa, a samo na novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo prošle godine abortirale su 342 žene, dok je 2010. urađeno oko 530 prekida neželjene trudnoće. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu za Vojvođanski magazin kaže da se, prema određenim istraživanjima, neretko dešava da mlade žene u Vojvodini prvi put odu ginekologu tek kada ostanu u drugom stanju i kada žele da se oslobode neželjene trudnoće. Napominje da je alarmantna činjenica i to što u našoj pokrajini oko 20 odsto mladića smatra da je abortus zapravo – vid kontracepcije!

– Problem je što mladi o reproduktivnom zdravlju ne razgovaraju sa svojim roditeljima, jer ih je sramota ili se plaše njihove reakcije, a ova tema u društvu je i dalje tabu. Stoga mladi o tome najčešće pričaju sa svojim vršnjacima, profesorima i trenerima, ili se, u većini slučajeva, informišu putem interneta, bez obzira na to koliko dobar odnos imaju sa roditeljima. Sve ovo razlog je zbog kog smo odlučili da od septembra ove godine u srednje škole uvedemo predmet seksualno vaspitanje – izjavila je Čobanu. Ona je dodala da je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i obrazovanje pružio podršku uvođenju ovog predmeta.

Ministarstvo obrazovanja nezainteresovano

Prošle godine u septembru oformljena je radna grupa profesora, ginekologa, urologa, epidemiologa i psihologa, koji su sastavili priručnik o seksualnom obrazovanju. Po obimu (sadrži oko 200 stranica) i sadržaju mogao bi se nazvati udžbenikom, međutim to za sada nije moguće, budući da ovaj nastavni predmet u školama nema status redovnog predmeta. Ovo obrazovno štivo trenutno je u završnim pripremama, a recenzent priručnika je pokrajinska sekretarka za zdravstvo i upravnica Zavoda za humanu reprodukciju Kliničkog centra Vojvodine prof. dr  Vesna Kopitović. Seksualno vaspitanje će za početak biti ogledni predmet, a da bi stekao status izbornog – Zakon o obrazovanju bi morao podleći promenama.

 – Da bismo pokrenuli inicijativu za izmenu resurnog Zakona o obrazovanju, što nam je krajnja namera, moramo imati ozbiljne argumente koje bi trebalo da izložimo najpre Vladi Vojvodine, a zatim Skupštini Vojvodine, koja bi Republičkoj skupštini predložila izmenu i dopunu resurnog zakona. Za sada smo se odlučili za pokretanje oglednog predmeta jer ono ne uključuje dozvolu Ministarstva obrazovanja, koje u ovom trenutku čak nije ni zainteresovano za ovaj predlog, jer smatra da će se đaci time dodatno opteretiti brojem časova, a ujedno predstavlja i dodatni trošak. To znači da u startu nailazimo na zatvorena vrata – izjavila je Čobanuova.

Što se tiče ekonomskog aspekta, pokrajinska sekretarka smatra da je ovo odlična investicija, jer država zapravo štedi novac ulažući u prevenciju mogućih oboljenja i eventualnih trudnoća. Takođe, bitno je napomenuti da je za primenu oglednog predmeta dovoljna samo saglasnost direktora i upravnih odbora škola. Stoga je Sekretarijat za sport i omladinu najpre odabrao 10 vojvođanskih opština, odnosno 10 obrazovnih ustanova:  pet gimnazija (Karlovačka, zrenjaninska i gimnazija ”Isidora Sekulić” u Novom Sadu, ”Branko Radičević” u Staroj Pazovi i ”Uroš Predić” u Pančevu) i pet strukovnih škola (Ekonomsko-trgovinske škole u Bečeju, Kikindi i Alibunaru, Srednja stručna škola ”Borislav Mihajlović Mihiz” u Irigu i Školski centar ”Nikola Tesla” u Vršcu). Medicinske škole nisu uključene jer njihovi đaci o reproduktivnom zdravlju svakako uče u školi.

– Nakon godinu dana primene ovog predmeta, u rukama ćemo imati ozbiljnu studiju, što će, nadam se, biti argument s kojim možemo izaći pred Pokrajinsku skupštinu, a kasnije i pred Republičku, da bismo zatražili uvođenje ovog predmeta u redovni nastavni sistem na celoj teritoriji republike Srbije, barem kao izbornog predmeta – objasnila je za VM sekretarka Čobanu. Kada je počela realizacija ove ideje, javljali su se i zainteresovani direktori drugih škola u Vojvodini, koji su želeli da budu uključeni u projekat. Budući da je Sekretarijat ograničen novčanim sredstvima, za početak je odabrano ovih 10 škola.
 – Želja nam je da ovaj predmet prihvate sve škole u Vojvodini, pa i Srbiji – izjavila je ona.

Besplatan udžbenik za sve đake

Obuka predavača, među kojima će biti profesori, lekari i studenti sa medicinskog fakulteta, održavaće se u Vršcu tokom tri meseca, a zatim od septembra kreće nastava u školama, koju će slušati učenici drugih razreda. Čobanuova je objasnila da ovaj predmet neće biti namenjen prvacima, zbog toga što u prvoj godini traje proces socijalizacije i upoznavanja sa srednjoškolskim programom.

 – U tom periodu sve im je novo, pa nismo želeli da ih opteretimo. Krenućemo s obrazovanjem učenika od druge godine i nadamo se da će đaci ovaj predmet nastaviti da slušaju i u trećoj i četvrtoj godini – izjavila je Čobanuova. Priručnik koji će se koristiti u nastavi neće moći da se nađe u slobodnoj prodaji. Takođe, neće biti dodatnih troškova za roditelje, jer je Sekretarijat obezbedio sredstva za pripremu, štampu i distribuciju priručnika. Stoga će đaci besplatno dobiti ovu knjigu na korišćenje, a Čobanuova je izjavila da se nada da će deca nakon završetka školske godine moći da zadrže svoj primerak priručnika.

Seksualni odnos i zaštita od neželjene trudnoće samo je jedan segment reproduktivnog zdravlja i seksualnog obrazovanja. Na časovima novog oglednog predmeta deca će učiti kako da prihvate promene koje im se dešavaju te kako da se ponašaju u odnosu na to. Kako kaže Čobanuova, biće reči i o urološkim problemima dečaka, infekcijama, HPV-u, higijeni tela i unapređenju zdravlja. Ona ističe da mi nemamo kulturu samoedukacije, te da mladi ne posećuju savetovališta, jer im se automatski dodeljuje etiketa osobe s nekim problemom. Zbog toga je odlučeno da stručnjake iz savetovališta, kako kaže, dovedu pred decu, gde će o potencijalnim problemima pričati u svom prirodnom, školskom okruženju, pred svojim vršnjacima.

Međutim, oko uvođenja seksualnog obrazovanja sukobljavaju se država i crkva. Država planira da zdravstveno i seksualno obrazovanje bude redovan predmet, dok se crkva tome žestoko protivi, uz argumente da se time krši verska sloboda dece. Budući da u našim školama postoji veronauka, Marinika Čobanu će se zalagati da i seksualno vaspitanje postane izborni predmet. Rekla je da očekuje sukob, koji će joj, kako kaže, biti dodatni izazov. U zemljama Evropske unije gotovo da nema države u kojoj ne postoji ovakav predmet, a u britanskim, švedskim i holandskim školama deca već godinama imaju seksualno obrazovanje. Upravo zbog toga, na primer u Holandiji, poslednjih decenija nije zabeležen nijedan abortus.

(BILSV, 13.06.2013)



Iz medija | Ponedeljak, 05. 07. 2021. | Komentara: 0

Otkrivanje masovnih grobnica i nestalih pre teme o priznanju Kosova

Nenad Čanak u razgovoru za Danas kaže da od 2004. godine često spominje sastanak nekadašnjeg DOS-a na kojem je bivši ministar policije Dušan Mihajlović izneo podatak o 16 masovnih grobnica.
Iz medija | Nedelja, 04. 07. 2021. | Komentara: 0

Moramo razgovarati i videti šta nas okuplja, a ne šta nas deli

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine(LSV) Nenad Čanak nema problem s tim da javno iznese svoj stav uprkos osudama velikog dela javnosti. Među najglasnijima je bio u „odbrani” usvajanja rezolucije o Srebrenici u crnogorskoj skupstini, te u tome da Ratko Mladić i treba da odgovara jer je, kaže, „ratni zločinac”. Čanak u intervjuu za Kurir otkriva i kakav mu je odnos sa opozicijom, te da li će se kandidovati za predsednika Srbije...
Iz medija | Subota, 03. 07. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Srbija nikada neće priznati da je priznala Kosovo

Кosovo je osvojeno 1912. godine sabljom, izgubljeno 1999. bombama. Glavni slogan nacionalista "Odbranićemo Кosovo" njima služi samo za to da bi na tom busanju u grudi mogli da maltretiraju ljude u Beogradu i u Novom Sadu. Mislite li da neko od njih sme da dođe?! Mislite li da neko od njih želi da dođe?! Pa, ljudi koji su ovde rođeni gledaju kako da odu, ne samo Srbi, poručio je Nenad Čanak.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook