Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

NOVI SAD - Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji Politbiro portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.

LSV

- Zato LSV želi da razgovara sa svim političkim akterima u Srbiji i sa vladajućim i sa onim opozicionim. Ovde se često pominju dve strane, a to nije tačno. Možda rovova ima, ali strana  ima mnogo više, kako vladajućih tako i opozicionih. Sve te ideje treba sučeliti. A dobro je i da je ekipa mladih ljudi inicirala dijalog političkih aktera, što je prvi korak, dok drugi  mora biti selidba tih pregovora u Narodnu skupštinu Republike Srbije - ocenio je Marton navodeći da su na predhodnom susretu opozicije i vlasti LSV predstavljali predsednik Izvršnog odbora stranke Saša Šućurović i član Predsedništva LSV dr Milivoj Bešlin.

Kako kaže, Srbija se trenutno nalazi u nekakvom demokratskom pubertetu, iako višepartijski sistem postoji od 1990. koji se nešto popravio posle 2000, opet smo doživeli i ozbiljne padove.

- Nedavno sam saznao da je samo jedna evropska zemlja do pre godinu ipo dana imala izborni sistem kakav je imala Srbija i to je Moldavija. A danas ga nemaju više ni oni, jer su rešili da pola poslanika biraju po lokalnim samoupravama. Jedna izborna jedinica sa cenzusom od 5 odsto sa 7 miliona stanovnika je katastrofa, a to je situacija u Srbiji. Gde su regioni, nacionalne zajednice, gde su gradovi? U Evropi i svetu postoje partije lokalnog tipa koje u svojim opštinama mogu da pobede na izborima. Ovde u državi teoretski možemo da imamo političku stranku u Vojvodini, Sandžaku ili niškoj regiji, koja osvoji 30 odsto, ali da ne bude parlamentarno zastupljena, jer je takav izborni sistem, koji je apsolutno beogradizovan. Od 250 poslanika 139 je iz Beograda, što je oko 54 odsto, a koji učestvuje sa svega 20 odsto stanovništa u Srbiji, dok 60 posto opština nema svoje predstavnike u parlamentu - objasnio je portparol LSV.

On je podsetio i da je to bio razlog zbog kojeg je LSV ranije bila pokrenula razgovor u skupštini Srbije, a koji su nažalost brzo i prekinuti, insistirala da svaki region ima svoje predstavnike u Narodnoj Skupštini.

- Kada su izborni uslovi u pitanju  tu imamo preklapanja sa većinom opozicionih stranaka, pre svega što se tiče fer uslova u medijskom predstavljanju, ali i finansiranju političkih partija. Sve političke partije i parlamentarne i vanparlamentarne moraju da imaju iste šanse. Činjenica je da mi u ovom momentu imamo medije bliske vladajućoj opciji, tako i one bliske opozicionim opcijama, koji su poprilično zatvoreni za jednu, drugu ili treću stranu i to mora da se promeni - smatra Marton dodajući da je potpuno suluda da Javni servis Srbije u svom Dnevniku koji traje 30 minuta, 20 posveti predsedniku države ili članovima SNS i njihovim koalicionim partnerima.

- Sve se to može promeniti samo kada bi SNS ispoštovala zakon. Tada bi svi imali jednake uslove za predstavljanje svojih političkih programa. Ne samo na državnom ili pokrajinskom nivou već i na lokalnom, jer postoji veliki broj baš takvih medija koji su zatvoreni za predstavnike opozicije - kazao je Marton.

Na bojkot sednica parlamenta pozivaju najviše oni koji nisu u parlamentu, smatra Marton, ili oni koji imaju jednog poslanika, jer takvim partijama bojkot ne može da našteti.

- Voleo bih da je kao i u svetu i kod nas situacija da su vlast i opozicija podjednaka, ali nije tako. Ovde imamo jednu dominantnu političku stranku i još dominantniju njihovu koaliciju s jedne strane koji čine 3/4 parlamenta, a sa druge strane 1/4 potpuno razdeljene opozicije. Te je normalno da će većina dobijati više prostora. Druga stvar je to što oni krše određene demokratske procedure, posebno preko, recimo, amandmana koje podnose na praznim papirima. To je loše za njih, jer kada guše opoziciju i sebe slabe. Nažalost, oni ne shvataju da moraju da jačaju opoziciju, za početak da im dozvole fer uslove u parlamentu smatra Marton koji je nabrojao propuste u radu same NSRS, a od koji su kažnjavanje samo jedne strane i to opozicione, da govor mržnje vladajuće koalicije nije kažnjavan kao i najnoviji slučaj kada Vojislav Šešelj nije kažnjen, a morao je da bude i to drakonski, jer je izneo vrlo ozbiljne uvrede i na račun poslanika, ali i drugih javnih ličnosti u Srbiji.

- Nije novost da skupština služi kao glasačka mašinerija vladajućoj koaliciji, odnosno izvršnoj vlasti i tako je gotovo 29 godina. U vreme kada je G17+ imala ministra finansija, oni su ostavili skupštinu bez finansijskih sredstava. Samo kod nas je bilo moguće da ministar koji odgovara Narodnoj skupštini, poslanike praktično ostavi bez plate. A bilo je moguće, jer su poslanici ćutali, znali su da će vrlo brzo biti skinuti sa poslaničkih lista - ukazao je Marton.

Na pitanje da li je bojkot rada parlamenta možda uslovio susret predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, Marton veruje da jeste,  jer nije dobar signal da poslanici opozicije budu samo u holu.

- Slično se dešava i u Crnoj Gori, a verujem i da sama najava bojkota izbora šteti vladajućoj većini. Izbori postoje da bi političke partije širile svoje ideje. LSV će odluku o učešću na izborima doneti kada isti budu raspisani, s tim što u ovom trenutku, zbog interesa naših birača na lokalnom nivou, ali i građanki i građana Vojvodine i Srbije, smatram da je potrebno da svi izađemo na izbore - zaključio je Marton dodajući da on veruje i da će ipak oko 90 odsto stranaka opozicije izaći na izbore, uprkos najavama da će ih bojkotovati.

    (SzILSV, 17.08.2019)



Iz medija | Ponedeljak, 21. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Nismo separatisti, ni izdajnici

Unošenje zastave Republike Srbije na Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine, što se desilo prvi put za 32 godine dugu istoriju stranke, bila je moja jasna poruka svima da je Srbija naša zemlja i da mi nismo ni separatisti, ni izdajnici. Bogata Vojvodina može da znači samo jaku Srbiju!
Iz medija | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Šta god LSV da odluči, to ću sa čašću raditi

Lično nikada nisam imao nikakvih političkih ambicija! Ja sam izdajnik jer nikad nisam uskliknuo s ljubavlju: „Vučiću ped*ru“, jer je to mera opozicionarstva valjda. Kada se sve stavi na gomilu, jasno je da su moji najveći gresi, pored tog, jedna kafanska tuča i što sam vozio sanke po zasneženom Novom Sadu. Glavna primedba im je što sam predugo predsednik LSV, e pa da vidim šta će sad da smisle! Ovako za Kurir političar Nenad Čanak komentariše to što se prvi put za 32 godine neće kandidovati za predsednika LSV na kongresu stranke koji se održava danas u u Novom Sadu. 
Iz medija | Sreda, 16. 11. 2022. | Komentara: 0

Ligašice i ligaši nisu neprijatelji Srbije

Kandidat za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže u intervjuu za „Politiku” da je koalicija sa Srpskom naprednom strankom u Vojvodini bila greška i da im je nanela veliku štetu. Na stranačkom kongresu LSV-a 19. novembra Kostreš bi trebalo da na mestu lidera partije zameni Nenada Čanka, koji je Ligu vodio 32 godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook