Front za autonomiju Vojvodine i modernizaciju Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 15. 08. 2012. | Komentara: 0

Front za autonomiju Vojvodine i modernizaciju Srbije

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas u intervjuu Tanjugu da pitanje Vojvodine treba internacionalizovati i da autonomistički front, čije je formiranje najavljivano ovih dana, treba da spreči da se u Srbiji ponove devedesete godine.

Nenad Canak

- Internacionalizacija ne znači tenkove na ulicama Srbije i Vojvodine ili bombardovanje, nego, naprotiv, ona znači sprečavanje mogućnosti da se ponovi bombardovanje i sve ono kroz šta smo prošli - rekao je Čanak i dodao da je to ono što autonomistički front treba da spreči, prenosi RTV.

Prvo jasna politička platforma

Lider LSV je ocenio da su se problemi u Vojvodini pojavili zbog centralizacije i hegemonističkog odnosa tadašnjeg rukovodstva Srbije prema okruženju. Upitan kako i kada će biti formiran taj politički front ili blok i ko bi trebalo da ga čini, Čanak je rekao da se ne može počinjati gradnja kuće od krova i da je pre svega potrebno formirati jasnu političku platformu kao osnov oko kojeg bi se sagradila praktična koncepcija za koju bi se svi zajedničkim snagama zalagali.

On je najavio da će u narednom periodu obaviti veći broj kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice a onda će se u septembru i oktobru videti kako ćemo operacionalizovati ovu stvar.

Ističući da je taj front usmeren isključivo za autonomiju Vojvodine i modernizaciju Srbije, a ne protiv bilo koga, Čanak je napomenuo da će se ovaj front zalagati za bolje funkcionisanje države i pravedniji položaj svih njenih delova.

Ustav falsifikovan i zasnovan na lažima


On je, međutim, dodao da će autonomistički front biti protiv ovog i ovakvog Ustava koji je apsolutno nametnut, falsifikovan i zasnovan na lažima. Prema njegovim rečima, aktuelni Ustav je smetnja i prepreka modernizaciji Srbije i njenoj integraciji u društvo razvijenih evropskih država i upravo zbog toga Ustav mora da bude promenjen i da na novi način bude definisan položaj Vojvodine.

- Vojvodina ne može postojati kao nekakva nagodba koju svaka sledeća vlada ili skupština mogu jednom sednicom da stave van snage - kazao je Čanak i napomenuo da aktuelna većina u Skupštini Srbije na jednoj sednici može da ukine Statut Vojvodine i da ona postane besuštinski pojam, odnosno geografski pojam.

Istorijska prevara


Predsednik LSV je ocenio da je minulih 12 godina proteklo u nadanju da će se nešto promeniti u unutrašnjim odnosima u Srbiji i u svetlu toga u odnosu prema Vojvodini.

Čanak ocenjuje da su protivustavni puč izveden u Vojvodini 1988. i nedemokratski Ustav iz 1990. praktično bili posledica diktature Slobodana Miloševića, ali dodaje da tekovine te diktature nikada nisu uklonjene iz Vojvodine. Zbog toga je i Ustav iz 2006. istorijska prevara koja je učinjena Vojvodini i ne samo njoj, istakao je Čanak i dodao da je zato sada trenutak da se nešto učini.

- Na majskim izborima bili smo svedoci povratka na vlast svih onih koji su krvlju potpisali devedesete godine na ovim prostorima i zato ne možemo da živimo u iluzijama da to pitanje neko drugi može rešiti - kazao je Čanak i naglasio da se mora jasno postaviti pitanje da li Srbija hoće da bude moderna evropska država ili neće.

Čerupanje plena


On smatra da se bez suočavanja sa istinom o devedesetim, ali i osamdesetim godinama prošlog veka, ne može ići napred i ističe da baš zbog toga pitanje Vojvodine nije pitanje nijedne političke stranke niti političkih mislilaca, nego je reč pre svega o kvalitetu života više od dva miliona stanovnika u pokrajini, kao i svih ljudi koji žive u Srbiji.

Tek kada Srbija počne da živi u istini, počeće da živi bolje - zaključio je Čanak.

Na pitanje da oceni rad nove vlade Srbije on je odgovorio da je to za sada teško učiniti jer je kratko vremena da se vide rezultati rada kabineta Ivice Dačića.

- Mogu samo reći da onaj deo koji ja znam, koji se tu okupio, nije se okupio zato da bi radio, nego da bi čerupao plen - kazao je Čanak.

U tom smislu, dodao je on, mislim da je dosta smislena filozofema koja se može čuti a to je da je razlika između bankara i vampira u tome što vampiri imaju više i srca i duše.

(BILSV, 15.08.2012)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook