Do imovine i prihoda i teško i bolno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 27. 04. 2011. | Komentara: 0

Do imovine i prihoda i teško i bolno

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i republički poslanik Bojan Kostreš ocenio je da su procesi definisanja autonomije Vojvodine, kao i koraci koji su preduzeti u prvacu vraćanja imovine i prihoda Pokrajini i lokalnim samoupravama Srbiji neophodni, ali da se sporo odvijaju jer su "bolni i teški".

"Sve aktivnosti koje idu u pravcu demontiranja sistema vrednosti koje je postavio režim Slobodana Miloševića Ustavom iz 1990. godine veoma su bolne i teške. Tako je bilo i s donošenjem Statuta APV, tako ide i s vraćanjem imovine, a tako će biti i s definisanjem izvornih prihoda nižih nivoa vlasti. Međutim, svi ti koraci su za Srbiju neophodni " kazao je u intervjuu za "Dnevnik" Kostreš, koji je i predsednik nedavno formirane radne grupe za izradu zakona o imovini i prihodima APV.  On je kazao da ga raduje što je većina političkih aktera trenutno svesna te potrebe, uz opasku da to ipak ne znači da će se ova pitanja ubuduće rešavati brzo i bezbolno.

"Ali, napredak je što postoji svest o toj potrebi i što smo konačno seli za sto da o tome razgovaramo " smatra on.

Zašto bi građani trebalo da veruju da će ova komisija završiti posao, s obzirom na to da je u poslednjih nekoliko godina bilo više pokušaja u tom pogledu, ali bez konkretnih rezultata, iako se svi akteri vlasti za to javno zalažu?
"Činjenica da tako dugo ne može da se donese zakon o imovini ukazuje na to da je reč o veoma kompleksnom političkom pitanju o kojem se neke stranke ipak nisu precizno izjasnile, dok je kod nekih bilo i neiskrenih obećanja. Odnosno, obećanja su dolazila kad je to politički odgovaralo nekim grupacijama, obično u izbornim kampanjama, ali se njihova realizacija ipak stalno odlagala iz nekih navodnih viših interesa. Lično nikad ne odustajem od poslova koje prihvatim i zato ću i u ovom slučaju uložiti veliki napor. Iako sam svestan toga da konačni dogovor najverovatnije neće biti ni blizu rešenja koja bih lično preferirao.

A šta onda očekujete od tog dogovora?

"LSV se zalaže za vraćanje sve imovine koja je Vojvodini oduzeta nakon Miloševićevog puča 1988. godine, od elektrodistribucije, PTT-a, puteva, železnice, do zgrada koje koristi pokrajinska administracija. Mislim da u ovom trenutku, nažalost, ne postoji politička saglasnost da se to tako definiše. Ipak ćemo pokušati da pomerimo neke granice, kao što smo to učinili i kad je definisana autonomija Vojvodine: najpre smo imali omnibus-zakon 2002. godine, pa Statut i Zakon o nadležnostima 2009. godine... A postoje elementi autonomije koji još nisu definisani i koji će biti tema nekih budućih političkih razgovora. Tako je i u slučaju imovine i prihoda važno odblokirati proces i biti svestan toga da neće sve teći baš glatko. Ali i toga da će to biti tek prvi korak.

Mislite li da je značajno to što u radnoj grupi za zakone o imovini i prihodima APV većinu čine Vojvođani, petorica od ukupno devet članova?
"To potvrđuje da smo mi iz Vojvodine životno zainteresovani za to da se ovi zakoni donesu što pre i da ćemo uložiti maksimalan napor da se to desi. To su zakoni koji su od velike važnosti za razvoj Pokrajine, a omogućiće i da Vojvodina u potpunosti konzumira svoju autonomiju u okviru postojećeg Ustava i Statuta APV. Takođe, veoma je značajno i za razvoj lokalnih samouprava da im se konačno vrati imovina i definišu pare kojima će raspolagati. Postoje nacrti zakona koji su sačinjeni u Vladi u prethodnom periodu i koje ćemo analizirati, kao i predlozi nekih političkih stranaka, ali i popis imovine koji je sačinila Vlada Vojvodine. Nakon toga ćemo imati jasnu sliku o tome kako ko gleda na stvari da bismo mogli razgovarati o detaljima, a očekujem da ćemo naredni sastanak imati za desetak dana. Međutim, odluke se ipak neće donositi preglasavanjem već ćemo morati da postignemo širi konsenzus. Zato su u ovu radnu grupu delegirani predstavnici i Vlade Vojvodine i Vlade Srbije i Skupštine Srbije. Nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor koji će biti u interesu svih.

Nema krize, idemo dalje

Da li aktuelna politička kriza može destabilizovati vladajuću koaliciju, a s obzirom na to da i lider SPS-a smatra da bi naprednjacima trebalo popustiti?
"Mislim da je protest koji je organizovao lider SNS-a Tomislav Nikolić dobar za Srbiju jer taj čin skida maske i jasno pokazuje ko je za evropske vrednosti a ko nije. Bez obzira na to što smatram da je Nikolićev tip protesta potpuno legitiman, ipak me je taj gest i veoma razočarao jer je time pokazao da ne može da izađe iz Šešeljevog šinjela. Ali, pokazao je i to da ipak nije svejedno ko će u narednim godinama upravljati Srbijom. Nije uopšte ovde pitanje kada će izbori biti, već kako se do njih dolazi. Ni u jednom demokratskom sistemu štrajk glađu nije legitiman metod za postizanje tog cilja. A što se stiče stabilnosti vladajuće koalicije, mislim da je Ivica Dačić izneo lični stav, koji, međutim, nije prihvaćen, a na kojem ni on sam preterano ne insistira. Tako da idemo dalje.

(Dnevnik, 25. 04. 2011.)



Iz medija | Petak, 19. 11. 2021. | Komentara: 0

Nenad Čanak: Smrt fašizmu, sloboda narodu

Naš pozdrav bio je i ostaje: Smrt fašizmu, sloboda narodu! Kaže ovo za Radiosarajevo.ba lider socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak nakon što je u četvrtak ujutro na zgradi u centru Novog Sada u kojoj je sjedište ove stranke osvanuo transparent na kojem piše „Ratko Mladić je ratni zločinac osuđen za genocid“.
Iz medija | Petak, 12. 11. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me što ratni zločinci žive u mom Novom Sadu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je za sarajevski portal Hayat.ba da, u pogledu suočavanja s prošlošću, ali I boljeg života za sve, napretka neće biti dok umesto onih, koji su na vlasti, ne dođu bolji od njih.
Iz medija | Utorak, 02. 11. 2021. | Komentara: 0

Nacionalisti uzimaju narode za taoce

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da sadašnja situacija u Bosni i Hercegovini nije opasna kao u vreme izbijanja rata devedesetih, ali da je ona posledica tih ratova sa prostora bivše Jugoslavije. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook